OVERVÅKER FLOMMEN: Slik ser det ut i Arendsvassdraget - bildet er fra dam Evenstad 5. september. Agder Energi har flomberedskap denne helgen og ut neste uke.

OVERVÅKER FLOMMEN: Slik ser det ut i Arendsvassdraget - bildet er fra dam Evenstad 5. september. Agder Energi har flomberedskap denne helgen og ut neste uke. Foto: Agder Energi ,

Nå renner kraft-Norge over

Du kan handle vinter-strøm på billigsalg!

Den søkkvåte sommeren i deler av Sør-Norge har også en
hyggelig side: Mens norske kraftmagasiner var nedtappet til rekordlave nivåer i vår, er de nå smekk fulle. Det gir deg billig strøm - både nå og i vinter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ja, mange steder renner kraft-Norge rett og slett over!

– Men vi ser også at forventningene til vinterprisen er lave. I øyeblikket kan du kjøpe strøm for perioden oktober til mars for godt under 25 øre kilowattimen, forklarer senior kraftanalytiker John Brottemsmo hos Bergen Energi, et selskap som håndterer strøminnkjøp for storkunder.

Les også: Flommen herjet på Sør- og Østlandet

I øyeblikket er vinterprisen fra strømbørsen på 23,5 øre.

NEDBØR-ÅRET: Norge har fått mer enn 25 prosent mer nedbør enn normalt hittil i år. Her situasjonen på Lørenskog under den voldsomme nedbøren i forrige uke. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden , VG

– I tillegg til dette må folk også betale nettleie og moms og avgift i tillegg, men det er rimelig strøm. Ikke alle strømleverandører tilbyr fastpris, men folk kan jo spørre om det. Over tid vil vi anbefale spotpris, som varierer med markedet, som jeg selv har, sier Brottemsmo.

Les også: Måtte berge biler i Lørenskog

Årets forventede vinterpris ligger ifølge NVE 5-6 øre under sist vinters faktiske strømpris. De siste vintrene har strømmen ligget under 30 øre kilowattimen, men vinteren 2010 var prisen på over 50 øre.

Verst sommer på Sør- og Østlandet

Området med den verste og våteste sommeren - Sør- og Østlandet - har også mest vann i magasinene.

Her er den såkalte fyllingsgraden - altså et tall for hvor fulle magasinene er - oppe i 94,7 prosent, målt i forrige uke. Så fulle har ikke magasinene vært på 25 år.

I Arendalsvassdraget har Agder Energi flomberedskap denne helgen og ut neste uke. Årsaken er at vassdraget ikke har store magasiner som gir flomdemping - og det er varslet mer nedbør, opplyser kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi.

Klimatrusselen: Mener at dette bare er starten

I Norge som helhet er fyllingsgraden også høye – oppe i over 90 prosent i forrige uke. Høyere har den ikke vært så tidlig på høsten siden 2007.

RØDT TIL VÆRS:Den røde kurven viser rekordlave magasiner på Sør- og Østlandet før sommeren - før den holder på å nå rekordhøyder i forrige uke. Ill: NVE Foto: Graf: NVE ,

I sin rapport om kraftsituasjonen for forrige uke, skriver Norges vassdrags- og

energidirektorat – NVE – at kraftprisen i store deler av Sør-Norge var på godt under ti øre per kilowattime. Dette er en såkalt spotpris – og strømkunder må i tillegg betale både nettleie, strømavgift og moms før den endelige regningen er klar. Men forskjellen er betydelig når vi vet at vi strømkrise-høsten 2006 betalte over 60 øre per kilowattime.

Mye snø og mye regn

Årsaken ligger i mye nedbør: Hittil i år har det kommet over 25 prosent mer nedbør i landet enn normalt. Og på Sør- og Østlandet er det 25 år siden vi har sett mer vann i magasinene:

– Det er kun to år som har høyere fyllingsgrad på Sør- og Østlandet – og det er 1988 og 1990. Rekorden er på 97,4 prosent fra 1990, bekrefter rådgiver Maria Sidelnikova ved energiavdelingen hos NVE overfor VG.

Toppsjef Per Sanderud i NVE er ganske bekvem med situasjonen:

GODT FORNØYD: NVE-direktør Per Sanderud. Foto: Roger Neumann , VG

– Det har vært mye nedbør i år, svært mye regn, og dessuten mye snø i fjellet som først har smeltet nå i sommer. Faktisk har vi en god del snø som kommer til å over-somre, mer enn normalt, sier han.

Hyggelig bakside

– Vår viktigste oppgave er å sikre at norske forbrukere har strøm i kontakten. Slik sett er dette en god situasjon – vi er langt fra noen krisesituasjon. Kraftselskapene opplever nok dette annerledes, de får lavere pris for strømmen sin. Men for forbrukerne er dette en hyggelig bakside av all nedbøren som kom i sommer.

Han ser fram til at Norge får mer strømkabler til Europa:

– Det kan gi noe høyere strømpris. Men på den måten bidrar Norge med å fase ut kullkraft i Europa, strømprisen vil variere mindre i Norge, og kraftselskapene – som jo eies av kommuner og stat – tjener mer, sier NVE-direktøren.

Mangle kabler

Norske kraftanalytikere bekrefter situasjonen:

– Ja, vi ser veldig lave priser i markedet nå. Dette skyldes at vi har fått mye vann i magasinene, men også at vi har begrensede muligheter til å få nok kraft eksportert til andre land. Både på Kontinentet og i England er det høyere priser, og de ville vært glade for strøm fra oss. Men er rett og slett ikke kabler nok, sier kraftanalytiker Brottemsmo hos Bergen Energi.

Dette vil endres når en stor kabel til Tyskland ligger klar i Nordsjøen i 2019, og en til England ligger klar to år senere.

Forbruket lavere

Norske kraftanalytikere har i flere år ventet at strømprisene vil holde seg nokså moderate, hovedsakelig skyldes det at mye kraftkrevende industri nå er borte. Og vi har forpliktet oss til å redusere kraftforbruket med 20 prosent gjennom energiøkonomisering.

Dette fører også til reduksjon. Og vi har ikke fått vesentlige nye store kraftforbrukere:

– Vi har sett på hva som ville skje om antallet elbiler ble tidoblet til en halv million elbiler. Da ville det kreve om lag halvannen milliard kilowattimer – eller om lag en prosent av landets årsforbruk. Det vil altså ikke gi noe utslag.

Hva så med gigantforbrukere – som oljefeltet Johan Sverdrup i havet vest for Stavanger?

– Hvis alle olje- og gassfelt på norsk sokkel som kan elektrifiseres, blir det, vil det bety et merforbruk på om lag tre prosent. Men det er klart – i enkelte områder vil det bli en utfordring for overføringskapasiteten, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder