MOTBØR: Til tross for at Ap er landets største parti, mener velgerne at partileder Jonas Gahr Støre har håndtert flyktningskrisen dårligere enn regjeringsmedlemmene Erna Solberg, Børge Brende og Sylvi Listhaug. Foto: Helge Mikalsen , VG

Velgerne slakter Støres flyktningehåndtering

Velgerne mener Sylvi Listhaug, Erna Solberg og Børge Brende har håndtert flyktningkrisen bedre enn Jonas Gahr Støre.

  • Pål Ertzaas
Publisert:

SCORER BEST: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Harald Henden , VG

Ap-lederen kommer dårligst ut blant velgerne i en måling InFact gjorde for VG torsdag kveld:

Bare 8,6 prosent mener Jonas Gahr Støre har håndtert krisen svært godt, mens 12,5 prosent mener han har håndtert den godt. For statsminister Erna Solberg (H) er tallene mye høyere: 15,8 mener hun har håndtert den svært godt, mens 16,8 prosent mener hun har håndtert den godt.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har en enda større andel som svarer at hun har håndtert den svært godt: 22,7 prosent. Samtidig svarer 9,8 prosent av hun har håndtert den godt.

For utenriksministrer Børge Brende er tallene 12,1 prosent for svært godt og 17,1 for godt.

STØTTE ETTER KRITIKK: Kritikk fra Pia Prytz Phiri (t.v.), FNs høykommissær for flyktninger, preller av for velgerne. De mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) håndterer flyktningekrisen bedre enn Ap-lederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Men selv om Listhaug har størst andel ivrige tilhengere, som svarer svært godt, har hun også flest kritikere: Hele 46,0 prosent mener hun har håndtert krisen dårlig eller svært dårlig. For Jonas Gahr Støre er det tilsvarende dårlige tallet 42,6 prosent, mens det for Erna Solberg er 33,6 og for Børge Brende 30,6.

– Hyggelig tilbakemelding

InFact har laget en snittscore, som viser at Jonas Gahr Støre likevel kommer dårligst ut av alle i målingen totalt sett, selv om Listhaug har mange kritikere.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var torsdag kveld ikke tilgjengelig for kommentar, og statsminister Erna Solberg var opptatt med NRK-debatt. Sylvi Listhaug sendte følgende skriftlige svar til målingen via kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet:

«Det er hyggelig å få positive tilbakemeldinger. Men dette blir et langsiktig og krevende arbeid. Jeg er opptatt av å holde en linje med en konsekvent og rettferdig politikk på dette området.»

Bedre blant kvinner

Bortsett fra at de borgerlige politikerne gjør det best blant borgerlige velgere, og Ap-lederen best blant de rødgrønne, gjør politikerne det relativt sterkest blant følgende grupper:

Støre scorer bedre blant kvinner enn menn, og har bedre støtte i Midt-Norge og på Østlandet. Erna Solberg gjør det godt i Oslo og på Sørlandet, mens Sylvi Listhaug scorer relativt sett høyest blant menn og blant velgere på Vestlandet, og i Nord-Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder