NORGESVENN: Her kommer Bill Gates til havns sammen med kronprinsfamilien. Til høyre i bildet er Melinda Gates og Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

Bill Gates på båttur med kronprinsparet på Sørlandet

Verdens rikeste mann tok med familien på Norgesferie

Besøkte bobbanen ved Hunderfossen

Landet i Ålesund og fløy videre i helikopter

KRISTIANSAND (VG Nett) Torsdag besøkte Microsoft-gründer og mangemilliardær Bill Gates og familien kronprinsparet på Sørlandet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Torsdag ankom Bill Gates og familien i båt havnen like ved Kjevik lufthavn i Kristiansand, etter å ha vært på besøk hos kronprinsparet, som ferierer på Sørlandet.

Dermed fikk VG tatt noen av de første bildene av Bill Gates på norsk jord i sommer. Gates er ifølge Bloomberg verdens rikeste person, og god for rundt 425 milliarder kroner.

Kronprinsparet takket for besøket og ga uttrykk for at de satte stor pris på vennskapet med familien Gates. Kronprinsparet og Gates ankom i hver sin båt, og det var et stort oppbud av sikkerhetsvakter på stedet.

Etter avskjeden, ble amerikanerne kjørt inn på Kjeviks rullebane, og så fraktet ombord på familiens private fly.

Ifølge flere kilder, skal Gates tidligere på dagen ha spist med kronprinsparet på Bølgen og Moi-restauranten i Ny-Hellesund.

Dette ønsker daglig leder Stian Tungland hverken å bekrefte eller avkrefte.

- Det har jeg ingen kommentar til i det hele tatt. Vi kommenterer generelt aldri gjester som er hos oss, sier Tungland til VG.

Tips oss:Har du observert familien Gates i Norge? Kontakt VGs journalister her.

Familien Gates har vært i Norge i flere dager allerede.

Onsdag ankom ankom familien Gates Lillehammer Olympiske Bob- og akebane i helikopter. Microsoft-gründeren steg ut sammen med kona Melinda og deres tre barn.

MILLIARDÆRFERIE: I dette helikopteret ankom Bill Gates og familien bobbanen ved Hundrefossen onsdag. Foto: PRIVAT


- Vi fikk en forhåndsbestilling for et par-tre måneder siden. Det var veldig hyggelig at de ville prøve bobbanen og vi forsøkte å gjøre det til en god opplevelse for dem, forteller Erik Ulateig, daglig leder i Olympiaparken, til VG.

- Hva sa de om opplevelsen?

- De syntes det var en fantastisk opplevelse. Det hører vi ofte fra de som prøver banen for første gang, sier han.

Familien Gates' bobbane-besøk ble først omtalt av TV2.

100 km/t

I bobbanen oppnår man en hastighet på rundt 100 kilometer i timen, og en belastning tilsvarende tre-fire G, altså tre-fire ganger din egen kroppsvekt.

- De var i fyr og flamme. Bill var med på to turer og barna hans syntes det var kjempemessig, forteller instruktør Morten Olstadjordet til VG.

- Utover at de ankom med helikopter, var de svært jordnære folk. De fikk instruksjoner og hjelmer, og ble tatt med på en vanlig tur i banen, slik alle andre får, forteller han.

Tirsdag besøkte familien Gates Vikingmuseet og Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo.

- De virket svært fascinert av Thor Heyerdahl, og Bill Gates kunne mer om Heyerdahl enn jeg hadde forestilt meg, forteller markeds- og kommunkasjonssjef ved Kon-Tiki-museet Halfdan Tangen til VG.

INTERESSERTE GJESTER: Bill Gates og konda Melinda takket for en interessant omvisning i gjesteboken hos Kon-Tiki-museet. Foto: LESERBILDE

Privatfly til Sørlandet

Torsdag landet Bill Gates' privatfly på Kjevik lufthavn i Kristiansand. Flyet er registrert hos selskapet Challenger Administration LLC, som Gates eier.

- Kjevik har besøk av et forholdsvis stort privatfly i dag. Men vi har ofte besøk av denne typen fly i sommer, sier lufthavnssjef Thomas Langeland til Fædrelandsvennen.

PRIVATFLY: Privatflyet til Bill Gates på Kjevik lufthavn i Kristiansand. Det spekuleres i om de besøker kronprinsparet på Dvergsøya utenfor Kristiansand der kronprinsparet leier en villa. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix

Det var torsdag stor politiaktivitet rundt Dvergsøya i Kristiansand, der kronprinsparet for øyeblikket er på ferie.

Bill Gates traff kronprinsparet under World Economic Forum i Davos i fjor. Milliardæren hadde også audiens på Slottet sammen med kona Melinda i 2009.

Eksklusiv gjest til Ålesund

I Ålesund sirkulerer ryktene om at familien Gates skal besøke byen til helga. Atlanterhavsparken bekrefter overfor Sunnmørsposten av de får en eksklusiv familie på besøk på lørdag. Ifølge avisen har den eksklusive familien tre barn i samme alder som barna i familien Gates.

Torsdag ettermiddag landet Gates-familiens privatfly på Vigra lufthavn utenfor Ålesund. Familien gikk rett over i et ventende helikopter, som tok av med kurs mot Sunnmørsalpene, melder Sunnmørsposten.

Reisefølgets bagasje skal ha blitt fraktet til Storfjord Hotell i fjordbygda Glomset, ifølge Sunnmørsposten, som skriver at mangemilliardæren har leid hele hotellet.

- Det har jeg dessverre ingen kommentar til. Vi har som alltid gjestelistene for oss selv, sier hotelldirektør Ruth Måseide Sune ved Storfjord Hotell til VG.

Også i januar i år var Bill Gates i Norge for å møte Jens Stoltenberg og diskutere hovedutfordringer i arbeidet med internasjonal helse og bistand.

PÅ SLOTTET: Bill og Melinda Gates ble mottatt i audiens på Slottet av kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i 2009. Foto: Erlend Aas, SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder