Curt A. Lier (innfeldt) reagerer på Wiersholm-rapporten om håndteringen av Monika-varsler Robin Shchaefer (t.h). FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG./BJØRN ASLAKSEN, VG Foto:,

Juristforbundet raser mot varsler-rapport: – Heksejakt på enkeltpersoner er ikke veien å gå

Rapporten om håndteringen av Monika-varslerne ble lagt frem torsdag. Den går i strupen på ledelsen i Hordaland-politiet. Det misliker Juristforbundet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag formiddag ble rapporten om Monika-varslerne offentliggjort av advokatfirmaet Wiersholm.

Rapporten, som er utarbeidet under ledelse av advokat Jan Fougner, konkluderer med at politimann Robin Schaefer varslet på en saklig, lojal og lovlig måte. Samtidig får politimester Geir Gudmundsen og øvrig ledelse i Hordaland politidistrikt krass kritikk.

Heksejakt

Det får presidenten i Juristforbundet Curt A. Lier til å reagere skarpt.

– Vår hovedinnvending til denne granskingen er at den fokuserer for mye personer og for lite på system, sier Lier, ifølge NTB.

Snakker ut:Les politimannens sterke historie her

Juristforbundet mener imidlertid at rapportens fire sider med forbedringspunkter på systemnivå er interessante og ber justisministeren å gripe fatt i dette.

– Heksejakt på enkeltpersoner er ikke veien å gå når det er systemet som svikter. Det Monika-saken viser er mangelfulle systemer og rutiner. En konkret forbedring som Juristforbundet har foreslått tidligere, er å innføre en ordning med en djevelens advokat i straffesaker, der en utenforstående jurist får som oppgave å utfordre etterforskningen, sier Lier.

Svakheter

Politietterforsker Robin Schaefer (45) varslet i januar 2014 ledelsen i Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død. Saken var ett og et halvt år tidligere blitt henlagt som selvmord. I dag er en mann siktet for drap.

DØDE: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter. Foto: PRIVAT Foto: ,

Robin Schaefers kritikk av etterforskningen ble avvist av ledelsen. Han tok omsider kontakt med morens bistandsadvokat Stig Nilsen, et valg som er blitt fremholdt som avgjørende for at saken ble gjenåpnet i mai 2014.

Les også:Monika-saken – slik ble den en politiskandale

Advokatfirmaet Wiersholm skulle i utgangspunktet bare gå inn i Robin Schaefers varslingssak for å se på hvordan politiledelsen håndterte ham. Schaefer varslet om store mangler ved Monika-etterforskningen.

Da det ble klart at også tre andre tjenestemenn hadde varslet, ble også deres saker tatt inn i mandatet for gransking.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder