POSERER: Partilederne Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) kommenterte budsjettforliket i statsministerens representasjonsbolig i Oslo fredag ettermiddag. Foto:Roger Neumann,VG

Full krangel om plastposeavgiften

Jensen hevder hun ble presset - Skei Grande tilbakeviser påstanden

Trine Skei Grande påstår at Venstre overhodet ikke prioriterte plastposeavgiften i de knallharde forhandlingene om statsbudsjettet. Frps Siv Jensen hevder at hun måtte gi etter for press.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Idyllen varte bare i noen minutter etter at smilende representanter for regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF signerte avtalen for neste års budsjett fredag formiddag.

Så brøt krangelen løs.

Og det om en av de store - og nye - postene på statsbudsjettet:

For å finansiere lettelser på rundt tre milliarder kroner i formuesskatten til de superrike i Norge, skal finansminister Siv Jensen kreve inn 1,50 øre for hver plast- eller papirposer du kjøper i butikken.

Hemmelig notat

Finansdepartementet har beregnet at den nye avgifter vil gi 1,25 milliarder kroner i ekstra inntekter til statskassen i helårsvirkning.

- Vi har ikke prioritert denne miljøavgiften i det hele tatt. Det var helt andre miljøskatter, miljøavgifter og miljøtiltak Venstre ville ha gjennomslag for. Det var regjeringspartiene som først la forslaget om plastposeavgiften på bordet, sier Trine Skei Grande.

VG har fått tilgang til et hemmelig notat som Venstre ga til regjeringspartiene, med kopi til KrF, allerede den 5. november. Der setter partiet opp sine hovedkrav i forhandlingene.

Den konkrete prioriteringslisten inneholder fire krav til såkalt "Grønt skatteskifte" - og hele 14 krav til såkalte "miljøtiltak".

Plastposeavgiften finnes overhodet ikke på denne prioriteringslisten. Den er heller ikke nevnt andre steder i det fire sider lange dokumentet.

- Plastposeavgiften dukket opprinnelig opp i Høyres alternative statsbudsjetter for noen år siden. Den gir mye penger i statskassa, og fungerer godt til å saldere budsjettet, men er ikke et viktig miljøkrav, sier Skei Grande.

- Helheten viktig

Frp-leder Siv Jensen har gått med på å innføre og øke en rekke avgifter som du må betale neste år i budsjettavtalen med KrF og Venstre.

Siv Jensen gir rett og slett Venstre og KrF skylden for at plastposeavgiften blir en realitet fra 15. mars neste år.

Jensens begrunnelse er at begge partier har plastposeavgiften i sine forslag til alternative statsbudsjetter. Venstre foreslo i sitt alternative budsjett en avgift kun på plastposer - ikke papirposer - til en verdi av 800 millioner kroner i året.

- Forslaget om å øke avgiften til 1,50 kom fra regjeringspartiene, også å utvide den til papirposer, sier en kilde i Venstre.

NATTARBEIDERE: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide forhandlet så sent natt til fredag at de fikk poser under øynene. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Riktig nok foreslo KrF i sitt alternative statsbudsjett det samme som til slutt ble resultatet, men skal heller ikke ha prioritert denne avgiften i forhandlingene.

Fire år på rad foreslo også Høyre å innføre avgift på plastposer. I sine alternative statsbudsjett fra 2010 til 2013 foreslo partiet å innføre en avgift på 1 krone.

Så det eneste partiet som hele tiden har vært imot, Frp, er også partiet som får ansvaret med å sette avgiften ut i livet.

Les også: Sjokkmåling for Frp: Dårligste måling på 14 år

- Siv Jensen, dere sier ja til å innføre en plastposeavgift som skal gi en milliard til statskassen. Hvorfor har du sagt ja til det?

- Fordi helheten i budsjettet er viktig. Vi får til en rekordsatsing på samferdsel, får flere politifolk ut i gatene, en kraftsatsing på helse og samlet sett reduseres skatte- og avgiftstrykket med 5,5 milliarder kroner. Og av dem hele to milliarder kroner i reduserte bilavgifter.

- Det er ingen hemmelighet at Fremskrittspartiet er mot denne Trine-posen. Den er vi mot. Kristelig Folkeparti og Venstre er for.

- Du kaller det Trine-posen, men er det ikke egentlig Jensen-posen?

- Jeg tror det er veldig vanskelig for folk å tro på at dette er noe jeg har funnet på. Fremskrittspartiet er for reduserte skatter og avgifter. Vi har aldri vært for å øke de. De partiene som er for å øke skatter og avgifter må nesten bære ansvaret for det.

- Sikker på at vi ikke skal kalle deg for Tante Pose?

- He he he, jeg tror du må sende den beskjeden til dem som har vært ivrige etter å innføre en slik avgift. Men det viktige er å si at du kan jo kjøpe nett, så slipper du avgiften!

- Så det du sier er at folk kan ta ansvar for å slippe denne avgiften selv?

- Dette er i det minste en avgift man kan unngå å betale. Det er verre med andre avgifter, som man må betale uansett.

- Hvis folk bare kan droppe å ta med seg en ny pose hver gang de handler, hvorfor er dere da så mot denne avgiften?

- Jeg er generelt ikke tilhenger av å innføre nye avgifter hvis vi ikke må.

- Hvorfor kaller du det Trine-posen?

- Fordi dette er et forslag som Kristelig Folkeparti og Venstre har presset gjennom i disse forhandlingene. Vi har akseptert det for å få gjennomslag for en samlet skatte- og avgiftsreduksjon på 5,5 milliarder neste år.

- Men etter det VG erfarer så er det slik at Venstre ikke hadde dette inne i sitt posisjonsnotat første gang de møtte dere til forhandlinger, og at det tvert i mot var du og Høyre som tvang igjennom plastposeavgiften på 1,50 kroner?

- Jeg har lest både KrF og Venstres alternative budsjett. Der har de foreslått å innføre en slik avgift. Det står ikke i Frps program og heller ikke i regjeringens plattform. Hadde vi vært for denne avgiften, så ville vi foreslått det.

- Så VGs opplysninger er feil?

- Det er KrF og Venstre som har fått gjennomslag for en avgift som de har vært opptatt av. Det respekterer jeg, sier Siv Jensen.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder