VARM OG HUMORISTISK: Redaktør Finn Jarle Søle beskriver Knudsen privat som en helt annen person enn det som kom frem i offentligheten. Her er Knudsen avbildet som nyutnevnt "biskop" i Strandebarm Prosti i 1997.
VARM OG HUMORISTISK: Redaktør Finn Jarle Søle beskriver Knudsen privat som en helt annen person enn det som kom frem i offentligheten. Her er Knudsen avbildet som nyutnevnt "biskop" i Strandebarm Prosti i 1997. Foto:Rune Stoltz Bertinussen,VG

Finn Jarle Sæle: - Han var hel ved

Portrettforfatter: En kvinne takket ham for sin ni år gamle datter.

INNENRIKS

En slags høvding for kristenfolket som privat var både varm, humoristisk og rolig. Redaktør i Norge IDAG, Finn Jarle Sæle har hatt tett kontakt med Børre Knudsen i mer enn 30 år.

Publisert: Oppdatert: 17.08.14 17:22

– Han vil bli husket som en nordmann som var hel ved. Enten man hadde det ene eller andre standpunktet som han førte mot det han kalte fosterdrap.

Finn Jarle Sæle møtte Knudsen en rekke ganger opp igjennom årene. Han mottar budskapet om Knudsens død både med sorg og sjokk.

Sæle beskriver Knudsen som en lederskikkelse i Kristen-Norge.

– Han var jo elsket i mange leire, ikke bare av kristenfolket. Han var en slags kristen høvding i en litt høvdingløs tid.

Men ifølge han kostet det å ha en mening om abort som på langt nær alle støttet ham i.

– Kampen han førte kostet. Dette preget hans siste år. I filmen fortelles det om det veldig offer som barna og hustruen gjorde. Barna led noen ganger. Allikevel var han sikker i sitt kall, selv om dette var en pris som var tung å bære.

Hvordan var han personlig?

– Privat var han varm og humoristisk og rolig og med en kolossal innebygget optimisme. Han var sjenerøs og et av de aller nydeligste mennesker å være sammen med. Han var slett ikke slik han fremsto for eksempel på Dagsrevyen.

– En kvinne takket han for sin ni år gamle datter

Journalist og forfatter Niels Chr. Geelmuyden skrev portrettboken En prest og en plage om Knudsen. Utgangspunktet for det første møte med den omstridte presten var imidlertid å gjøre et portrettintervju for Morgenbladet. Møtet overrasket ateisten Geelmuyden.

– Jeg ble sendt opp til Balsfjord for å skrive et portrett av det mange oppfattet som den «prestetullingen.» Jeg leste masse bakgrunn om han. Da jeg møtte ham opplevde jeg at han avvek ganske fullstendig fra alt som var skrevet om ham. Han var varm, morsom og hadde også en kunstnernatur. Han var faktisk en av Skandinavias største salmediktere, sier Geelmuyden til VG.

Det var portrettintervjuet av en person som så fullstendig avvek fra det bildet som var dannet i media som fikk Geelmuyden til å ønske å skrive bok om presten og abortmotstanderen fra Balsfjord.

– Jeg bodde hos ham en uke. Jeg fikk en opplevelse av at vi likte hverandre. Vi delte en form for humanisme. Jeg traff ham sist under premieren på filmen i år og det er jeg glad for, sier Geelmuyden.

Hva synes du om filmen.

– Temaet der var jo de store omkostningene familien måtte betale for hans engasjement. Den sa ikke så mye om hvor dette engasjementet kom fra.

-Takket for sin datter

Hvor kom det fra?

– Knudsen kjørte meg til flyplassen da jeg skulle reise hjem etter å ha intervjuet ham. Da kom en kvinne og stakk en konvolutt til han. Knudsen åpnet brevet og startet å gråte. I brevet som kvinnen stakk til ham sto det : «Jeg så du satt her på flyplassen. Jeg vil at du skal vite at det er du som er grunnen til at jeg er her. Jeg venter på det kjæreste jeg har i hele verden, min ni år gamle datter.»

Nylander: Alltid hatt en slags respekt for Børre

Abortforkjemper og lege Gro Nylander husker Knudsen som en ærlig person.

– Jeg har alltid hatt en slags respekt for Børre, til tross for at jeg er abortforkjemper og han var abortmotstander. Han sto opp for det han mente og kjempet for det med drastiske midler. Men han tok hvert fall stilling, og jeg har fått en forståelse for hans synspunkt. Det er verre med de mer lunkne gratispassasjerene som lar andre ta kampene. Han vil nok bli husket som en fanatiker som kjempet for det han trodde på, sier Nylander.

SE OGSÅ:Billedserie fra filmen «En prest og en plage».

Her kan du lese mer om