SORG: Bilen med den drepte Galina Sandeva stod her på Bispekaia i Oslo. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ingen tatt etter drapet på Galina: – Flere er redde for sin egen sikkerhet

Det brutale drapet på Galina Sandeva (28) skaper sorg, sinne og frykt i prostitusjonsmiljøet i Oslo.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Galina Sandeva beskrives av venninner som sprudlende, snill og vakker. Fredag ble funnet drept i sin egen bil – av bekymrede venninner som var ute og lette etter henne, fordi hun hadde vært borte fra miljøet.

Den 28 år gamle bulgarske kvinnen Galina Sandeva funnet død torsdag. Foto: , Privat

Bilen sto parkert i Bispevika, som er en av delene av Oslo sentrum hvor det pleier å være sextrafikk. En av teoriene politiet jobber ut fra, er at drapet kan ha sammenheng med prostitusjonsvirksomheten.

Bakgrunn: Galina (28) funnet drept i Oslo

Drapet har rystet prostitusjonsmiljøet i Oslo.

– De er veldig redde. Men det er tøffe jenter, dette her. I kveld er flere av dem ute likevel. Men mange holder seg i nærheten av inngangen vår. Her føler de seg tryggere, sier en av de ansatte på et overnattingssted der Sandeva skal ha bodd senest i oktober.

– Frykter for sin egen sikkerhet

Bjørg Norli er leder for Pro Senteret, som er Oslo kommunes hjelpetilbud for menn og kvinner med prostitusjonserfaring. Hun beskriver et miljø som er preget av sorg og redsel.

– Senteret var oppe i går, og da var flere fra miljøet innom. De reagerer med sorg, sinne og frustrasjon. Og så frykter de for egen sikkerhet, all den tid gjerningspersonen ikke er tatt, sier Bjørg Norli, leder for Pro Senteret i Oslo, til VG

17. desember publiserte Pro Senteret en rapport om vold mot sexarbeidere. Rapporten viser blant annet at mange prostituerte i Norge ikke tør å anmelde voldtekt og voldsbruk. En årsak er at mange frykter at de skal bli utvist av landet hvis de blir dømt for sexarbeid, skriver Dagbladet.

– Både denne rapporten og den forrige viser at det er hevet over enhver tvil at de blir utsatt for vold. Det skjer ikke hver dag, men frykten og redselen for at noe skal skje er til stede hele tiden, sier Norli.

Les også: Slik jakter politiet på Galinas drapsmann

BER OM TIPS: Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, ber alle som har opplysninger om saken om å ta kontakt med politiet. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ber om tips fra sex-kunder

Lørdag pågikk etterforskningen for fullt.

– Nå pågår det avhør, vi arbeider med å gå gjennom videomateriale, og jobber med tips og opplysninger, sa leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, til VG lørdag ettermiddag.

Politiet ber fortsatt om tips fra publikum – også personer som kan ha vært i området for å kjøpe sex.

Les også: Ber sexkunder om tips etter drapet på Galina

– Noen kan synes det er vanskelig å ta kontakt med politiet, hvis man har vært i et område i forbindelse med et sexkjøp. Men vi ber om tips fra alle som har opplysninger eller observasjoner. Vår oppmerksomhet er rettet mot å løse en drapssak. Derfor er det viktig at folk som vet noe tar kontakt, uavhengig av bakgrunnen for at man vet noe, sier Metlid til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder