GOD KJEMI: Den gode tonen de fire partilederne skryter av skal ha ført til at Knut Arild Hareide (KrF) og Venstres Trine Skei Grande (f.h.) er noe nærmere muligheten for å danne regjering med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp).

Skal være nærmere fireparti-regjering

Har drøftet de vanskeligste sakene

Press for å finne Lofoten-kompromiss

Sjette dag med regjeringsforhandlinger tolkes internt som et tegn på at Venstre og KrF er nærmere en deltagelse.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I dag kom partilederne tidlig til nye forhandlingsmøter på hotellet i Nydalen. De planlegger ikke noen pressekonferanse i dag, på grunn av tidsnød.

Men blant de som følger forhandlingen tettest er det en klar stemning om at Venstre og KrF er nærmere en deltagelse i en ny regjering enn det de var før valget.

- Det er en grunn til at Venstre og KrF fortsatt er med i sonderingene for sjette dag på rad, sier en kilde tett på forhandlingene.

God stemning

Utpå dagen kom også Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen ut av forhandlingene. Han bekrefter at stemningen er god mellom de fire partiene:

- Vi har vært flinke til å holde ting internt. Det får dere ta som et tegn på at det er høy tillit mellom partene. Hadde vi hatt lyst til å ødelegge for hverandre hadde vi lekket som en sil, sier Solvik-Olsen til NTB.

Erna Solberg måtte avslutte tidligere lørdag for å reise til Bergen på et privat arrangement. Hun vil hverken bekrefte eller benekte at de nærmer seg en firepartiregjering etter en uke:

- Jeg gir ikke sånne løypemeldinger underveis. På noen områder er vi nærmere, og andre er det vanskeligheter fortsatt, sier hun til VG.

De fire partiene skal nå ha vært innom så godt som alle de vanskeligste sakene, men har ikke konkludert endelig. I dette maktspillet kan foreløpige beslutninger endres for å justere noen partiers seire på andre områder.

Lofoten og Vesterålen

Etter det VG erfarer skal den vanskelige saken om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen ha vært på bordet flere ganger.
Venstre og KrF har tidligere nesten stilt ultimatum om saken.

Samtidig er Høyre under sterkt press fra sine egne for å komme i gang med oljeaktivitet i Lofoten. Etter det VG forstår forsøker partifeller både i Høyre og Frp å påvirke sine forhandlere til å finne kompromisser på saken som tidligere er sett på som enten eller.

Også i sentrumspartiene er det er viss erkjennelse av at Lofoten/Vesterålen til noen grad er en symbolsak. De viser til at det tross alt ikke er denne saken som er viktigst for å få til en ny giv i klimapolitikken.

Ett mulig kompromiss som skal ha vært luftet, er om deler av området som kalles Nordland VI skal kunne åpnes for oljeaktivitet. Dette området har tidligere vært delvis konsekvensutredet.

- Synsinger

KrF og Venstre skal etter det VG forstår fortsatt være enige om å holde sammen i spørsmålet om regjeringsdeltagelse. Derfor er det ekstra viktig for Erna og Siv og sukre pillen for KrF, som er partiet som i mange saker ligger lengst unna Høyre og KrF.

- Alle disse synsingene. Jeg vet ikke hvor de kommer fra, sa Solberg da hun ankom Nydalen lørdag morgen.

Som VG har skrever kan KrF få innfridd hjertesaker som amnesti og oppholdstillatelse for de gjenværende asylbarna i Norge, i tillegg til noen seire i alkoholpolitikken.

Dagsavisen har snakket med flere KrF-politikerne som anonymt uttrykker bekymring for store skattekutt. De frykter å gjøre samme feil som Bondevik II-regjeringen, som reduserte muligheten for satsing på gode formål fordi mange milliarder var bundet opp i skattelette.

Som VG har skrevet er Erna & co. i pengeknipe i neste års statsbudsjett, trolig bare rundt fem milliarder kroner.

Dette skal være svært frustrerende for Frp, som har hundretusener av velgere med store forventninger til kraftige skattekutt etter Frps store løfter gjennom mange år.

I tillegg truer Norges Bank med raskere renteøkninger, noe som kan bli ytterligere forsterket dersom regjeringen bruker mer oljepenger enn dagens regjering har lagt opp til.

Regjeringsforhandlerne planlegger ikke noen pressekonferanse i dag, blant annet fordi Erna Solberg skal rekke et fly. De skal derfor avslutte en gang nærmere klokken 15 i dag, og møtes igjen mandag. Søndag skal brukes blant annet til interne møter og drøftelser i de enkelte partiene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder