Erna Solberg i stort «asylintervju»:
– Vi må vise fasthet mot Russland

Norge må fortsette å stille krav til Russland, og trenger ikke å følge alle anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Norge og Russland står fortsatt langt fra hverandre når det gjelder retur av flyktninger, men har en felles interesse av normalisering av forholdene ved grensen, mener Solberg. I dette intervjuet forklarer hun hvordan saken er blitt så vanskelig.

** Hva skiller asylsøkerne som kom hit via Russland fra asylsøkere som kom til Norge via Schengen-land?

– Når de kommer over Russland har de alle papirer med seg, vi kjenner identiteten deres, og en del av dem har enten opphold eller multivisum. Den gruppen er vi enige med Russland om at skal returneres. Så mener vi at Russland ikke skulle ha gitt turistvisum til dem som bare ville reise til Norge: De asylsøknadene burde man behandlet i Russland.

Les også: Erna Solberg: Rike asylsøkere kan betale selv

** I slutten av november hastebehandlet man endringer i utlendingsloven, og da var vel hovedmålet å returnere asylsøkere til Russland?

– Vi endret loven for å stoppe asylstrømmen over Storskog. Vi fjernet regelen om at alle asylsøknader skulle behandles i Norge, og da kunne vi returnere til Russland. Regelendringen, i kombinasjon med de diplomatiske samtalene med Russland, førte til at vi ikke har hatt noen asylsøkere den veien siden slutten av november.

** Men det ble skapt et inntrykk av at alle de 5500 som kom via Russland skulle returneres. Nå snakker man om 700. Hva skjer da med de gjenværende 4800?

– Vi mener de fleste skal returneres, men det mener ikke Russland. Noen saker kan avvises og sendes rett hjem herfra, hvis de er åpenbart grunnløse. Andre saker må man gå grundigere gjennom. En vurdering er hvilken praksis Russland har, et viktig prinsipp er at man ikke returneres til et land der man blir forfulgt.

** Men nå kjenner man til to saker der personer sendt fra Norge til Russland risikerer utvisning til Jemen. FN har tatt opp at Russland sendte to syrere tilbake i fjor. Norge returnerer ikke til Syria eller Jemen. Er dette akseptabelt?

– Norge må da hente inn informasjon for å vurdere om det er saker der personer ikke skal sendes til Russland. Vi har bedt FN om mer dokumentasjon i sakene. Instruksen til utlendingsmyndighetene sier at man må vurdere om de risikerer forfølgelse eller å bli sendt til et land hvor de risikerer det, ved retur til Russland.

** I den instruksen står det at «opphold» ikke skal tolkes som «oppholdstillatelse eller noen form for langvarig opphold». Hva slags opphold er det da flyktningene skal ha hatt i Russland?

– Flyktningkonvensjonen gir ikke noen ubetinget rett til å velge hvilket land man vil søke asyl i. Man skal registreres i det første trygge landet man kommer til – og så skal søknaden behandles der.

** Dere endret utlendingsloven slik at norske myndigheter ikke behøver å ta stilling til at Russland ikke vil behandle asylsøknadene. Men FN mener det bør være slik at man skal ha mulighet til å søke asyl hvis man returneres til et såkalt «tredjeland». Er Norge og FN uenige her?

– Slik våre eksperter tolker det, er det avgjørende at man ikke skal sendes tilbake til opprinnelseslandet. Det er mange land der man kan få opphold uten en avklart status, og det er godt nok til å oppfylle kravene i Flyktningkonvensjonen.

** Innvandringsminister Sylvi Listhaug har sagt at Norge ikke trenger å følge alle vurderingene fra FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR). Er du enig i det?

– Ja, og det har heller ikke Norge gjort. Da jeg var kommunalminister returnerte vi personer til Kosovo, selv om UNHCR var uenige. De kommer med anbefalinger, men norske myndigheter gjør selvstendig vurderinger.

** Russland sier at de ikke vil ta imot dem som har misbrukt turistvisum. Samtidig vet vi at de som kommer har krysset en rekke russiske sikkerhetsposter. Stoler du på at Russland ikke bevisst åpnet denne ruten?

– Vi tror ikke de har hatt en vedtatt politikk om å åpne ruten over Storskog. Men når den åpnet seg for noen og det kom en strøm, så kunne de gjort mer for å kontrollere strømmen. Vi sa at vi mente at de ikke skulle slippe frem dem som ikke hadde Schengen-visum. Men det er ikke så nyttig for oss å spekulere i motiver. Begge land har nytte over at dette er en fungerende grense.

** Hva kan du si om de pågående forhandlingene med Russland?

– Vi opplever at russerne ikke ønsker returer over Storskog av sikkerhetsgrunner, men at de fortsatt vil ta imot dem vi er enige om at de skal ta imot. Så er vi uenige om dem som har hatt transittvisum til Russland. Men det er mange årsaker til at situasjonen er blitt vanskelig, jeg mener vi må vise fasthet, og forutsigbarhet over tid, mot Russland.

** For at de med transittvisum skal kunne returneres, så har dere definert Russland som et «trygt tredjeland». Listhaug kunne ikke svare på grunnlaget for den vurderingen – kan du?

– Det er et trygt land for mange grupper. Mange fra de samme landene oppholder seg allerede i Russland, og har et opphold der som Russland aksepterer, selv om de ikke har flyktningstatus. Russland har underskrevet Flyktningkonvensjonen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det er grunnlaget vårt.

** Børge Brende sa i helgen at den norske debatten hadde «såret» Russland. Tirsdag kveld la Listhaug ut en melding på Facebook der hun pekte på «aktivister, asyladvokater og mediefolk». Snakker regjeringen med én stemme i denne saken?

– Brende ga uttrykk for at han hadde fått det formidlet fra russere han har kontakt med. Det kjenner ikke jeg til, så det står for hans regning. Jeg mener at regjeringen har vært tydelig, men det vil alltid være nyanser i måten enkeltpersoner uttaler seg på.

BAKGRUNN: 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Les også

 1. Syriske Yoksal om smykkeloven: «Flyktninger skal ikke gå rundt med dyre klokker»

  KIRKENES (VG) Asylsøkerne i Vestleiren er delt i synet på den danske «smykkeloven».
 2. Erna Solberg: Rike asylsøkere kan betale selv

  Statsminister Erna Solberg (H) sier asylsøkere som kommer til Norge med mye penger, kan bli bedt om å betale for ytelser…
 3. FNs høykommissær: Tre norske brudd på menneskerettighetene

  FNs Høykommissær for flyktninger er krystallklar: Norge kan ikke nekte å behandle asylsøknader fra Storskog-flyktningene.
 4. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

  Da de første meldingene om flyktninger som syklet fra Russland til Norge kom i fjor høst var det få som tenkte det…
 5. Jagland om Danmarks «smykkelov»: – Kan være lovstridig

  Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fastslår at konfiskering av privatpersoners eiendom bryter med den…
 6. Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

  I dag møter Ahmed (36) fra Jemen i retten i Moskva. Der kan han bli utvist - en uke etter at han ble kastet ut av Norge.
 7. Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

  – Det er ikke nødvendig å gå veien om Russland for å sende ut grunnløse asylsøkere, sier innvandringsminister Sylvi…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

 2. Asylstrømmen: Dette krangler Russland og Norge om

 3. FNs dom over Listhaugs forslag: Kan føre til frykt og fremmedfrykt

 4. Advokat for syriske flyktninger: - Stortinget har gjort Norge til en gullgruve for menneskesmuglere

 5. Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne får bli

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder