KREVER HANDLING: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen krever handling fra regjeringen for å sikre pengene til de corona-permitterte. Foto: Hallgeir Vågenes

Røe Isaksen gir fullt forskudd til permitterte fra fredag

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen trekker med umiddelbar virkning pengetrekkene som permitterte får fra forskuddspengene.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over 126 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen gikk ut i VG tirsdag og krevde at regjeringen straks sørger for at corona-permitterte får forskuddene de har blitt lovet.

– Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må umiddelbart stanse trekkene som foretas av forskuddsutbetalingene i dagpenger til de som er permitterte. Tusenvis er i en fortvilte situasjon og blir presset til å oppsøke sosialkontoret. Det er uholdbart, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG tirsdag formiddag.

Tirsdag ettermiddag bekrefter arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen at de endrer praksis med umiddelbar virkning:

– Praksisen med trekk i dagpenger har vi endret i dag. Trekk i dagpengene for å tilbakebetale forskudd, settes på pause inntil vi får ordningen med lønnskompensasjon (for dag 3-20) på plass. Dette innebærer at det ved utbetaling av dagpenger fra og med fredag denne uken, ikke blir lagt inn trekk for forskuddsordningen. Vi har i dag hatt kontakt med både Nav og partene i arbeidslivet om dette, sier Isaksen.

– Det varte og rakk

Saken dreier seg om at NAV 2. april informerte om at det skulle være mulig å søke forskudd for dem som ble permittert etter at store deler av Norge ble stengt ned 12. mars.

– Men det varte og rakk og det kom ingen penger til de som ble rammet som følge av coronatiltakene, heller ikke forskudd, sa LO-sjefen.

15. mai stilte Aps Rigmor Aasrud spørsmål til statsråd Røe Isaksen:

I hans svar fremkommer det at NAV siden 12. mars hadde mottatt godt over 400.000 søknader om dagpenger. Til sammenligning mottok NAV 160.500 søknader i hele 2019. Per 11. mai er det utbetalt om lag 2,7 milliarder kroner gjennom ordningen.

les også

Jonas og Erna: Uenige om veien tilbake til jobb

– Problemet er at det også ble innført en ordning hvor det ble trukket opp til 80 prosent av dette forskuddet. Det ble justert til 20 prosent, men det er meningsløst at permitterte og ledige skal trekkes for forskuddet. Det må det bli en slutt på, sa LO-sjefen til VG tirsdag.

Det er denne praksisen som Isaksen nå bekrefter at vi bli endret.

Røe Isaksen legger til:

– Vi står midt i en krise som mangler sidestykke i norsk historie. Mange permitterte og oppsagte er nå i en svært krevende økonomisk situasjon. Mange har fått penger fra NAV, men mange venter fortsatt på sine utbetalinger. NAV har aldri hatt så stor pågang, og jobber parallelt med å få plass nye og endrede ordninger.

les også

NAVs lønnsordning for permitterte forsinket: – Ingenting er verre en uvisshet

LO-sjefen sa at det ikke er lovbestemmelser som pålegger NAV å foreta trekk i forskudd på dagpenger, og at saken kan derfor løses politisk.

– Min kritikk er ikke rettet mot NAV. Der jobber de så remmer og tøy holder. Det er en trekkordning som må fjernes, slik at folk får de pengene de har krav på, sier LO-sjefen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. LO
 3. Torbjørn Røe Isaksen
 4. Permittering
 5. Arbeids- og sosialdepartementet
 6. Nav

Flere artikler

 1. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

 2. Får ikke NAV-utbetalinger: – Det er en skam

 3. Elisabeth (23) venter fortsatt på penger: – Føler meg som et stort barn

 4. Navs beredskapsleder til VG: «Nav er ikke rigget til å ta unna så mange søknader»

 5. Arbeidsdepartementet vil ikke gi dagpengegaranti

Fra andre aviser

 1. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

  Aftenposten
 2. Røe Isaksen spår kritisk lang saksbehandlingstid i Nav

  Aftenposten
 3. LO og NHO: Krever at arbeidsløse skal få studere

  Aftenposten
 4. – 300.000 mennesker går og venter på ei månedslønn. Det er gjort en bommert.

  Fædrelandsvennen
 5. Nav skylder permitterte arbeidstagere en månedslønn

  Aftenposten
 6. Nav skylder permitterte arbeidstakere en månedslønn

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no