HAR IGANGSATT TILTAK: Jan Vardøen, her avbildet i forbindelse med filmen «Høst», oppfordrer andre restauranteiere til å engasjere seg i prosjektet hans. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Kjendiskokk har startet flyktningdugnad

Samler inn mat fra profilerte Oslo-restauranter

Jan Vardøen (53) oppfordrer hovedstadens restauranteiere til å donere mat og klær til Utlendingsenheten på Tøyen i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et knippe restaurantgründerne, med Jan Vardøen og Nevzat Arikan i spissen, begynte mandag med å forsyne nyankomne flyktninger fra blant annet Syria, Afghanistan, Somalia og Eritrea med restaurantmat og klær hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.

Vardøen forteller at politiet gjør en god jobb på mottakssenteret, men at det er behov for mer hjelp og ressurser.

– Politiet er fra før av veldig flinke, all kredit til dem. Vi gjør ikke dette for å kritisere dem, det er viktig å understreke. Men vi ser at de har hendene fulle, sier han til VG. Les også: Syrisk flyktning til VG: Drømmer om Tyskland og et trygt liv

Vil «proffe» opp tilbudet

Vardøen hevder at det ofte bor opptil 150 mennesker ved mottakssenteret samtidig, og at flere sover på gulvet inntil seks dager før de blir spredt rundt i systemet.

– Vi tenkte rett og slett at det kunne vært fint å «proffe» opp tilbudet litt, for behovet er der, og vi kan jo dette, sier han.

Vardøen og Arikan står bak flere av Oslos mest populære restauranter og barer. Vardøen eier Villa Paradiso, Bar Boca, Aku Aku og Grünerløkka Brygghus, mens Arikan driver både Arakataka, Ylajali, Café Tekehtopa, Trattoria Popolare, Schouskjelleren, Bettola, Olympen og Pigalle.

Vardøen forteller at både han og Arikan har bedt kjøkkenet på de ulike restaurantene de driver, om å lage opp ekstra mat – gjerne halal-retter uten svinekjøtt – som blir hentet hver dag og levert på Utlendingsenheten mellom klokken seks og syv om kvelden. Klærne blir samlet inn fra venner og bekjente. Så du denne? Slik reiser flyktningene til Europa

Ingen overnattingsfasiliteter

– For å gjøre det enklest mulig for mottaket, serverer vi maten på engangstallerkener. Vi lager ikke restemat, men er kreative og bruker det vi har på kjøkkenet, sier han og legger til:

– Det viktigste er at menneskene som oppholder seg her fått et godt møte med Norge og føler seg velkomne og trygge. Det er synd om flyktningene ikke møter «vanlige» folk i systemet de blir plassert i når de først kommer til landet vårt. Medmenneskelighet er det alt går ut på. Det er vesentlig.

Kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen bekrefter at Politiets utlendingsenhet har opplevd stor pågang av asylsøkere de siste månedene.

– Vi er et kontorlokale, og dermed har vi heller ingen overnattingsfasiliteter. Det er ikke meningen at asylsøkerne skal oppholde seg her over lengre tid. De får brødmat og pålegg hos oss, men vi kan ikke tilby dem varmmat. Det er heller ingen dusjer her, sier hun til VG. Les også: Norsk skip deltar i omfattende redningsaksjon

Vil engasjere andre

Olsen viser til at situasjonen i sommer har vært ekstraordinær, som følge av at et stort antall asylsøkere har ankommet hver uke.

– Tidligere i sommer ble mange flyktninger sittende på venterommet en god stund, i opptil flere dager, men nå blir alle kjørt raskere til transittmottaket på Refstad, sier kommunikasjonsrådgiveren.

– Jan Vardøen hevder at opptil 150 flyktninger overnatter ved enheten?

– Det synes jeg høres litt mye ut. Jeg tror det var rundt 90 personer her for noen dager siden. Det er ingen som sitter her opptil flere netter om gangen nå, sier Olsen.

Jan Vardøen er fornøyd med restauranteiernes tiltak så langt, og oppfordrer andre eiere i hovedstaden til å ta del i prosjektet.

– Jeg håper virkelig at det er flere restauranteiere som hiver seg på dette. Hvis vi er flere som bidrar, blir jobben enklere – og de ulike restaurantene i byen kan for eksempel gjøre dette på rundgang, så det ikke blir stressende. Mat, klær og leker er det viktigste, og alle løsninger er gode. Jeg oppfordrer alle til å ta kontakt med meg, sier han.

Kommentar: Når liv blir tall

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder