Ingen løsning på budsjettforhandlingene i kveld

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlot forhandlingsmøtet med regjeringspartiene uten å ha kommet til en løsning på statsbudsjettet mandag kveld.

 • Geir Molnes
 • Hege Wallenius
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

Regjeringspartnerne Høyre og Frp har i seks døgn jobbet intenst med forslagene KrF og Venstre la på bordet forrige helg og begynnelsen av forrige uke.

Men, etter det VG får opplyst, skal statsminister Erna Solberg (H) ikke ha lagt ett eneste nytt forslag til løsning på bordet da de fire partiene møttes til nye forhandlinger om neste års budsjett mandag kveld.

Dette kom overraskende på møtedeltakerne fra de to støttepartiene KrF og Venstre.

– Jeg tror regjeringen har fått mange ting å tenke på etter de tilbakemeldingene vi nå har gitt. Det er fortsatt ekstremt krevende å ha en regjering som går inn i forhandlingene med ultimatum, sa Skei Grande til pressen på vei ut av møtet, som varte i rundt to og en halv time.

Også KrF-lederen beskrev samtalene som krevende:

– Jeg har ikke gitt opp, men jeg hadde kanskje ønsket at vi hadde fått større fremskritt enn det vi har fått i kveld, sier Hareide.

KrF og Venstre gikk i møtet til angrep på regjeringens bilpakke, som de også tidligere har tatt opp og bedt om at det må forhandles om. Men Høyre og Frp avviste blankt ethvert forsøk på å gjøre justeringer på pakken, opplyser kilder til VG.

INGEN ENIGHET: Både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide beskrev forhandlingene som krevende på vei ut. FOTO: TROND SOLBERG / VG

En uke igjen

Det er nå bare én uke igjen før budsjettdramatikken skal avgjøres i Stortinget. Mandag ble det kjent at statsminister Erna Solberg har avbrutt sin reise i Nord-Norge i et forsøk på å berge budsjettet i land. Solberg er blitt kritisert for at hun valgte å gjennomføre denne reisen midt i de tøffe budsjettforhandlingene.

Dersom partene ikke lykkes å bli enige, kan regjeringen bli tvunget til å gå av mandag neste uke.

Hvis de kommer til enighet, vil budsjettforliket legges frem for Stortinget som et eget forslag før finansdebatten 5. desember.

– Vi er på overtid av overtiden. Det vil si at det haster veldig, sier Hareide.

Ikke aktuelt å flytte finansdebatten

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier til VG at det ikke er aktuelt å flytte datoen for finansdebatten.

– Mandag 5. desember avholdes finansdebatten. Det er ikke aktuelt å flytte på den fristen. Jeg mener det er viktig å opprettholde den, sier han.

– Vi har operert med disse fristene lenge nå, og jeg har ikke ligget våken om natten selv om ikke alle har blitt holdt. Jeg ligger fortsatt ikke våken om natten.

– Men det er ekstraordinært krevende i år, og hva gjør det med tilliten til systemet og politikken?

– Det er ikke slik at vi er i noen reell krise med tanke på at landet skal styres fra 1. januar. Politikk er ofte vanskelig. Men jeg tror det avgjørende for tilliten er at vi lander et budsjett, sier stortingspresidenten og legger til:

– Folk skal vite at dette er i trygge hender uansett hvilket utfall vi får. Dersom vi står igjen etter neste mandags finansdebatt og vi ikke har flertall for noen ting, så får folk peke på meg. Da er det mitt ansvar å sørge for at Stortinget vedtar et budsjett, slik at landet kan styres fra 1. januar 2017.

– Hva tenker du om at en mindretallsregjering har stilt ultimatum overfor Stortinget?

– At en regjering sier klart fra hvor grensen for hva de kan styre på går, det må være helt greit. Det er ikke noe nytt i at en regjering har en smertegrense, sier Thommessen.

– Vil strekke oss langt

I helgen ble MDG, SV, Sp og Ap kontaktet av regjeringspartiene og forsikret om at de vil få tid til å gjøre sine vurderinger, hvis det kommer et forlik i løpet av uken, skriver NTB.

Les også: – Klar mangel på ledelse i budsjettforhandlingen

– Hvis ikke det blir et forhandlingsresultat, har vi ingenting å meddele. Men vi vil strekke oss langt for å gi opposisjonen en avklaring, sier Frps Harald Tom Nesvik til nyhetsbyrået.

Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes har tidligere sagt til VG at det har vært jobbet med helt konkrete forslag gjennom hele helgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FULLT HUS HOS ERNA: Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsenp på vei inn den julepyntede døren til statsminister Erna Solbergs (H) bolig. FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB scanpix

Kan berges av KrF

Regjeringen er kun avhengig av støtten fra ett av støttepartiene for å sikre flertall for budsjettet.

Les også: Dette er hinderløypa frem til en budsjettavtale

På spørsmål om hvor sannsynlig det er at KrF støtter budsjettet uten Venstre, svarer Hareide:

– Vi ønsker å få til en enighet mellom fire parti. Så må vi vurdere hva som skjer om det ikke blir en enighet.

Han bekrefter også at dersom Venstre forlater forhandlingene, må han gå til landsstyret i KrF for å få en fullmakt der til å inngå en avtale med regjeringspartiene.

TØFFER FORHANDLINGER: Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) fortsetter de tøffe forhandlingene om neste års statsbudsjett mandag. Foto: Marie Von Krogh VG

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Politikk
 3. Erna Solberg
 4. Knut Arild Hareide
 5. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Dette er bilpakken som førte til budsjettkrise

 2. Kilder til VG: Det blir ingen budsjettavtale

 3. KrF bryter budsjettforhandlingene

 4. Erna inviter Hareide og Grande til nye møter

 5. KrF-Hareide avviser budsjettenighet uten Venstre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder