HVILER ALDRI: Gårdseieren er overbevist om at «UP-dukken» sørger for at flere bilister holder fartsgrensen på 50 km/t utenfor gården. Foto: Espen Sand Lindesnes Avis

Gårdseier gikk lei av råkjøring – satte skremmedukke langs veien utenfor

En maskert fotball med lue og kjeledress skremmer bilister i Mandal til å holde fartsgrensen. Likevel vil Utrykningspolitiet ha gårdseierens dukke fjernet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da en gårdseier på Sodland i Mandal gikk lei av å vente på at Utrykningspolitiet (UP) skulle gjennomføre fartskontroller utenfor gården hans, lagde han like gjerne en «UP-dukke».

– Det er mye mer trafikk her etter at E 39 ble stengt. De fleste kjører også for fort, og derfor kom jeg på ideen, sier han til Lindesnes Avis, som først omtalte saken.

Les også: Slik blir den nye årsavgiften

Den bemerkelsesverdige konstruksjonen består av en kjeledress med «stuffing», som gårdseieren har tredd en gul vest over. Hodet er en fotball med maske og lue, forteller han.

UP-sjef ikke fornøyd

Og at dukken fungerer til sitt formål, det er gårdseieren overbevist om.

– Den første kvelden etter at jeg satte ut dukken fulgte jeg godt med. Bilene bremset kraftig opp da de fikk øye på den, sier han til Lindesnes Avis.

Les også: Politiet advarte mot falske tollbetjenter – var ekte

Selv om dukken skulle vise seg å fungere, står ikke jubelen i taket hos distriktsleder Øystein Krogstad i UP.

– Dette kan jeg spare min begeistring for. Det er opp til UP og politiet å ta seg av trafikk-kontroller og den generelle trafikksikkerheten, ikke innbyggerne. Da kan vi heller intensivere kontrollene, sier Krogstad til avisen.

Kjenner ikke loven

Han mener dukker som denne kan trekke bilistenes oppmerksomhet bort fra veien.

– Hvis alle skal kikke på den dukken og irritere seg over den, kan det fort skje ulykker, sier han.

Hvorvidt gårdseierens dukke strider mot lover og regler, er imidlertid UP-sjefen usikker på, og henviser derfor til Statens Vegvesen.

Test deg selv: Kan du trafikkskiltene?

Men når Lindesnes Avis stiller spørsmålet, kan heller ikke områdesjef Terje Bekker i Vegvesenet gi noe godt svar på hva loven sier.

– Det er jo veldig spesielt. Vi har jo hørt om slike ting som at folk har laget ting som falske fotobokser og satt langs veien, men jeg har ingen oversikt over regelverket, sier han, og legger til at han stiller seg bak UP-sjefens kritikk.

– Jeg synes ikke noe om det. Hensikten kan være god, men jeg tror man må bruke andre instanser eller veier for å nå budskapet. Jeg tror ikke dette gagner sikkerheten, tvert imot, sier han.

Kronikk: Syklister og bilister – en konstruert konflikt

Gårdseieren planlegger enn så lenge å la dukken stå. Det begrunner han blant annet med at han ikke har sett noe til UP i løpet av de to årene de har bodd på gården. Heller ikke han har studert loven, men gårdseieren ser uansett ingen betenkeligheter ved dukkepåfunnet.

– Den står jo på tomta, og figuren er heller ikke merket med UP eller politi. Det må da være lov, mener han.

Det har ikke lyktes VG å få kontakt med gårdseieren onsdag.

50-SONE: Ikke alle bilister virker å bry seg om fartsgrensen utenfor gården. Foto: Espen Sand Lindesnes Avis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder