MARKERINGSBEHOV: Dagen-redaktør mener det handler om markeringsbehov når en 23 år gammel terrortiltalt mann ber om bønnepauser i Oslo tingrett.

MARKERINGSBEHOV: Dagen-redaktør mener det handler om markeringsbehov når en 23 år gammel terrortiltalt mann ber om bønnepauser i Oslo tingrett. Foto: Jan Petter Lynau VG

Vebjørn Selbekk om bønnepauser i retten: – Provoserende og unaturlig

Jenny Klinge (Sp) frykter bønnebaluba

Ifølge mulla Krekar må man ikke be under en rettssak.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier advokat Brynjar Meling.

I forkant av straffesaken mot en muslimsk 23 år gammel russisk statsborger fra Tsjetsjenia, som står tiltalt for terror, er det fremsatt et ønske til Oslo tingrett om at det legges til rette for en bønnepause hver dag mens saken pågår – aller helst i tidsrommet mellom klokken 13.30 og 14.00.

Dette har tingretten innvilget.

Det skaper nå reaksjoner.

Les også: Terrortiltalte i avhør: Slik var IS på innsiden

– Dette er provoserende, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til VG.

– Hva legger du i det?

SKEPTISK: Vebjørn Selbekk er skeptisk til å innvilge bønnepauser for terrortiltalte i Oslo tingrett Foto: Jan Petter Lynau VG

– Når man tenker på hva denne personen er tiltalt for og båndene til IS, så fremstår det som både provoserende og unaturlig at retten skal legge til rette på denne måten, sier Selbekk.

Forsvarsadvokat John Christian Elden, som har forsvart en rekke personer som har vært siktet og tiltalt for terror, sa til VG at han ser på avgjørelsen fra Oslo tingrett som en høflig gest fra rettens side, som viser respekt og religionsnøytralitet.

– Jeg enig i at retten viser stor takhøyde her, men spørsmålet er om det er henvendelse som er rettet for å skape et showpreg og for å få oppmerksomhet.

– Når ikke engang mulla Krekar har bedt om å bønnepauser i sine saker, så kan man undre seg over hvorfor en 23 år gammel tjetjener skal ha bønnetid, sier Dagen-redaktøren.

Les også: Terrortiltalt (23) kontaktet norske islamister i Syria

– En bølge har lagt seg

Brynjar Meling, mangeårig forsvarer for mulla Krekar sier at hans klient, mulla Krekar, aldri har bedt om å få bønnepauser i sine saker.

– Man kan på generelt grunnlag stille seg spørsmålet om det i slike saker rettes henvendelser om bønn for å skape oppmerksomhet rundt syriafarerne. De representerer en bølge som er i ferd med å legge seg, sier Meling.

BER IKKE OM BØNN: Mullar Krekar har aldri bedt retten om tid til å be. - Jeg regner med at han er på trygg teologisk grunn, sier hans forsvarer Brynjar Meling. Foto: Frode Hansen VG

Les også: PSTs hemmelige terroralarm: Fryktet angrep – pågrep Syria-farer i Oslo

– Hvorfor har ikke Krekar bedt om å få be i sine saker opp gjennom årene?

– Jeg har spurt ham om dette, men han har svart at det er rom for dispensasjon og avvik i bønnekravene om å be når man er i hovedforhandlinger, fengslinger og lignende. Når Krekar sier det, så regner jeg med at han er på teologisk trygg grunn, sier Meling.

Han mener det er viktig at både retten og de tiltalte i slike saker er så pragmatiske som mulig.

– Det siste vi trenger i offentlig debatt er en polarisering på disse spørsmålene, sier advokaten.

STORTINGSPOLITIKER: Jenny Klinge (SP) er justispolitisk talmann for Senterpartiet og medlem i Stortingets justiskomité Foto: Roger Neumann, VG

Frykter baluba

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) sitter i Justiskomiteen på Stortinget. Hun er sterkt kritisk til bønnepausene.

– Det synes jeg er noe stort tull. Seriøst. Her er det snakk om at det skal gjennomføres en rettssak. Da er det åpenbart at vi skal ha pauser for mat og toalettbesøk. Bønn og annen religiøs tilbedelse er ikke noen relevant pausegrunn og har ingen plass i norske rettssaler, sier Klinge.

Hun forstår ingenting av hvorfor Oslo tingrett har innvilget dette.

– Ja, folk har religionsfrihet, men når man er tiltalt i en straffesak så skal straffesaken avvikles. Og det er det viktigste. Vi kan jo risikere å komme i en situasjon hvor aktørene i en rettssak har fem forskjellige religioner og skal be på fem forskjellige tider. Det ville blitt helt baluba, sier stortingsrepresentanten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder