VOLDSOMT REGNVÆR: Slik så det ut i Karenslyst allé på Skøyen i Oslo da det voldsomme regnværet herjet i helgen. Foto: Frode Hansen/VG

Meteorologen: – Hele Norge sliter med dårlig vær

De kommende dagene vil bli preget av nedbør, kraftig vind og temperaturer ned i 10 grader. På høyfjellet i Sør-Norge ventes det snøbyger.

Caroline Isabell Ørvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På Vestlandet ventes det store nedbørsmengder mandag og tirsdag. I perioden natt til mandag frem til tirsdag morgen er det lokalt ventet 70-110 mm regn i løpet av 36 timer.

– Mandag og tirsdag er det Vestlandet som vil få mest vær. Det er størst potensial for regn i Bergen, med vedvarende regn over lang tid. Det er nedbør med skadepotensial, da spesielt med tanke på rasfare, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til VG.

Insituttet har sendt ut OBS-varsel for flere fylker på Vestlandet og Sør-Østlandet for de kommende dagene.

Les også: Rekordmye regn i Oslo og Akershus

– Voldsomt kjølig

Det er også ventet kraftige vindkast i utsatte områder på Vestlandet. Temperaturene for de kommende dagene er heller intet bevis på at vi befinner oss i august.

– Temperaturene er ganske lave for årstiden. Det blir godt under 20 grader på Østlandet og 10-12 grader på Vestlandet. I Nord-Norge er det ventet rundt 10 grader på dagtid og ned mot fem på nattestid. Det er et voldsomt kjølig vær, sier Fagerlid.

Også Østlandet får sin dose nedbør og kraftig vind det kommende døgnet.

– Det kan også komme byger på Østlandet, men ikke like kraftige som på Vestlandet. Det vil nok komme gløtt av sol i morgen, men ikke noe langvarig. Det er en veldig kjølig periode vi går i møte og det er forventet snøbyger i høyfjellet i Sør-Norge fra natt til onsdag, sier Fagerlid.

SØR-NORGE: «Regnet har lagt sin elsk på Sør-Norge! Og mer regn blir det de neste dagene», skrev Meteorologisk institutt på twitter da de mandag morgen delte dette bildet. Foto: Meteorologisk institutt

Han forklarer at det ikke er helt uvanlig med snøbyger i høyfjellet på denne tiden av året, men at dette likevel er tidligere enn normalt.

Les også: Hit rømmer vi i regnet

– Få værvinnere

Også i Østfold, Vestfold, Aust-Agder og Vest-Agder ventes det lokalt kraftige vindkast de kommende dagene.

– Hele Norge sliter med dårlig vær, enten lave temperaturer eller nedbør og masse vind. Jeg har sagt det samme tidligere i sommer, det er få værvinnere, nesten bare tapere, sier Fagerlid.

Værvarselet for helgen ser noe bedre ut, men ifølge statsmeteorologen er det ikke snakk om strålende sol.

– Det er ventet mildere luft, vi vil få inn et nytt lavtrykk som vil påvirke været. De lave temperaturene i Nord-Norge vil holde seg, mens Sør-Norge vil få mildere luft. Men det ser ikke ut til at det blir noe toppvær foreløpig.

Høytrykk i vente

Kristen Reikvam Ravnestad, vakthavende meteorolog ved StormGeo, bekrefter de dystre værprognosene.

– Det blir skikkelig høstvær i Sør-Norge de kommende dagene, spesielt på Vestlandet. På Vestlandet er det snakk om alvorlig store nedbørsmengder, som tilsvarer å plassere ti ti-liters bøtter med vann på én kvadratmeter, sier Ravnestad.

Varselet for neste uke ser derimot lovende ut, med mulighet for høytrykk og sol over hele landet.

– I Sør-Norge vil vi se en gradvis endring i løpet av helgen, med mulighet for et høytrykk som kan bygge seg opp i starten av neste uke. Prognosene er fortsatt usikre, men vi kan få et lite blaff av skikkelig sommervær fra mandag av, sier Ravnestad.

Leste du denne? Flere sommerdager i Karasjok enn i Bergen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder