ETTERFORSKER: Hanne Kristin Rohde sier at politiet fortsatt jaker flere serievoldtektsmenn. Foto: Sara Johannessen, VG

Oslo 2011: 55 anmeldt - åtte antatte voldtektsmenn tatt

(VG Nett) Politiet tror at flere serievoldtektsmenn er på frifot i hovedstaden. Svært få av de anmeldte overfallsvoldtektene ender med pågripelse.

 • Sissel Kruse Larsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Høsten 2011 ble Oslo herjet av en voldtektsbølge og i mange helger på rad ble nye overfallsvoldtekter anmeldt.

I hele fjor ble det anmeldt 55 overfallsvoldtekter i hovedstaden. Bare åtte antatte gjerningsmenn er tatt og identifisert. Alle de åtte er av ikke-etnisk norsk bakgrunn. Utenfor hovedstaden hadde det frem til 13. november i fjor blitt anmeldt 63 overfallsvoldtekter, og bare to antatte gjerningsmenn var da tatt.

Har du en historie å fortelle? Kontakt VG Netts journalist her!

Per 31. desember 2011 var 21 av de 55 anmeldte sakene i Oslo avgjort. I to av sakene er det tatt ut tiltale, mens 18 av dem er henlagt. Én sak er sendt til et annet politidistrikt. De øvrige sakene er fremdeles under etterforskning.

- Lav oppklaringsprosent

Hanne Kristin Rohde, leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt sier til VG Nett at antallet overfallsvoldtekter har gått ned den siste tiden.

- Mange av de anmeldte overgrepene er under etterforskning. Det er allikevel ikke et ukjent fenomen at det er en lav oppklaringsprosent for denne typen forbrytelser, sier Rohde.

SAKSKOMPLEKS: Voldtektsbølgen

Malin (25) var en av dem som fikk sin sak henlagt etter å ha anmeldt en mann for voldtekt. Hun fortalte sin historie på VG Nett i fjor høst. Louiza Louhibi var en annen kvinne som ble voldtatt og fikk stor oppmerksomhet da hun fortalte sin historie. Louizas gjerningmann ble dømt.

VGTV: Slik forsvarer du deg mot en overgriper

- Ikke nok biologisk materiale

Ved overfallsvoldtekter blir kvinnen ofte overfalt mens hun er opptatt med noe annet. Hanne Kristin Rohde sier at det for mange kvinner kan være vanskelig å beskrive personen som utfører handlingene fordi kvinnene ofte ikke ser personen.

- Noen ganger har kvinnene bare sett hendene og hørt en stemme. Det er ikke alltid det finnes biologiske spor på kvinnen. I mange tilfeller har kvinnen oppsøkt overgrepsmottaket, allikevel har det ikke vært nok biologisk materiale til å spore gjerningsmannen, sier hun.

Med kun åtte gjerningsmenn og 55 anmeldelser kan det potensielt være 47 voldtektsmenn på frifot. Rohde tror ikke at tallet er så høyt.

- Det er helt sikkert ikke så mange. De siste årene fra og med 2007 til 2010 har det vært mange tilfeller av serieovergrep, og vi har derfor ingen grunn til å tro at vi leter etter like mange overgripere som det er overfall, sier hun.

425 kvinner innom voldtektsmottaket

Ved voldtektsmottaket på Oslo legevakt var omkring 425 kvinner innom i 2011.

Overlege Helle Nesvold ved voldtektsmottaket sier til VG Nett at tallet kan bli noe nedjustert.

OVERLEGE: Helle Nesvold ved voldtektsmottaket sier at det er viktig at kvinner som er utsatt for overgrep oppsøker mottaket raskt. Foto: Espen Braata, VG


- Det er det nærmeste vi har kommet totalantallet for 2011. Vi har ikke gått inn og sett på hvor mange av disse henvendelsene som kom i etterkant av overfallsvoldtekter, men normalt er det tilfelle i 15-20 prosent av sakene, sier hun.

Å sikre biologiske spor fra kvinnene som oppsøker mottaket er vanskeligere jo lengre etter overgrepet de venter med å oppsøke helsepersonell. Av alle som oppsøker mottaket kommer omkring 15-20 prosent for sent til å foreta rettsmedisinske undersøkelser.

- Kvinnene må komme raskt

- Jo fortere de kommer inn desto større er sjansen for å påvise spor. Men det er ofte de er såpass sjokkerte at de velger å tenke seg om før de agerer, og da kan biologisk materiale være tapt, sier Nesvold.

I flere av de anmeldte tilfellene har ikke gjerningsmannen kommet så langt at det er gjennomført samleie med utløsning.
- Det vil igjen redusere mengden biologisk spor som avsettes. Vi er avhengig av at de som er utsatt for overgrep kommer raskt til oss, sier hun.

Hvis kvinnen vil ha slik undersøkelse sikres det spor i alle kroppsåpninger.

- Alle undersøkelser er frivillige fra den utsattes side. De aller fleste lar seg undersøke og uten at jeg kan si helt nøyaktig er det kun omkring ti prosent som ikke ønsker dette, sier hun.

Null overfallsvoldtekter mulig i Stavanger - ikke i Oslo

Hanne Kristin Rohde er opptatt av å understreke at alle kvinner skal gå trygt i hovedstaden. Per 17. januar har ingen kvinner meldt om overfallsvoldtekter i 2012.

- Den opplevde følelsen av trygghet vil variere fra person til person. Og hvis vi realitetsorienterer oss må vi innse at vi nok aldri kommer ned mot null overfallsvoldtekter. Det vil alltid finner noen som har en så syk holdning til andre mennesker at de voldtar, sier hun.

- Hvorfor greide Stavanger å ikke ha en eneste overfallsvoldtekt i 2010, mens du sier det er umulig i Oslo?

- De gjorde veldig mye bra i Stavanger, og vi har en god og tett dialog med dem. Allikevel er det store forskjeller på Stavanger og Oslo, sier Rohde og peker blant annet på at utestedene i Stavanger ligger innenfor et mindre og definert område, og at det derfor var lettere for politiet å plassere ut spanere som kunne følge etter potensielle overgripere for så å pågripe dem.

- I Oslo har vi utesteder spredt over hele byen, og jobben med å ta alle krever langt større ressurser.

- Så løsningen kan være færre utesteder innenfor et mindre område, eller langt flere sivile spanere?

- Ingen av de to løsningene er realistiske. Vi kan aldri ha en sivil spaningspost på hvert gatehjørne eller en politi per innbygger. Vi må nok sette i verk mye bredere tiltak, som samarbeid med kommunen, taxi- og handelsnæringen, sier hun.
Rohde mener også det er viktig med holdningsskapende arbeid, og mener dette bør starte allerede på barnehagenivå.

Flere natteravner

Lars Norbom, daglig leder i Natteravnene forteller at de vil vandre i Oslos gater både fredag og lørdag i helgene i 2012, siden han tror det har vært en medvirkende årsak til at ingen overfallsvoldtekter er anmeldt i år.

- Vi har fått såpass mange nye natteravner at vi vil fortsette den linjen i år. En ekstra person er ansatt hos oss for å ta unna rekrutteringsarbeidet, og vi er glade for at antallet overfallsvoldtekter har gått ned, sier Norbom.

Mer om

 1. Voldtekt

Flere artikler

 1. Oslo-politiet har DNA-treff fra 4 av 55 overfallsvoldtekter

 2. Oslo: Kun 11 antatte gjerningsmenn av 71 anmeldte overfallsvoldtekter tatt

 3. Voldtektsdømt tiltalt for ny gjengvoldtekt

 4. Stor økning i voldtektsanmeldelser i Oslo

 5. Slik bekjemper Oslo-politiet helgevolden

Fra andre aviser

 1. Under halvparten av voldtektsofrene tar kontakt for sikring av spor

  Aftenposten
 2. Anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo er nesten halvert

  Aftenposten
 3. Fra 104 til 4 natteravner i Oslo

  Aftenposten
 4. Færre voldtekter anmeldt i Oslo

  Fædrelandsvennen
 5. - Mange flere overfall skjer nå utenfor Ring 2

  Aftenposten
 6. Én overfallsvoldtekt anmeldt så langt i år

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder