Lavt oljetrykk var årsaken til at«Viking Sky» fikk blackout

Sjøfartsdirektoratet slår fast at lavt oljetrykk var den direkte årsaken til at motorene på cruiseskipet «Viking Sky» stanset på Hustadvika lørdag.

 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over ett år gammel

– Det vi foreløpig kan slå fast er at den direkte årsaken til at fartøyet fikk motorstans var lavt oljetrykk, sa fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad under en pressekonferanse i Haugesund onsdag.

Det oppstod da fartøyet kom ut i stor sjø.

– Nivået av smøreolje på tankene var innenfor fastsatte grenser, men relativt lavt, da fartøyet gikk ut på Hustadvika. Tankene var utstyrt med nivåalarm, men disse hadde ikke blitt utløst da fartøyet gikk ut på Hustadvika.

Den tunge sjøen på Hustadvika medførte trolig så store bevegelser i tankene at smøreoljepumpene mistet tilførsel. Dette utløste alarm på lavt smøreoljetrykk, noe som igjen førte til automatisk nedstengning av motorene kort tid etter, forteller Alvestad.

Bakgrunn: Slik var det dramatiske døgnet for Viking Sky

Tidligere onsdag bekreftet også en kilde til TV 2 at manglende tilførsel av smøreolje skal ha vært årsaken til at cruiseskipet mistet motorkraften.

les også

Kona til «Viking Sky»-kapteinen: Imponert over mannskapet

Dramatisk døgn

Det var ved 14-tiden lørdag at cruiseskipet «Viking Sky» mistet motorkraften ved Haustadvika i nærheten av Molde. Skipet var på vei fra Tromsø til Stavanger da det fikk blackout, og begynte å drive inn mot land.

På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet i farlig grunt farvann. På et tidspunkt var det bare 100 meter fra å grunnstøte.

Totalt var 1373 personer om bord, mannskapet inkludert. Flere ble evakuert ved hjelp av helikopter.

Etter et dramatisk døgn med gjentatte redningsaksjoner ankom skipet Molde ved hjelp av en taubåt søndag.

ANKOM MOLDE: Cruiseskipet «Viking Sky» ankom Molde sentrum etter et dramatisk døgn søndag ettermiddag. Foto: Jørgen Braastad, VG

Én alvorlig skadet

479 personer hadde da blitt evakuert. Etter hendelsen har 27 personer blitt behandlet ved sykehusene i Molde og Kristiansund.

Onsdag opplyste Helse Møre og Romsdal at fire pasienter fortsatt er innlagt på sykehus, tre i Kristiansund og én i Molde. For én av pasientene er tilstanden fortsatt alvorlig, men stabil. Vedkommende ligger på intensivavdelingen ved Kristiansund sykehus.

Les mer: Viking Sky-rederiet beklager

I ettertid har politiet åpnet en undersøkelsessak etter ulykken, og mandag var både Sjøfartsdirektoratet og Havarikommisjonen om bord på cruiseskipet for å gjøre undersøkelser. Havarikommisjonen sendte fem personer, i tillegg til inspektører fra både den amerikanske og den britiske havarikommisjonen.

Havarikommisjonen: – Tar ikke stilling

Alvestad sier til VG at de nå har sendt ut en sikkerhetsmelding til næringen der de ber dem sjekke sine fartøy og påse at de har nok smøring på tankene. Hvorfor det tekniske systemet på «Viking Sky» ikke slo alarm før alarmen som forårsaket blackouten ble utløst ønsker han ikke å kommentere.

– Årsakene til en potensiell systemsvikt er det Havarikommisjonen som skal undersøke. Vår oppgave her var å kunne slå fast at det var dette som hadde skjedd og iverksette ytterligere sikkerhetstiltak for næringen på bakgrunn av det:

– Hvis Havarikommisjonen finner andre kritiske forhold som krever ekstra sikkerhetstiltak vil vi rette oss etter dette, sier han til VG.

Avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Statens havarikommisjon for transport sier til VG at SHT ikke vil ta stilling til informasjonen Sjøfartsdirektoratet kom med onsdag.

– SHT gjennomfører en uavhengig undersøkelse av denne ulykken. Vi jobber nå med å hente inn informasjon og sammensette og analysere våre funn i forbindelse med hendelsen:

– Vi vil først redegjøre for våre funn når den endelige rapporten foreligger, og vi tar ikke stilling til Sjøfartsdirektoratets konklusjon som kom i dag, sier han til VG.

Har inspisert alle søsterskip

I pressemeldingen Sjøfartsdirektoratet publiserte onsdag uttaler Viking Cruises følgende:

«Vi har inspisert nivåene av smøreolje på alle våre søsterskip og vi gjennomgår nå prosedyrene våre for å sikre at dette problemet ikke vil oppstå igjen. Vi vil fortsette å samarbeide med våre partnere og tilsynsmyndigheter for å støtte dem i deres pågående undersøkelser».

Viking Sky fikk midlertidig seilingssertifikat fra Molde til Kristiansund tirsdag denne uken.

Skipet er tilkoblet slepebåt ettersom det under hendelsen i uværet på Hustadvika lørdag måtte kutte det ene ankeret, mens det andre ankeret mistet vingene.

Onsdag ankom skipet Kristiansund hvor flere skader på skipet skal utbedres. Rederiet har uttrykt håp om at skipet kan settes i drift igjen allerede i april.

Les også

 1. Professor om Viking Sky-seilas: – Skandaløst

  NTNU-professor Svein Kristiansen er kritisk til at cruiseskipet Viking Sky lørdag besluttet å seile over Hustadvika, og…
 2. Cruiseskipet «Viking Sky» med motorstans - dramatisk evakuering

  FRÆNA/OSLO (VG) Med 1373 personer ombord og i grov sjø fikk cruiseskipet «Viking Sky» motorstans i Hustadvika utenfor…
 3. Viking Sky har ankommet Molde: – Endelig!

  MOLDE (VG) Etter et dramatisk døgn i hardt vær, la Viking Sky til kai i Molde sentrum søndag ettermiddag.
 4. «Viking Sky» traff havbunnen i 2018

  27. november var «Viking Sky» involvert i en hendelse som de rapporterte inn til Sjøfartsdirektoratet, viser en oversikt…

Mer om

 1. «Viking Sky»-ulykken
 2. Etterforskning
 3. Ulykker
 4. Båt
 5. Molde
 6. Kristiansund
 7. Sjøfartsdirektoratet

Flere artikler

 1. Ekspert om «Viking Sky»-konklusjon: – Hvis dette er grunnen ville vi hatt langt flere slike hendelser

 2. Sjøfartsdirektoratet undersøker om flere skip kan få samme problem

 3. Oppretter undersøkelsessak etter Viking Sky-ulykken

 4. Tidligere sjøfartsdirektør: – Skipet burde gått lengre ut

 5. Varsler massesøksmål etter «Viking Sky»-hendelsen: - Det har vært noen stygge skader

Fra andre aviser

 1. Tung sjø ga så store bevegelser at tankene mistet tilførsel på olje. Da forsvant all motorkraft og dramaet begynte.

  Aftenposten
 2. Lavt oljetrykk var årsak til motorstansen på Viking Sky

  Fædrelandsvennen
 3. Var kun en skipslengde fra katastrofe

  Bergens Tidende
 4. Havarikommisjonen: Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte

  Aftenposten
 5. Sjøfartsdirektoratet skal opplyse om hvorfor cruiseskipet Viking Sky fikk blackout

  Fædrelandsvennen
 6. «Viking Sky» skal seile over Hustadvika igjen onsdag

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder