UAKSEPTABELT: Helga Pedersen (Ap) fordømmer hendelsene i Köln og Stockholm hvor kvinner skal ha blitt antastet av menn med utenlandsk bakgrunn. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Krister Sørbø , VG

Ap enig med regjeringen: Ansvarlige for overgrep må sendes rett ut

Hvis man er ansvarlig for overgrep og straffbare handlinger er det klart at du skal ikke ha opphold hos oss, sier Helga Pedersen (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To potensielle masseovergrepssaker ryster på hver sin plass i Europa. Begge i land som har tatt imot mange flyktninger, og som nå kan stå overfor et endret debattklima.

Over 500 anmeldelser har kommet inn til politiet i Köln i Tyskland etter nyttårsaften, der en rekke kvinner hevder de ble omringet og befølt av en stor gruppe menn på sentralbanestasjonen. Vitnebeskrivelsene gjør at politiet er på utkikk etter menn med nordafrikansk opprinnelse. Politisjefen Wolfgang Albers har gått av, etter beskyldninger om at han har forsøkt å holde opprinnelsen til gjerningsmennene skjult for sine overordnede og media.

Samtidig meldes det om at svenske myndigheter skal granske saken der politiet tiet om at jenter på en stor festival i Stockholm skal ha blitt utsatt for overgrep. De skal ha vært rede for å tjene Sverigedemokratenes sak, ettersom teorien er at en gruppe flyktningungdom fra Afghanistan står bak. I ettertid har svensk politi anmeldt seg selv for overgrepsskandalen.

– Må sendes ut

Arbeiderpartiet mener asylsøkere som står bak overgrep ikke må få opphold, men sendes tilbake. Og at vi må si meget klart i fra at vi ikke aksepterer slik atferd. Det sier partiets innvandringspolitiske talskvinne, Helga Pedersen, til VG.

– Hvis man er ansvarlig for overgrep og straffbare handlinger er det klart at du skal ikke ha opphold hos oss, sier Pedersen.

– Bør de sendes tilbake?

– Ja.

Pedersen er opprørt over overfallene i Köln.

– Slike overgrep er helt uakseptabelt, og vi som samfunn må ha en veldig klar holdning at vi ikke aksepterer den typen atferd overfor kvinner. Vi har en klar forventing om at politiet reagerer uansett hvem som står bak. Det blir helt feil å dysse ned denne typen hendelser, sier Pedersen.

Hun mener vi må være kompromissløse når det gjelder å følge norsk eller skandinavisk lov.

– Vi skal slå ned på kriminalitet og overgrep uansett hvem som står bak og uansett hvem som blir rammet.

– Hva tror du dette har å si for den videre asyldebatten?

– Jeg skal være forsiktig med å spekulere i det. Men også av hensyn til en saklig og god asyldebatt, er det viktig at vi er konsekvent på hvilke lover og regler som gjelder, og at de gjelder alle, sier Pedersen men skynder seg å legge til at det er de som står bak er ansvarlige som enkeltindivider, og at vi ikke må stemple grupper av mennesker som ikke har hatt noe med dette å gjøre.

MENER ALLE TAPER: Ifølge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil alle ikke-etnisk tyske rammes av overgrepsskandalen i Köln nyttårsaften. Foto: Terje Bringedal , VG

Stoler på politiet

Innvandrings– og integreringsminister Sylvi Listhaug ( Frp) tror ikke norsk politi ville ha tiet om mulige overgrep fordi gjerningsmennene skulle være av utenlandsk opprinnelse og dette kunne påvirke den politiske debatten.

– Jeg tror dette aldri kunne skjedd i Norge og er veldig glad for at debatten i Norge er så mye åpnere enn i Sverige. Vi har diskutert disse spørsmålene i mange år, sier hun med tanke på utfordringene som innvandring fører med seg.

– Det eneste landet i Skandinavia som ikke diskuterer dette åpent er Sverige, men der tror jeg det presser seg fram, sier Listhaug til VG.

Mener «alle taper»

Hun mener sakene fra Tyskland og Sverige er helt forferdelige.

– Det ser ut til å være organisert. Det er veldig alvorlig og forferdelig for de som er utsatt og kan ødelegge livet deres for alltid.

– Hva tror du disse sakene har å si for den videre debatten?

– Slike typer saker kan gjøre at folk blir engstelige. Samtidig er det viktig å understreke at vi ikke har opplevd denne typen saker i Norge og jeg håper også at vi ikke kommer til å oppleve det, sier Listhaug.

– Alle de som kommer til Tyskland taper på dette, og i den store sammenhengen er det som noen få personer har gjort, som gir alle et problem, legger hun til.

Les også: Mener overgrepene i Köln var planlagte

Listhaug mener asylsøkerne får klar beskjed om hvilke regler som gjelder i Norge.

– På asylmottaket får de en innføring der man går gjennom norske verdier og at Norge er et likestilt samfunn der kvinner har samme rettigheter som menn, ytringsfrihet og andre viktige ting, sier statsråden.

Les også: Tysk avis:Innvandrere angrepet i Köln.

– Glem permanent opphold

Ingjerd Schou, innvandringspolitisk talskvinne for Høyre, er også klar på at asylsøkere som blir dømt for overgrep, skal rett ut av landet.

– Da er det straff og utsendelse. De kan bare glemme permanent opphold. Dette er helt uakseptabel atferd. Har du kriminelt rulleblad blir du sendt ut, sier hun til VG og viser også til asylavtalen mellom AP, Høyre, Frp, KrF, SP og V.

Hvis en utlending er straffet i Norge kan han eller hun utvises. Hovedregelen er som følger:

• Dersom man ikke har oppholdstillatelse; for forhold som kan føre til fengselsstraff.

• Ved midlertidig oppholdstillatelse; for forhold som kan føre til fengselsstraff i mer enn ett år.

• Ved permanent oppholdstillatelse; for forhold som kan føre til fengselsstraff i to år eller mer.

– Skal man be om opphold og asyl her, må man forholde seg til de verdiene som det norske samfunnet er bygget på: respekt, likeverd og likestilling. Finner man seg ikke til rette med det, er ikke Norge det landet du skal være i, sier Schou.

Hun mener hendelsene i Köln og Stockholm akselererer behovet for god integrering.

– Dette er uakseptabel atferd og forferdelig trist, sier hun.

Også Venstre reagerer sterkt på de rapporterte hendelsene.

– Det er helt forkastelig. Slik kan man ikke ha det. Samtidig må vi finne ut hva som faktisk har skjedd før vi begynner å forhåndsprosedere, sier André Skjelstad, innvandringspolitisk talsmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder