SOM Å VINNE I LOTTO: Selv om alle slike funn må leveres inn til staten er historisk interesserte Roy Søreng overlykkelig over å ha funnet den sjeldne sølvpengen fra 1555. Foto: LINDA STORVIK ,

Roy fant stor mynt: – Verdt en årslønn i 1555

TRONDHEIM (VG) Roy Sørengs (34) hjerte stoppet nesten da han gjorde sitt livs myntfunn med metalldetektoren.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er som å fiske. Du venter på stornappet og plutselig fikk jeg stornapp, sier en fornøyd detektorsøker Roy Søreng om funnet til VG.

På bloggen sin skriver han: «Hjertet stoppet på meg da dette monsteret av en mynt dukket opp».

– Jeg hadde allerede vært ute en tur tidligere på dagen sammen med fylkesarkeologen for å gjøre et såkalt kontrollert søk. Vi undersøkte et område som det er planlagt utbygging på. Men da jeg kom hjem følte jeg ikke at jeg hadde fått søkt nok, sier Roy Søreng, som tar på seg oppdrag som detektorsøker.

Les også: Fant gullskatt på havets bunn

STOR SAK: Bilde av den sjeldne sølvmynten sammenliknet med et kronestykke. Foto: Roy Søreng ,

– Svært beist av en sølvmynt

Han forteller til VG at han onsdag kveld i forrige uke reiste ut til et sted hvor han har tillatelse til å søke.

«Jeg gikk og snakket med meg selv, og ønsket å finne noe fint før jeg dro hjem - bare en liiiten sølvmynt, en skilling eller et eller annet» skriver Søreng på bloggen.

– Det er slik at man får ulike lydsignaler fra metallsøkeren som du tolker. Jeg tenkte først at det kunne være noe blikkskrap, men jeg begynte å grave likevel. Mynten lå på overflata dekket av bare litt jord, sier han.

- Det er sjelden vi opplever slike funn. Sist en lignende mynt ble funnet, var i 2000, midt i skolegården på Vikhammer, opplyser Jon Anders Risvaag, førsteamanuensis ved NTNU, Vitenskapsmuseet til Adressa.

Knut Harald Stomsvik, arkeolog og seniorrådgiver hos Sør-Trøndelag fylkeskommune, har allerede mottatt mynten – som er innleveringspliktig.

– Det var et svært beist av en sølvmynt, konstaterer han nøkternt til avisen.

Les også: Fant 700 år gammel engelsk sølvmynt i Finnmark

«Alltid» ute og leter

Søreng har aldri gjort et så spesielt myntfunn. Selv om han ifølge seg selv «nesten alltid er ute og leter».

– Jeg er riktignok hjemom og spiser middag. Samboeren synes også det er morsomt, så det er greit, ler han.

Søreng hadde med seg en vekt og kunne fornøyd konstatere at mynten veide 26,7 gram. Han identifiserte innrisset i mynten og kontaktet en gammel venn i Trondheim metallsøkerklubb, som raskt kunne konstatere at han hadde funnet en Thaler – fra 1555.

– Det er vanskelig å beskrive den følelsen du får i et slikt øyeblikk. Det er det man går og håper på hele tiden. Det er som å vinne i Lotto.

Metalldetektorvirksomheten er en lidenskap han har hatt siden 2012. I fjor anslo han at han hadde brukt 3000 timer de to foregående årene på metallsøking, ifølge Adressa.

Men det er ikke bare å dra ut med en detektor ifølge Søreng:

– Du må blant annet ha grunneiers tillatelse, du må ikke søke i fredede områder, og du må følge innleveringsplikten. Det betyr at alle mynter du finner som er laget før 1650 skal leveres inn, og alle gjenstander før 1537 må også leveres inn.

Les også: Vikingsverd funnet i Telemark

Drømte om å bli arkeolog

Interessen for historie fikk han i ung alder.

– Da jeg var liten var jeg med og kikka på en utgravning av en steinalderbosetning og lekte arkeolog. Jeg drømte om å bli arkeolog, men havnet på sjøen og har siden hatt litt forskjellige jobber.

Så ødela han ryggen og fikk beskjed av legen om å bevege meg mye.

– Men det er jo så kjedelig å gå. Så leste jeg i avisen om en kar som drev med dette og spurte om å få være med. Etter det har jeg vært ute nesten hver en dag. Første juledag og nyttårsaften også, forklarer Søreng.

Drømmen er å finne Olav Tryggvasonsmynten og å kunne leve av detektorsøk.

– Det handler om å bringe fram historien. Forske på gjenstander og jakte på fortida, sier han til VG.

Førsteamanuensis og myntekspert Risvaag, har ennå ikke fått sett mynten, men sier til Adressa at denne typen mynter skulle veie minimun 26 gram.

– Det er en Thaler, forløperen til både dollar og daler. Det er en mynt laget i Böhmen mellom 1500- og 1600-tallet. Mynten skulle tilsvare én gullgylden – og da måtte de gjøre dem tunge for at de skulle være verdt like mye. De ble veldig populære. Slike mynter ble brukt i storhandel, internasjonalt. Én slik mynt har en ganske solid verdi. Sånn cirka to kyr fikk du for en slik en på den tida, sier Risvaag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder