Ulv fra omstridt flokk var inne på gårdstun i Hedmark

Statens Naturoppsyn (SNO) bekrefter at en av de radiomerkede ulvene i Slettås-reviret har vært inne på et gårdstun i Søre Osen i Trysil kommune.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Slettås-ulven blir beskrevet som spesielt nærgående og rovviltnemnda vedtok egentlig å skyte hele flokken. Men regjeringen sa nei, da de mente skadepotensialet ikke var godt nok dokumentert.

Ulvene ble i stedet radiomerket, og nå er en av dem registrert inne på et gårdstun.

– Det er en valp, ei åtte måneder gammel tispe, som ble observert ved Osensjøen i går og har vært inne på et gårdstun i Søre Osen. Hun gikk for seg selv og gjennom det gårdstunet, og det er også flere som har sett henne, sier seksjonssjef Lars Bendik Austmo i Rovviltseksjonen i Statens Naturoppsyn til VG.

SNO prøvde i dag å skremme vekk den nærgående ulven.

– I går ettermiddag reiste vi ned dit. Vi hadde ikke noen visuell kontakt i går, men peilet henne inn. Da var hun i skogen. I dag tidlig gikk vi inn i det området hun var i, så henne og fikk gjennomført et skremmeforsøk, sier Austmo.

Les også: Blodig ulve-video fra Sp får slakt

Undersøker atferden til Slettås-ulven

Regjeringens konklusjon var i desember at skadepotensialet ikke var godt nok dokumentert til at ulvene i Slettås-reviret kunne felles. Det selv om antallet ulv nå er betydelig over det bestandsmålet som ulveforliket på Stortinget satte i fjor.

– Dette er egentlig ikke en nyhet, for dem som bor der har erfart dette i flere år, men det er kanskje en nyhet for regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG om dagens ulveobservasjon.

– Slettås-flokken er en av flokkene som har vært mest inn på gårdstunene til folk tidligere i høst, i en annen del av Trysil. Det man diskuterer nå er ikke at man skal ta ut all ulv, men at man skal redusere trykket, sier Vedum.

Den lokale ulvemotstanderen og Ap-politiker Halvor Sveen sier til VG at han reagerer på at ulven ble jaget bort, når hele poenget med radiomerkingen er å se hvor nært ulven går.

– Det er helt utrolig at myndighetene drar til Søre Osen og skyter et varselsskudd for å skremme den bort, mens det de skulle gjøre var å kartlegge bevegelsene for å avdekke unormal atferd, sier Sveen, som mener ulven nå skulle blitt skadefelt.

Statens Naturoppsyn har flere ganger de siste årene fått meldinger om nærgående ulv ved Slettås-reviret – at de ikke er like redd for gårdsbruk og hus som ulv andre ulver er.

– Spesielt i Slettås-reviret har det vært rapportert om at ulven har vært nærgående, at den har vært nært på hus og på gårdstun, noe som har skapt frykt. Man ønsker å undersøke om atferden er unormal eller uønsket, for vanligvis kjenner vi ulven som et dyr som er sky og redd mennesker, har Austmo tidligere påpekt overfor VG.

Siste nytt på det politiske: Ulvejakt-partiene møter Helgesen med ulve-diktat

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder