KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen taler med to tunger i flyktningedebatten. Foto: Helge Mikalsen , VG

Støre angriper regjeringens flyktningretorikk

... men støtter hovedretningen i Listhaugs innstramminger

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solbergs budskap om hverdagsintegrering først og fremst må rettes mot regjeringskollega Frp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Støre mener regjeringen kjører frem statsminister Erna Solberg (H) som den som vil integrere – og Sylvi Listhaug (Frp) som den strenge som sier stopp. På spørsmål om han tror det er et bevisst valg, svarer Ap-lederen:

– Det tegner seg et slikt bilde. Da vil Frps behov for å være ytterstemmen bli desto større. Det har vi sett denne høsten og vinteren. Men derfor er det viktig at vi som har ansvar på Stortinget ser mindre på retorikken og mer på innholdet. Et viktig kriterium er at tiltak bidrar til integreringen og ikke svekker den, sier Jonas Gahr Støre til VG.

I nyttårstalen sin oppfordret Erna Solberg alle til å bidra i det hun kalte «hverdagsintegreringen». Støre mener talen var god, men at beskjeden først og fremst må følges opp internt i regjeringen.

– Hverdagsintegrering er noe vi alle kan samles om. Men da kan det ikke fortsette slik at den første assosiasjonen folk får er at dette budskapet først og fremst går til hennes egen regjeringspartner.

Les også: Slik strammer de skandinaviske landene inn asylpolitikken

Advarer Listhaug

Støre viser til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) uttalelser om at flyktninger ikke kan forvente å bli båret på gullstol til Norge.

– Dette begrepet er i dyp kontrast til hva flyktninger opplever og hva alle kan se. Å hevde at disse skulle true norsk velferd er en kilde til frykt, uro og dypere motsetninger i et lokalsamfunn, sier Støre, som samtidig advarer Listhaug mot å provosere partiene som står bak integreringsforliket på Stortinget:

– Jeg vil understreke at den som nå skal fronte dette må tenke på hva hun forvalter. Dersom måten hun snakker på er medfører at hun vekker motreaksjoner fra dem som står bak forliket, så svekker det muligheten til å lykkes med den hverdagsintegreringen statsministeren etterlyser.

Les også: Her er Listhaugs innstrammingsforslag

Nestleder Trond Giske sa tidligere denne uken at han synes Frp var forsiktige i sine innstramminger. Støre sier at hovedretningen følger opp den brede enigheten i asyl- og flyktningpolitikken gjennom flere år.

– Er du samkjørt med Trond Giske i innvandringspolitikken?

– Ja, vi er godt samkjørte - leder og nestleder i Ap. Merk deg hva han sier: Frp har lagt til side mye av det de har gått til valg på. Hovedretningene i de fleste forslagene står det nok et bredt flertall bak, vi skal gå gjennom dem alle. Også Trond var veldig tydelig på at retorikken til Frp var uakseptabel, det er jeg enig i.

Les også: Vil sende ut asylbarna - så snart de fyller 18 år

– Folkelig språk

Listhaug avviser Støres kritikk.

– Jeg har ansvaret for både innvandrings og integreringspolitikken og kan forsikre Støre om at jeg kommer til å være svært aktiv på begge områdene fremover.

– Jeg kommer aldri til å legge av meg mitt folkelige språk, der jeg kaller en spade for en spade, og bytte det ut med elitespråket Støre bruker.

Hun mener kommentaren om gullstolen har blitt misforstått.

– Utgangspunktet var at integrering i Norge krever en god del egeninnsats. Vi kan legge til rette for det, men det kreves en god del egeninnsats av den enkelte for å lykkes med integrering. Jeg registrerer at Støre tolker det i verste mening.

Fått med deg? SV raser mot Listhaug: – Hun er totalt uegnet

– Støre må bestemme seg

Statsminister Erna Solberg (H) viser til at Ap sa seg enige i mange av forslagene Listhaug presenterte i romjulen.

– Nå skal hun gjøres til skyteskive. Det er urovekkende at Ap vingler mest i de største og viktigste spørsmålene for vårt samfunn akkurat nå, sier hun i en kommentar.

Hun mener det er nødvendig å både stramme inn overfor grunnløse asylsøkere og få hverdagsintegreringen til å fungere for de som skal ha opphold.

– Det trodde jeg vi var enige om.

– Støre må bestemme seg for om han vil være med på å løse de store utfordringene vårt samfunn står overfor, eller om vil bruke 2016 på å forsøke å starte smålige politikerkrangler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder