UENIGE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid greide ikke å bli enige om årets lønnsoppgjør gjennom forhandlinger eller frivillig mekling. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

LO og NHO greier ikke å bli enige – nå er det opp til riksmekleren

Finner ikke Riksmekleren en løsning i helgens mekling mellom LO og NHO, tas 23.000 LO-medlemmer ut i streik. Hotell og transport er blant dem som blir rammet.

NTB-Andreas Løf

Torsdag 14. mars kunngjorde LO og NHO at de ikke greide å bli enige om årets lønnsoppgjør, og onsdag ble det klart at heller ikke den frivillige meklingen førte fram.

Dermed er det opp til riksmekler Mats Wilhelm Ruland å finne kompromisset som gjør at man unngår den første streiken i et såkalt mellomoppgjør siden 2. verdenskrig.

Bakgrunn: LO truer med å ta 23.000 ut i streik fra mandag

Begge parter sier de er forberedt på lange dragkamper i Riksmeklerens kontorer på Grensen i Oslo. Utover det har både NHO og LO vært ordknappe etter bruddet, og dermed vet ingen utenom de som sitter i forhandlingsrommet hvor stor avstanden i realiteten er.

– Alle meklinger er krevende, men vi går alltid inn i en mekling med en ambisjon om å bli enige med motparten. Det gjør vi også denne gangen. Noe mer kan vi dessverre ikke si på dette tidspunktet, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

– Vårt mål er å komme til enighet med LO i meklingen. Ingen tjener på en streik, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24.

Se LOs egne liste her: Disse tas ut i streik

FÅR OPPDRAGET: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland får i oppdrag å finne kompromisset som kan skape enighet mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Reallønnsvekst

Verken LO eller NHO har i løpet av forhandlingene villet vike fra sine respektive hovedkrav. Arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for de lavtlønte som har blitt hengende etter over tid.

Arbeidsgiverne ser på sin side bekymret ut mot handelsmarkedet, og mener norske bedrifter må være styrket i konkurransen med utenlandske bedrifter etter årets lønnsoppgjør.

Les også: Åpen feide i LO om din lønn

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst. Det partene strides om, er hvor stor denne veksten skal være.

– Lønnskravene fra LO var for høye, slo Almlid fast etter bruddet tidligere denne måneden.

– LO konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da organisasjonen krevde den frivillige meklingen avsluttet.

Fikk du med deg? Innleid vaktmester fikk sparken: Hevder ny Stortings-vaktmester gjør samme jobben

OGSÅ SENTRAL: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mellom 3 og 4?

Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet fra LO er ikke kjent. Før forhandlingene uttalte imidlertid Jørn Eggum, lederen for LOs største forbund i privat sektor Fellesforbundet, at man burde se en lønnsøkning på minst fire prosent. Stein Lier-Hansen hos motparten Norsk Industri slo på sin side fast at det var uaktuelt å se tretallet.

Les også: Heftig krangel før vårens lønnsfest

For at det skal bli reallønnsvekst må lønnsøkningen være på minst 2,4 prosent, ifølge Teknisk beregningsutvalgs (TBU) siste prognose for konsumprisindeksen. Den ble oppjustert etter nye inflasjonstall fra SSB tidligere denne måneden.

I tillegg til konflikten mellom partene i det private arbeidslivet har det vært en intern konflikt i LO i forkant av årets oppgjør. Eggum havnet i åpen strid med Fagforbundets leder Mette Nord da han uttalte at ansatte i kommunen og staten måtte tåle å få mindre enn de i industrien.

LOs rutinerte forhandlingssjef Knut Bodding har imidlertid avvist at dette vil prege årets lønnsforhandlinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder