NY LØSNING: KrF-leder Knut Arild Hareide og helseminister Bent Høie la onsdag ettermiddag frem sin nye avtale. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Hareide: Fastleger skal fortsatt medvirke før abort

Selv om fastleger som er mot abort nå slipper å henvise, må de fortsatt undersøke og veilede før abortinngrepet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide sier den nye abortavtalen med regjeringen fortsatt skal tvinge alle fastleger til å utføre undersøkelser som en forberedelse til abort.

En del av prosedyren

I avtalen mellom KrF og regjeringen står det at fastlegene skal bestemme svangerskapets lengde, gjøre en helseundersøkelse og skrive en redegjørelse om resultatet av helseundersøkelsen som skal sendes sykehuset som utfører abortinngrepet.

- Det er en del av prosedyren og fastlegens ansvar når kvinnen ønsker abort, ja. Det må alle fastleger kunne medvirke til, sier Hareide til VG.

Han sier den nye ordningen ikke fullt ut sikrer leger full samvittighetsfrihet, ettersom fastleger nå vil få et strengere forbud mot å reservere seg mot å sette inn spiral, skrive ut p-piller på resept eller bidra til assistert befruktning.

Ikke full frihet

- Jeg har hele tiden vært klar over at vi ikke ville få på plass en samvittighetsfrihet om disse spørsmålene. Forhandlingene med Høyre og Frp har kun dreid seg om legers samvittighetsfrihet i spørsmålet om henvisning til abort.

- Fastleger får ikke full samvittighetsfrihet?

- Nei, men det er et steg på veien. Vi har kommet så langt som det var mulig. Avtalen i Nydalen handlet om abort og aktiv dødshjelp. Andre spørsmål er det naturlig at utvalget ser nærmere på.

Tror på utvalg

Han sier at spørsmål om samvittighetsfrihet i andre situasjoner vil være et viktig tema for utvalget som regjeringen har forpliktet seg til å sette ned.

- Utvalget skal se på hvordan Norge oppfyller retten til samvittighetsfrihet i arbeidslivet, og komme med forslag til forbedringer og måter å sikre dette på. Da vil samvittighetsfrihet for fastleger også der være et naturlig tema, sier Hareide.

Helseminister Bent Høie og Hareide la onsdag frem avtalen de har fremforhandlet som skal erstatte det forkastede forslaget til reservasjonsrett. Den viktigste endringer er at de fjerner ordningen hvor fastlegene må signere på kvinners ønske om å bli henvist til abort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder