INGEN ERNA-STØTTE HER: Venstre-leder Trine Skei Grande og Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Venstre-Trine om atomstriden: – Høyre er desperate etter å finne konflikter

Regjeringens samarbeidspartier mener Høyre og Frp påfører seg selv nederlag og lager unødvendige problemer i den betente atomvåpen-saken.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fire år gammel

Regjeringspartiene er tøffe i sin kritikk av Arbeiderpartiet og mener partiet utfordrer bærebjelken i norsk utenrikspolitikk: enigheten mellom Ap og Høyre.

Men samtidig som de to største partiene krangler har statsminister Erna Solbergs støttepartier – og parlamentariske grunnlag – valgt å stille seg bak det kontroversielle forslaget fra Arbeiderpartiet.

Les hele saken: Regjeringen og Ap i hemmelig atomstrid

Desperate etter konflikter

Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke nådig i sin karakteristikk av regjeringens oppførsel.

– Regjeringen har nå blitt så desperat etter å finne konflikter i utenrikspolitikken at de har tatt denne saken ut av alle proporsjoner og velger å påføre seg et nederlag, sier en oppgitt Venstre-leder.

I forslaget fra Ap, som VG omtaler mandag, foreslår partiet at Stortinget skal vedta at regjeringen skal jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Høyre og Frp raser mot forslaget og i Nato-kretser hevdes det at et slikt forslag fra Norge vil kunne bli oppfattet som illojalt blant Norges allierte.

FRYKTER AP-FORSLAGET: Utenriksminister Børge Brende. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Grande mener imidlertid Arbeiderpartiets forslag er helt uproblematisk, og at det bør også Norges allierte i forsvarsalliansen Nato forstå.

– Dette forslaget er ikke noe problem for noen. Det er klart at man kan jobbe for et forbud mot atomvåpen selv om man er medlem i Nato. Jeg vil si som Erna Solberg: «Det er litt spesielt» at regjeringen velger å dyrke nederlagene sine, sier Grande.

Hun avviser at hun nyter å påføre regjeringen nederlag.

– Jeg ønsker ikke å påføre utenriksministeren noe nederlag. Derfor er det dumt at Børge Brende får dette til å fremstå som et nederlag for seg selv, sier hun.

Venstre-lederen får støtte av sin støtteparti-partner og Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide.

KrF støtter Ap

Fordi saken er til behandling i Utenrikskomiteen uttaler han seg på generelt grunnlag.

– KrF er opptatt av at Norge skal være et av de landene som jobber for et langsiktig mål om et forbud mot atomvåpen. Et slikt arbeid må være i tråd med Natos strategiske konsept. Det mener jeg at det er, sier Hareide.

OVERTOK ETTER JENS: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, her under årsmøtet til Oslo arbeidersamfunn. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Han er også enig i at regjeringen lager problemer for seg selv.

– Regjeringen har problematisert dette før, men jeg er enig med Arbeiderpartiet i at et langsiktig mål om et forbud er uproblematisk å jobbe for. Dette strider ikke mot Natos strategiske konsept. Den eneste årsaken til at dette er blitt et problem er fordi regjeringen selv gjør det til et problem, sier Hareide.

Les også

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Atomvåpen
 3. Børge Brende
 4. Høyre (H)
 5. Nato

Flere artikler

 1. Regjeringen og Ap i hemmelig atom-strid

 2. KrF-Hareide støtter Venstre: – Regjeringen må snu

 3. Derfor snudde Støre tilbake i atom-striden

 4. Venstre-Trine om lunsjbråket: – Skremmende om Listhaug går på
  nederlag med vilje

 5. Ingen løsning i krisemøtet hos Erna i kveld

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder