SNAKKER UT MED LISTHAUG: Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, varsler at han vil snakke om familiegjenforening når han møter Sylvi Listhaug fredag. Her blir han intervjuert av Jan Egeland i Flyktninghjelpen i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Mattis Sandblad VG

FNs høykommissær advarer mot for streng familiegjenforening

FNs høykommissær for flyktninger er bekymret for at reglene for familiegjenforening nå blir for strenge. Overfor VG varsler han at han vil ta det opp med Sylvi Listhaug (Frp) og Børge Brende (H) på fredag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det blir tema i samtalene med norske myndigheter. Familiegjenforening er viktig, og vi må påse at det opprettholdes en høy standard, sier Filippo Grandi til VG.

Han ble utnevnt til FNs høykommissær for flyktninger i vinter, og er nå på sitt første besøk i Norge. Fredag er det avtalt møter både med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og utenriksminister Børge Brende (H).

Kritisk til innstramning

Høykommissærens regiondirektør, Pia Prytz Phiri, har tidligere kritisert de norske forslagene til innstramninger i retten til familiegjenforening.

Hun sa i januar at hun var «dypt bekymret» over lovforslaget fra regjeringen om at en flyktning måtte ha minst fire år i arbeid eller utdanning, og et inntektskrav på minst 305 000 kroner for å kunne oppnå familiegjenforening.

Regjeringen har dempet dette forslaget noe i det endelige lovforslaget som ble lagt fram tidligere i april, og foreslår nå tre års botid i stedet for fire.

Les også: Her er regjeringens asylinnstramninger

Verdens mest krevende jobb

Torsdag var Høykommissæren æresgjest på Flyktninghjelpens konferanse om flyktninger. I den største flyktningkrisen verden har sett siden andre verdenskrig, har den italienske diplomaten en av de mest krevende stillinger i verdenssamfunnet akkurat nå.

– Det første vi må gjøre, er å satse mer på å løse konflikter, og gjøre det tidlig nok til å hindre krig og flyktningkatastrofer, sa Grandi på konferansen.

Høykommissæren ligger i konflikt med EU om avtalen med Tyrkia om retur av alle asylsøkere. Han har kritisert de lukkede leirene gjennom å trekke sine folk ut i protest, men har under sterk tvil godtatt noen av prosedyrene, i frykt for å bli irrelevant og satt på sidelinjen.

Fortsatt høy kvalitet

Derfor vil han heller ikke kritisere Listhaugs uttalelser om at Norge må bli blant de strengeste landene i Europa for å unngå å bli et attraktivt asylland:

– Jeg vil være forsiktig med å kritisere standarden på asylmottaks-reglene. Kvaliteten rundt i Europa er fortsatt høy, det gjelder også Norge. Men lovgivningen er blitt strengere fordi landene føler seg under press av de store folkevandringene. Det er en vanskelig situasjon, men vi må ikke senke standarden på retten til asyl, sier Grandi til VG.

Ros for London-toppmøtet

Han ønsker at norske myndigheter skal høre hans eventuelle kritikk direkte, og ikke først via media. Derimot gir han Norge ros for bidragene til å hjelpe flyktninger i nærområdene:

– London-konferansen i vinter, hvor Norge bidro tungt og var blant lederne, har bidratt tungt til at vi er bedre stilt økonomisk enn det vi ellers ville vært. Det er flott, sier Filippo Grandi.

Les også: Erna Solbergs flyktning-appell

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder