PST: Waras samboer mistenkt for trusselbrev

Ifølge opplysninger til NRK og Filter Nyheter er Laila Anita Bertheussen, samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara, mistenkt for å ha sendt et ubehagelig brev til boligen til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Thomas Blom bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev til en annen politiker, men vil ikke kommentere hvilken politiker det skal være snakk om.

Han bekrefter imidlertid at det er snakk om en av de andre politikerne som fikk huset sitt avbildet i teaterstykket «Ways of Seeing».

Bakgrunn: PST: Laila Anita Bertheussen mistenkt i samtlige hendelser

Ifølge NRK og Filter Nyheter skal det altså være snakk om boligen til Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde, som også er Frp-politiker.

Etter det VG erfarer ble brevet sendt til boligen der ekteparet Tybring-Gjedde bor, men uten at det er adressert til en konkret person.

VG er ikke kjent med når brevet ble sendt, eller om Smines Tybring-Gjedde var statsråd på daværende tidspunkt.

NRK skriver imidlertid at brevet ble sendt i februar. Tybring-Gjedde tiltrådte som sikkerhetsminister 22. januar.

– Kan du si noe om innholdet i brevet?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Blom.

– Hvilken politiker var brevet sendt til?

– Det ønsker jeg heller ikke kommentere.

VG kjenner ikke innholdet i brevet, men til Dagbladet sier Blom,

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvem hun har sendt brev til, men helt riking at hun er mistenkt for å også ha sendt trusselbrev.

MISTENKT: Justisminister Tor Mikkel Waras samboer er mistenkt for å ha sendt brev med ubehagelig innhold til en annen politiker. Foto: PRIVAT

Anmeldte teaterstykke

I tillegg til brevet er Bertheussen mistenkt for flere tilfeller av hærverk mot sin egen bolig. De første hendelsene fant sted i kjølvannet av at hun selv gikk hardt ut mot teaterstykket «Ways of Seeing», der et bilde av hennes bolig ble vist.

Hun anmeldte også forestillingen for hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred og ulovlig bruk av fast eiendom.

Saken mot teateret er henlagt.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), hvis hus også var avbildet i forestillingen, åpnet for at det kunne være en kobling mellom hærverket og teaterstykket.

– Det er i alle fall nærliggende å tro at dette kan knyttes til teaterforestillingen hvor man lå ute i buskene og filmet boligen til justisministeren og andre. Dette kan skape holdninger og kanskje vilje der ute til å gjøre hærverk og andre ting som er veldig negativt, sa han til NRK.

Wara selv har aldri villet spekulere i hvem som sto bak angrepene på sin bolig, men uttalte til Aftenposten at Black Box Teater – der stykket ble satt opp – er moralsk konkurs.

Ikke siktet for alle hendelsene

Samtidig som PSTs Thomas Blom opplyser at «tekniske og taktiske etterforskningsskritt» har ført til mistanken mot Bertheussen er hun ikke siktet i saken, unntatt det siste tilfellet av hærverk.

– Vi har ikke hatt noe behov for å utvide siktelsen. Hun er fremdeles siktet for det siste tilfellet, som fant sted 10. mars. Der mener vi bevisbildet er like sterkt som det var. Men det er riktig mener vi å spille med åpne kort og si at etterforskningen nå er lagt an slik at hun ikke lenger er fornærmet, men mistenkt, og gis de rettigheter som en mistenkt i en etterforskning har i en etterforskning, sier Blom.

– At PST ville etterforske alle sakene i sammenheng sa de også for to uker siden, men at de formelt erklærer henne mistenkt gir henne flere rettigheter under etterforskningen. Nå vil hun få rett til å få avgi forklaring, og ikke måtte vente til PST måtte ønske nytt vitneavhør, skriver John Christian Elden, Bertheussens forsvarer, til VG.

– Forstår at hun også er mistenkt for å ha sendt et brev til en annen politiker. Hvordan stiller hun seg til det?

– Jeg venter i spenning på å motta saksdokumentene, men er pr. i dag ikke forbeholdt at det skal være noen mistanke mot henne for å ha sendt noen brev, sier Elden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder