«En gjeng med folk satt og hekla og så på hverandre i mange dager»

STREKKER STRIKKEN? Her hekler og strikker Vigdis Marie Ebeltoft og Nina Liabø i Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon mens de venter under meglingsinnspurten 1. april. Det har NHO-sjef Kristin Skogen Lund sett seg lei av. Foto: TV2

NHO-sjefen ut mot heklemekling

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har vært ærlig om hva som skjedde under meklingen. I LO vekker det sterke reaksjoner.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg synes dette er trist fordi Skogen Lund igjen viser at hun ikke forstår arbeidslivets regler.

NHO-sjefen holdt tirsdag foredrag på et lukket frokostmøte i en medlemsbedrift.

Hun sa blant annet dette:

- En gjeng med folk satt og hekla og så på hverandre i mange dager. Først like før meklingsfristen, begynte det å skje noe. Da kom det første konkrete lønnskravet fra Fellesforbundet. Deretter ble vi sittende gjennom natten og forhandle til vi ble enige klokken 18.00 neste dag. Det ble som en «flinkest til å holde seg våken-konkurranse».

På frokostmøte

- Dette ble sagt på et lukket frokostmøte hos et av våre medlemmer. Jeg ville ikke valgt å si det slik på en pressekonferanse, fordi jeg ikke ønsker å si noe før våre organisasjoner er ferdige med årets lønnsoppgjør, sier Skogen Lund i dag.

- Du tar opp et tema som blir sett på som et problem: At forhandlingene i stor grad er et spill for galleriet og at 14 dagers mekling i realiteten ikke begynner før like før fristen utløper. Er det på tide å gjøre noe med dette?

- Jeg beklager at dette kom ut nå, men når det er sagt, mener jeg det jeg sa: At den reelle meklingen først tar til like før fristen og at vi sitter 18 timer på overtid og holder på i 30 timer uten søvn, er ikke optimalt. Vi må se på hvordan vi organiserer dette. Når oppgjøret er over, så tror jeg LO-leder Gerd Kristiansen og jeg kommer til å finne løsninger på dette, som gjør det litt mer effektivt.

- Streik er dyrt

Hun sa ifølge gode VG-kilder også:

- For bedriftene vil det aldri lønne seg å ta opp kampen for 50-ørene hvert år, ettersom kostnader ved streik er så stor. Samtidig kan det i det lange løp få katastrofale følger med disse 50-ørene. For arbeidstagerne er det mindre kostnader med streik.

- Over mange år er det gitt mange slike 50-øringer. En 50-øring er isolert sett lite. Men når vi hvert år får oppgjør som gir 3-4 prosent lønnsvekst, som er mye mer enn landene vår industri konkurrerer med, så har vi bygget et system som gjør at lønnsveksten i Norge blir høyere enn i andre land. Det går ikke i lengden, sier hun til VG.

Hun forklarer at den totale lønnsdannelsen blir så høy fordi 50-øringene gitt sentral, kombinert med det som gis i lokale tillegg, samlet ender høyere enn andre land.

LEI: NHO-sjef Kristin Skogen Lund er lei av at mye av meklingstiden går med til unyttige aktiviteter som hekling og strikking. Foto: NTB Scanpix


Det tredje hun sa, som VG har fått referert, er:

- Ved fare for streik varsles kunder og leverandører av de berørte bedriftene, og de gjennomfører tilpasningstiltak for mulig streik. Dette har en kostnad, så selv om det altså ikke blir streik øker utgiftene for bedriftene. Ved streik bør det være en 3-dagers regel før streiken iverksettes slik at leverandører og kunder kan varsles.

- Igjen er det viktig for meg å presisere at dette ikke er noe vi skal diskutere nå som vi er midt oppe i forhandlinger. Men jeg synes dette er kostnader vi kan unngå og jeg mener vi bør vurdere å legge om, sier Skogen Lund.

- Hvem var det som heklet?

- Jeg brukte det litt sleivete for å påpeke at det er store delegasjoner og egentlig få som mekler; mange sitter veldig mye og venter og slår i hjel tid. Det gjelder i aller høyeste grad oss også og ikke bare arbeidstagersiden. Jeg mener vi i fremtiden bør organisere oss på en annen måte. For øvrig så jeg heklingen på et innslag, jeg tror det var på NRK.

Skogen Lund har fått lese gjennom det VG siterer henne på fra møtet.

- Direkte respektløs

- Jeg synes dette er trist fordi Skogen Lund igjen viser at hun ikke forstår arbeidslivets regler.

Det sier en forarget Fellesforbundsleder Arve Bakke og tilføyer:

FORARGET: Arve Bakke, leder i Fellesforbundet. Foto: NTB Scanpix


- Det går utover relasjonene mellom partene og jeg håper inderlig ikke det påvirker våre medlemmers stemmegivning under uravstemningen over resultatet vi kom frem til.

- Jeg synes det er ganske utrolig at hun harselerer med en delegasjon slik hun gjør. Vi er ikke «en gjeng med folk», men utvalgte ledere og tillitsvalgte som gjør en stor jobb for å fremme våre medlemmers krav. Hun opptrer direkte respektløst. Det er greit at hun sier at hun ikke ville sagt det utad, men hun har sagt det. Det avslører en holdning som skremmer meg, sier han og legger til:

- Det er ikke første gangen: Under mellomoppgjøret i fjor fikk hun refs av meklingsmannen for å kommentere oppgjøret. I år måtte hun beklage at hun kommenterte pensjon overfor DN siste meklingskveld. Og så kommer dette på toppen, sier han.

- Jeg er dessuten helt uenig i at vi må omorganisere måten vi forhandler og mekler på. Hun skjønner ingenting når hun sier at dette er noe hun og LO-lederen vil ordne opp i, sier Bakke.

Hans motpart i forhandlingene, leder Stein Lier Hansen i Norsk Industri vil ikke kommentere saken. LO-leder Gerd Kristiansen ønsket i går ikke å si noe.

Mer om

  1. Landsorganisasjonen (LO)
  2. NHO

Flere artikler

  1. De er «kvinnene på gølvet»: Den ene maler skipsskrog - den andre driver med industrisøm: Fikk kjeft av NHO-sjefen - heklerne slår tilbake

  2. Kilder til VG om vårens lønnsoppgjør: NHO har så lite å gi i årets oppgjør at mynten ikke lenger finnes

  3. - Skogen Lund har en jobb å gjøre

  4. Meglingsfinte redder LOs ansikt

  5. LO-utspill om vårens lønnsoppgjør: Kan si ja til null øre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder