Ovin (7) og Onal (2) kastes ut når som helst

SKAL KASTES UT: Ovin Vhilan (7) og Onal Thehan (3) fra Sri Lanka er to barn som snart kan bli sendt ut av landet. Mor heter Amadoruge Kumari Sandaya. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

124 av asylbarna født i Norge - regjeringen bøyer ikke av

(VG Nett) Mange av asylbarna som skal ut av Norge har bodd her hele livet. Nå øker presset, men regjeringen er urokkelig.

  • Lars Akerhaug
  • Ingunn Viken
  • Linn K. Yttervik
  • May Linn Gjerding

Artikkelen er over åtte år gammel

Nye tall fra Utlendingsdirektoratet viser at mange av asylbarna som skal kastes ut er svært unge. Til sammen er det 463 som skal kastes ut. Mange av dem er født i Norge.

166 av asylbarna er under fem år gamle og 103 av dem er født i Norge, i tillegg til 21 andre av de 459 barna. I VG torsdag presenteres 18 barneskjebner. Samtidig øker presset for at regjeringen skal stanse returene.

- Enkeltsakene gjør inntrykk, men vi må tenke på helheten, ikke bare enkeltindividene. Hvis vi foretar en stor liberalisering, som enkelte ber om, vil det bare medføre at enda flere kommer. Det vil åpne for at flere skyver barna foran seg for å få en oppholdstillatelse de ellers ikke vill ha krav på, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap).

BØYER IKKE AV: Statssekretær Pål Lønseth (Ap). Foto: KNUT ERIK KNUDSEN / VG


Den siste tiden har det vært spesielt mye oppmerksomhet om barn av etiopiske asylsøkere. Returavtalen med regimet har blitt kritisert, ettersom myndighetene regelmessig bryter menneskerettighetene.

Bare 24 av de 463 barna er fra Etiopia.

I dag har returavtalen trådd i kraft og politiet vil derfor kunne starte arbeidet med å kaste ut etiopiere som har ulovlig opphold, blant dem barnefamilier.

I frykt

Blant de som nå lever i frykt er Ovin Vhilan (7) og Onal Thehan (2). De kjenner ikke til noe annet liv enn det norske. Likevel kan politiet komme når som helst og sende familien til Sri Lanka.

Han er født i Norge, på Ullevål sykehus en vårdag i 2004. Han snakker bare norsk, har norske venner, og har aldri vært i landet hvor foreldrene kommer fra, Sri Lanka.

Ovin går i 2. klasse og spiller håndball og fotball, men aller best liker han fotball. Og hver tirsdag tar han på seg treningstøy og drar til gressbanen for å trene fotball med andre 7-åringer i Tønsberg fotballklubb.

Likevel venter familien at politiet kan komme på døren når som helst for å sende dem til Sri Lanka, fordi familien har fått avslag på sin asylsøknad, forteller pappa Pattiyage Leelakatith Ariyaratne.

- Barna våre er født og oppvokst her, de er norske og snakker ikke singalesisk i det hele tatt. Hva skal de reise til i Sri Lanka? sier han.

Snur ikke

Onsdag gikk Liv Signe Navarsete (Sp) ut og krevde stans i utsendingen av barn til den nye stortingsmeldingen om barn på flukt er klar. Lederen i Oslo AUF, Vegard Grønlie Wennesland, rykker torsdag ut i Dagbladet mot sin egen regjering. Han får støtte fra AUF-leder Eskil Pedersen.

- Jeg mener at politikken overfor barn er uakseptabel og vi må finne en løsning i det i stortingsmeldingen "barn på flukt". Utvisningsvedtakene må settes i bero til stortingsmeldingen er behandlet, så mener jeg at det stortinget har sagt om hensynet til barnas beste må veie tyngre enn innvandringspolitiske hensyn, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Asyl-organisasjonen NOAS sier at de har blitt kontaktet av en rekke lokallag og fylkeslag i Arbeiderpartiet den siste tiden.

- Det oppfattes som at man setter politisk prestisje foran barnas beste, sier generalsekretær Ann Margrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) til VG Nett.

Gir ikke etter

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) sier til VG Nett at det ikke vil være aktuelt å gi etter for presset i saken.

- Det er ikke aktuelt å stille sakene i bero, sier Lønseth til VG Nett.

Lønseth sier at han registrerer at det er forskjellige synspunkter i saken og at det også i grasrota i Arbeiderpartiet er gryende motstand mot å sende asylbarna ut. Han sier at det likevel ikke er aktuelt å stille sakene i bero.

- Det er ulike synspunkter rundt dette spørsmålet, men regjeringen har en felles ayslpolitikk, det er en politikk Ap, SV og Sp står for. Det er bred enighet om at vi skal ha en streng, men rettferdig asylpolitikk.

Han kommer også med følgende stikk til sine regjeringskamerater:

- De sitter i regjeringen, det er også deres asylpolitikk. De må forholde seg til det de har vært med på å bestemme.

Ingen på flyet

Cecilia Johansen i Politiets Utlendingsenhet (PU) forklarer at ingen vil bli satt på flyet de førstkommende dagene.

- Avtalen åpner for at man kan sende en anmodning om retur til etiopiske myndigheter. Tidligere har det vært veldig vanskelig, men nå kan vi gjøre det. Da begynner vi å jobbe med de returene, sier Johansen. Ventelig vil det ta flere uker før de første returene kan finne sted, om politiet klarer å spore opp dem det gjelder.

Tidligere denne uken ble det nemlig kjent at etiopiske asylsøkere har forsvunnet fra norske asylmottak, trolig fordi de frykter å bli funnet og pågrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder