Siv Jensen: Samlede avgifter for bilister går ned - ikke opp

SIVs BIL: Partileder Siv Jensen klyver inn i baksetet på den svarte statsråd-limousinen etter landsstyremøtet med fylkeslederne i Fremskrittspartiet fredag kveld. Foto: Frank Ertesvåg VG

Frp-fylkesleder: I utgangspunktet uaktuelt med økt drivstoffavgift

Fylkesleder Odd Eilert Persen i Finnmark Frp sier hans utgangspunkt er null økning i drivstoffavgiftene. Siv Jensen avviser på sin side ikke at Frp kan svelge økt avgift på bensin og diesel.

Artikkelen er over tre år gammel

– I utgangspunktet er det helt uaktuelt med noen avgiftsøkning på drivstoff, sier Persen til VG.

Han var en av få fylkesledere i Frp som ikke deltok på et tre timer langt landsstyremøte i Fremskrittspartiets hovedkvarter i Karl Johansgate 25 fredag ettermiddag.

Persen uttalte seg underveis til VG mens Siv Jensen ledet landsstyret i Fremskrittspartiet.

– Dårlig tiltak sett fra distriktene

Persen er likevel ikke alene om å synes det er en svært dårlig sak for antiavgiftspartiet Frp å bli med på økt drivstoffavgift.

Les også: Frp-Sandberg åpner for økt avgift på diesel og bensin

– Det er vanskelig. Så får vi se på hvilke kompensasjoner vi får, sier leder Odd Arne Drabløs i Sogn og Fjordane Frp. Han vil ikke avvise at det kan komme en liten økning i diesel- og bensinavgiftene i statsbudsjettet.

– Det står nå åpent, sier Drabløs til VG etter landsstyremøtet fredag. Han deltok på møtet.

– Generelt kan jeg si at vi som bor ute i distriktene mener økte drivstoffavgifter er et dårlig tiltak sett fra vår side, sa fylkesleder Harald Eivind Bakke i Oppland til Aftenposten i forkant av møtet.

PRESSET: Siv Jensen nevnte ikke drivstoffavgiftene spesifikt med ett ord da hun ble intervjuet av media utenfor Frps hovedkontor i kveldssolen fredag. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal er inne på det samme, men slår fast at «totalpakken» blir avgjørende.

Les denne: Støre roser Frp for å skiftet syn på «dette området»

Etter møtet var det naturlig nok partileder Siv Jensen som førte ordet utad på vegne av landsstyret. Hun snakket konsekvent ikke om drivstoffavgiften spesielt, men om det samlede skatte- og avgiftsnivået.

Skal fortsatt ta distrikts-hensyn

– Vil ikke en økning i drivstoffavgiften ramme bilister i distriktene mer enn for eksempel bilister i Oslo og Akershus?

– Vårt landsstyre er opptatt av å sikre bilistenes interesser. Det dreier seg også om å ivareta bilister i distriktene. Mange mennesker der har ikke alternativer til bil. Vi skal fortsette å ta hensyn til det, svarer Siv Jensen.

Siv i opposisjon: Forlangte en krone lavere bensinavgift

– Kan partileder Siv Jensen i Frp i det hele tatt gå med på en økning i drivstoffavgiftene?

– Jeg er opptatt av på vegne av Frp å sikre bilistenes interesse og redusere det samlede skatte- og avgiftsnivået.

MØTTE FOR FINNMARK FRP: Politisk nestleder i Finnmark Frp, Johnny Olaussen, deltok i det tre timer lange landsstyremøtet fredag ettermiddag. Foto: Frank Ertesvåg, VG

– Lar du deg presse av Trine Skei Grande og Venstres ultimative krav om økte drivstoffavgifter?

– Alle partier som forhandler og samarbeider har ulike posisjoner og ulike krav. Vi ser nå ikke minst gode resultater av å ha lagt om engangsavgiften på bil. Det kjøpes nå mange trygge og miljøvennlige biler. Det er både god miljøpolitikk, god bilpolitikk og god forbrukerpolitikk, formulerer Frp-lederen.

Les også: Venstre-Trine nekter å støtte statsbudsjett uten grønt skatteskifte

Hun opplever et voldsomt krysspress om dagen. Den mangeårige forkjemperen for lavere drivstoffavgifter - skal samtidig ta hensyn til samarbeidspartner Venstres krav til høyere drivstoffpriser.

– Alltid bilistenes parti

– Vi kommer alltid til å være bilistenes parti. Nå har landsstyret først og fremst diskutert valgkampstrategi. Vi har bestemt at vi fortsatt skal være et parti for bilistene og at avgiftene for bilistene samlet sett går ned og ikke opp, sier Siv Jensen.

Nestleder Johnny Olaussen i Finnmark Frp deltok på landsstyremøtet i stedet for fylkesleder Persen.

Han vil ikke svare på om Frp i Finnmark og andre distriktsfylker kan tåle en økning i drivstoffavgiften.

– Alt handler om hva totalpakken med skatt- og avgifter blir for folk flest. Denne skal også bli bedre for folk i distriktene som er helt avhengig av bil, sier Olaussen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder