EL-AU: Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge, mener politikerne har utnyttet de lave strømprisene de senere årene, til stadig å legge på elavgiften.
EL-AU: Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge, mener politikerne har utnyttet de lave strømprisene de senere årene, til stadig å legge på elavgiften. Foto:Helge Mikalsen,VG

Politisk strøm-sjokk på regningen din

INNENRIKS

De statlige avgiftene utgjør for første gang over 40 prosent av strømregningen din. Det er mer enn du bruker av strøm.

Publisert:

– Se på den oversikten her, den er talende, sier Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge, og viser oss hvordan strømregningen til en typisk norsk familie ser ut:

– Avgiftene er den største utgiften på din strømregning. For første gang utgjør avgiftene hele 40 prosent av gjennomsnittsnordmannens strømregning. Mens alt det du bruker til strøm, utgjør 31 prosent. Du betaler altså mer i strømavgifter til staten, enn du bruker i strøm. Da er noe galt, sier Oluf Ulseth.

– Har gått under radaren

NHO-foreningen Energi Norge organiserer landets kraftselskaper. Han sier de ser en langvarig utvikling hvor politikerne sakte, men sikkert har økt elavgiften betydelig.

– Det har i stor grad gått under radaren. Vi så et unntak nylig da det ble fokus på elavgiftene fordi det i forbindelse med revidert statsbudsjett viste seg at regjeringen byttet inn poseavgiften med en økning i elavgiften, sier UIseth.

Regjeringens forslag til økt elavgift utgjør et halvt øre kilowattimen og vil på årsbasis gi om lag 300 millioner kroner i merinntekt til staten.

– Det gir ikke mer enn 100 kroner i året for en norsk husholdning?

– Nei, det er ikke mye, men vi har sett på helhetsbildet de senere årene, og det avslører et ganske annet bilde, sier han.

Hovedfunn

Her er hovedfunnene:

* – Med den foreslåtte økning i elavgift vil avgifter nå være den største komponenten i strømregningen, med 40 prosent. (Elavgift, Enova-avgift, elsertifikater og merverdiavgift). Det folk faktisk bruker i strøm utgjør i gjennomsnitt 31 prosent av strømregningen, mens nettleie utgjør 29 prosent ved et forbruk på 20000 kilowattimer, sier Ulseth.

* – Mange små økninger oppleves ikke som så mye, men vår gjennomgang viser politikerne har skrudd elavgiften i været: De siste ti årene har elavgiften økt med 40 prosent – mer enn dobbelt så mye som den generelle prisstigningen, sier han.

* – Bare i år er avgiften økt to ganger – først i statsbudsjettet og nå i revidert – med en samlet merkostnad for strømkundene på 1,2 milliarder kroner.

– Dårlig klimapolitikk

– Vi mener dette er dårlig klimapolitikk fordi det straffer bruk av fornybar energi. Norge har et kraftsystem som er nær 100 prosent fornybart og utslippsfritt. I årene fremover må vi bruke mer fornybar energi – ikke mindre – for å kutte fossile utslipp. Økt elavgift er feil signal til alle som vurderer å bytte oljefyr med varmepumpe eller bensinbil med elbil, sier Energi Norge-lederen.

– Det er et uheldig signal til alle som vurderer å erstatte piper og eksospotter med stikkontakt – enten det er til oppvarming av bygg eller i transportsektoren. Ekstra påfallende er det at regjeringen gjør det dyrere å bruke fornybar energi, mens fossil stort sett slipper unna i revidert, sier han.

– Har utnyttet lave strømpriser

Ulseth sier politikerne i altfor mange år har fått lov til å øke strømavgiftene i små steg, som gjør at det har vært vanskelig å angripe.

– Det kan virke som både nåværende og forrige regjering har utnyttet lave strømpriser til å sette opp elavgiften, i håp om at velgerne ikke legger merke til det. Avgiften har økt dobbelt så mye som den generelle prisveksten de siste ti årene. Vi mener økt skatt på utslippsfri energi rimer dårlig med finansministerens uttalte mål om et grønt skatteskift, hvor beskatningen skal vris over mot miljøskadelig aktivitet, sier han.

LES: Her har det aldri vært varmere

– Til glede for folk

Finansminister Siv Jensen (Frp) var 17. mai på reise og ikke tilgjengelig. VG fikk i går ettermiddag dette svaret fra statssekretær Jørgen Næsje (Frp):

– Strømprisen er lav og det er til glede for folk. Det medfører at avgiften i dag utgjør en større andel av den totale strømprisen.

– Elavgiften er foreslått økt slik at en husholdning må betale om lag 100 kroner mer i året. Det sikrer at vi kan unngå en ny poseavgift, som kunne kostet en husholdning opp mot 1000 kroner i året. Det er et godt bytte. Et halvt øre mer i elavgift mener vi er bedre enn 1,50 i poseavgift, skriver han.

Sjekk strømprisene hos Konkurransetilsynet her

Her kan du lese mer om