Se superøkonomenes dom: Derfor slakter de Erna og Siv

De aller fleste av Norges fremste økonomer er helt uenig i regjeringens nye skattepolitikk. Her begrunner de hvorfor.

VG har spurt de norske toppakademikerne som har kapret de 25 øverste plassene på den såkalte RePEc-listen – en internasjonal rangering av økonomer ved norske læresteder – om hva de mener om regjeringens viktigste prioriteringer når det gjelder skatt.

Kun to mener det var riktig av statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen å fjerne arveavgiften. Fattige tre støtter Høyres kampsak om å redusere og fjerne formueskatten på sikt.

- Jeg kan ikke se tunge faglige argumenter for en sterk reduksjon i formueskatten, sier professor Ragnar Torvik ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU.

FÅR SKATTESMELL: Norges fremste økonomer gir statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen det glatte skattelag etter fjerning av arveavgiften og målet om å fjerne formueskatten. Foto:Helge Mikalsen,VG

- Arveavgiften bør gjeninnføres

- Fjerning av arveavgiften er feil vei å gå, fortsetter professoren som er rangert som nummer fire på den prestisjefylte listen.

- Arveavgiften bør gjeninnføres av hensyn til kostnader ved denne avgiften i forhold til andre skatter og av hensyn til sosial mobilitet, er dommen fra professor emeritus Steinar Strøm fra Frischsenteret ved Universitetet i Oslo.

Nummer tre på listen professor Geir B. Asheim er også klar:

- I et land med fordelingspolitiske målsetninger er det nødvendig å opprettholde beskatning av formuesobjekter, sier forskeren som er ansatt ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Finansminister Siv Jensen hevder hun tar kritikken med stor ro.

– Dette har jeg et svært avslappet forhold til. Vi vet jo at det er svært ulike og nyanserte syn på hva som er formålet og effektene av ulike skatter, sier Siv Jensen til VG.

Klikk på bildene og se ekspertenes dom!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder