KONFIRMANT: Birgitte Tengs (17) ble drept på Karmøy i 1995. Foto: PRIVAT ,

Cold case-enheten vil løse Tengs-saken

Den nye cold case-enheten i Kripos håper å løse det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs.

Artikkelen er over fire år gammel

Dette blir den første saken til den nyetablerte enheten. Målet er å løse den 20 år gamle drapssaken.

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept 6. mai i 1995 og drapet var utgangspunkt for VGs krimpod «Uløst» som gikk før jul.

Podcast: Hør «Uløst»-serien her

Birgitte ble drept da hun var på vei hjem fra en ungdomstilstelning i bedehuset Karmel i Avaldsnes. 17-åringens fetter ble dømt for drapet i tingretten, men senere frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale sivilrettslig erstatning.

– Jeg ser positivt på at Kripos tar opp saken igjen, men jeg kjemper for å beholde pessimismen. Jeg vil ikke bli skuffet, men jeg har et håp om oppklaring, sier Birgitte Tengs' far, Torger, til VG.

PAPPA: Torger Tengs håper politiets nye etterforskning skal gi et endelig svar på hva som skjedde med datteren. Foto: Tor-Erling Thømt Ruud , VG

I etterkant av frifinnelsen fikk politiet sterk kritikk for metodene som ble brukt i etterforskningen. I avhørene hadde fetteren blitt oppfordret til å konstruere hendelsesforløpet og skrive fiktive historier om hva som kunne ha skjedd med hans kusine, dikte «filmmanus» om drapet og lokke frem det etterforskerne mente han hadde fortrengt.

– Det er et av de sterkeste eksemplene på en falsk tilståelse jeg noen gang har sett, mente Gisli Gudjonsson, som var oppnevnt rettspsykolog i saken.

Bakgrunn: Politiskandalen

Cold case-enhetens leder, Espen Erdal, hadde selv en rolle i etterforskningen av Birgitte Tengs-saken. Derfor er det utpekt en annen hovedetterforsker, uten tidligere befatning med saken, til å lede det daglige arbeidet, skriver Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

Det var det lokale politidistriktet som før jul ba Kripos om å vurdere en gjennomgang av den uoppklarte drapssaken.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne. Vi har et ønske om at både taktiske og tekniske undersøkelser skal gjennomgås. Vårt klare mål er å løse saken, sier fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt, Steinar Langholm.

Cold case-enheten vil gå gjennom alle saksdokumentene, foreta undersøkelser og skrive en rapport med forslag til videre håndtering.

– Vår enhet vil gå gjennom saken for å se om det, med dagens etterforskningsmetoder og teknologi, kan ligge nye muligheter for en oppklaring. Gjennomgangen vil utvilsomt være svært krevende og det ligger en rekke utfordringer i det å etterforske et drap som skjedde for mer enn 20 år siden, sier politiinspektør Espen Erdal i Kripos i pressemeldingen.

Kripos har opprettet en egen tipstelefon og e-post som kan benyttes av personer som mener å ha nye opplysninger i saken:
Telefon: 458 78 112
E-post: tips.coldcase@politiet.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder