Bergensfamilie i bitter konflikt med Store Norske

Prøvde å selge til staten - fikk ikke svar

TIL SALGS: Hiorthhamn og eiendommen Austre Adventfjord sett fra Longyearbyen.

VG avslører hemmelig spill om stor og ukjent privat eiendom: Svalbard-eiendom kan bli solgt til utlandet

LONGYEARBYEN (VG) I over 70 år har en mediesky bergensfamilie eid en stor og kullrik eiendom like utenfor Longyearbyen. Nå er landområdet til salgs på det internasjonale markedet.

 • Eirik Linaker Berglund
 • Thor Harald Henriksen
 • Rolf J. Widerøe

Artikkelen er over seks år gammel

Eiendommen Austre Adventfjord ligger rett på den andre siden av fjorden fra Longyearbyen og er på størrelse med Bærum kommune. Det privateide landområdet på Svalbard inkluderer blant annet det nedlagte gruvesamfunnet Hiorthhamn og Operafjellet, og er i dag et yndet hytte- og rekreasjonsområde for innbyggerne på den arktiske øygruppen.

Nå kan idyllen bli brutt av en pikant strid om kulldrift og norsk Svalbard-politikk.

Det er industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64) som eier Austre Adventfjord sammen med sine søstre Elin Horn Galtung (68) og Kari Horn (66). Arvingene til deres avdøde bror Johan Jacob Horn eier den siste ideelle fjerdedelen av eiendommen.

VG kan i dag avsløre at Horn-familien nå ønsker å selge Austre Adventfjord.

Prisen er ukjent, men etter det VG får opplyst er store internasjonale finansinstitusjoner engasjert for å finne potensielle kjøpere.

Kan selges fritt

ADVOKAT: Sveinung O. Flaaten i advokatfirmaet Hjort. Foto: NTB Scanpix

- Eiendommen er nå for salg og jeg har ikke kommentarer til selve salgsprosessen, sier advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort, som representerer Henning Horn og selskapet Austre Adventfjord AS.

I prinsippet kan hvem som helst nå kjøpe eiendommen - også utenlandske aktører. Austre Adventfjord er den ene av to privateide eiendommer på Svalbard.

- Eiendommen Austre Adventfjord kan i utgangspunktet selges fritt, men innenfor de rammer som legges av Svalbard-traktaten og Svalbardloven, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til VG.

Svalbard-ekspert Willy Østreng mener det er tenkelig at Kina er interessert i eiendommen.

Borgere og selskaper fra alle traktatland har lik rett til adgang og opphold på Svalbard. De skal også kunne drive fiske, fangst og all slags maritim-, industri-, bergverks- og handelsvirksomhet på like vilkår. All virksomhet er underlagt norsk lovgivning, men ingen kan behandles forskjellig på bakgrunn av nasjonalitet.

Langvarig samarbeid

Bakgrunnen for eiendomssalget er en betent strid mellom Austre Adventfjord AS, hvor Horn er medeier og styreleder, og kullselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK) som eies av den norske stat.

Austre Adventfjord AS ønsker å starte kulldrift på eiendommen. Selskapet som ble etablert i fjor hevder å ha investeringsplaner for mellom en halv og én milliard, og anslår kullforekomstene på eiendommen til 20 millioner tonn og 15-20 års drift, gitt dagens prisnivå og teknologi.

Horn-familien hadde i flere tiår et nært og godt samarbeid med Store Norske, og sto i en lang periode for frakten av kull fra øygruppen. Store Norske leide i en årrekke Horn-familiens kullrettigheter, men erklærte i 1992 at området ikke lenger var interessant. Med dette som bakgrunn lot grunneieren tidsbegrensede utmålene løpe ut i år 2000.

Forholdet kjølnet

I 2008 bråsnudde imidlertid statsselskapet og sikret seg førsterett på de beste utmålene på Horn-familiens eiendom, uten at grunneieren ble informert.

Etter dette har forholdet mellom de to tidligere samarbeidspartnerne kjølnet kraftig.

Austre Adventfjord AS mener Store Norske blokkerer for ny kulldrift på eiendommen og hevder selskapet gjør krav på ressurser det ikke trenger.

Dette tilbakevises av Store Norske, som ifølge egne tall har registrert over 300 utmål på øygruppen. Selskapet hevder imidlertid at det trenger forekomstene i Austre Adventfjord i sin ressursbase.

For Austre Adventfjord AS er det ikke tilstrekkelig å ende opp med en fjerdedel av en eventuell utvinning, slik Bergverksordningen for Svalbard tilsier at grunneier har rett på.

Åpnet for salg til staten

VG vet at det siden januar har vært dialog mellom grunneier/Austre Adventfjord AS og Nærings- og fiskeridepartementet/Justis- og beredskapsdepartementet om framtiden til den såkalte traktateiendommen.

Statsministerens kontor var også i en tidlig fase involvert.

Korrespondansen mellom partene er imidlertid ikke registrert i departementenes postjournaler.

SELGER: Industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64) ønsker å selge Svalbard-eiendommen, som han eier sammen med sine to søstre og sin avdøde brors arvinger. Foto: Per Snekvik, Avisa Sør-Trøndelag

I dialogen har Austre Adventfjord AS åpnet for at staten kan kjøpe Horn-familiens eiendom, mot at selskapet får starte kulldrift i egen regi.

Det har imidlertid ikke blitt noen løsning, og nå er tålmodigheten til grunneieren slutt.

- Kunne forventet en annen behandling

- Staten har ikke gitt noen form for tilbakemelding og eiendommen er nå for salg, bekrefter Flaaten overfor VG.

- Hvordan vurderer dere statens håndtering av denne saken?

- Familien Horn har i nært og lojalt samarbeid med norske myndigheter vært med på å bygge Svalbard-samfunnet gjennom flere generasjoner. Man kunne forventet en annen behandling enn den vi hittil har sett fra Store Norske og statlige myndigheter, sier Flaaten.

- Jeg mener vi har oppført oss som vi skal oppføre oss og gått gjennom de kanaler vi skal, sier Store Norske-direktør Per Andersson til VG.

Austre Adventfjord AS eies foruten Henning Horn av tidligere Store Norske-ingeniør Bjørn Fjukstad (65) samt eiendomsinvestor Arnstein Martin Skaare (49) fra Lillehammer og skinnprodusent Ole Einar Gjerde (54) fra Hønefoss.

Les også

 1. Ekspert om Svalbard-salg: - Kjøp kan gi Kina fotfeste i Arktis

  TROMSØ (VG) Ved å kjøpe eiendommen Austre Adventfjord kan Kina få det fotfestet i Arktis som landet mangler i dag.

Flere artikler

 1. Mener staten beslaglegger Svalbard ulovlig: Krangler så kullstøvet fyker
  om Svalbard-rettigheter

 2. Svenske skal selge en bit av Norge

 3. Folkerettsekspert om heftelse på Svalbard-eiendom som kan hindre salg til utlandet: - Stiller meg tvilende til lovligheten

 4. Staten vil kjøpe Svalbard-eiendommen

 5. Næringsministeren om eiendomsstriden på Svalbard: Næringsministeren: - Har ikke mottatt tilbud om kjøp

Fra andre aviser

 1. Stor interesse for bergensfamiliens bit av Norge

  Bergens Tidende
 2. Staten kjøper giganteiendom på Svalbard

  Bergens Tidende
 3. Staten vil kjøpe stor eiendom på Svalbard

  Fædrelandsvennen
 4. Kineserne jakter ressurser på Svalbard og i Arktis

  Aftenposten
 5. Kronikk: Klart for en kraftfull satsing på Svalbard

  Aftenposten
 6. Kullsvart fremtid for Svalbard-samfunnet?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no