LYS ALLE DAGER: Her er Else Kåss Fursueth under bisettelsen av Ari Behn. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Else Kåss Furuseth: Takker Maud Angelica for rausheten

– I dag var Maud og resten av familien hele landets lommelykt midt i alt det triste og mørke. Tusen takk for deres raushet, skriver komiker Else Kåss Furuseth til VG.

  • Hanne Hattrem

– La oss alle lyse for hverandre ikke bare i dag, men de 364 andre dagene i året også, oppfordrer Kåss Furuseth. Hun har mistet både moren og broren i selvmord. Temaet har hun behandlet gjennom humor på scenen i «Kondolerer» og «Gratulerer» og i en TV-serie om selvmordsforebygging.

«Jeg vil bare si til alle som har gått igjennom psykisk sykdom, selvskading, dårlig selvfølelse, selvmordstanker eller noe annet: At det alltid finnes en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan og vil hjelpe», sa 16 år gamle Maud Angelica blant annet i talen under bisettelsen av sin far, Ari Behn.

Talen gikk ikke bare rett i hjertet på alle som var til stede i kirken eller hørte den via sendinger, men også på fagfolk.

Løfter budskap midt i sorgen

Flere VG har snakket med som arbeider med selvmord og psykisk helse vurderer betydningen av den sorgtunge 16-åringens ord som svært verdifulle for mange som sliter psykisk.

– Jeg tror og håper talen har vekket mange som sliter, og at de forstår at det nytter å be om hjelp, sier generalsekretær Terese Grøm i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord - LEVE.

– Midt i sin egen sorg løfter Maud Angelica frem et ærlig, direkte og krystallklart budskap til oss alle. Det finnes alltid en annen løsning enn å ta sitt eget liv og leve videre.

Ordene kan hjelpe

Et annet viktig budskap, mener Grøm, er at om noen tenker at familien har det bedre uten dem, så er ikke det sant. Et selvmord medfører smerte, sorg og fortvilelse for dem som står igjen.

Professor i psykiatri og suicidologi, Lars Mehlum, som leder Nasjonalt Senter for Selvmordsforskning og – forebygging (NSSF) tror ordene kan gi konkret hjelp.

–Siden det er snakk om en kjent person (som har tatt livet sitt, red.anm.), er det fare for at folk kan bli inspirert og påvirket og følge i samme spor. Det virker på meg som om familien har vært bevisst på dette og har tatt tak i det. De ønsker ikke at noen skal gjøre det Ari gjorde, sier Mehlum.

INGENS FEIL: -Jeg tror også at Maud Angelicas ord om at selvmord er ingens feil, ingens skyld, var viktige ord for andre etterlatte og berørte rundt om i landet, skriver generalsekretær Terese Grøm i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord – LEVE. Foto: Landsforeningen for etterlatte ved selvmord – LEVE

– Når frem til unge

Generalsekretær Tove Gundersen i paraplyorganisasjonen Rådet for psykisk helse er svært imponert over at en 16-åring i sorg har omsorg og omtanke for andre som sliter psykisk.

Hun tror Maud Angelicas budskap spesielt vil nå frem til yngre mennesker.

– De lytter til sine egne og hun er så tydelig. Mange unge i Norge sliter, de vil føle støtte.

les også

Farvel, Ari

GIR STYRKE: – Talen vil helt sikkert gi styrke og mot til andre om å be om hjelp. Også etterlatte føler nok en veldig støtte. Den smerten hun formidler er så gjenkjennbar og hun gir den et ansikt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Voldsom økning

Daglig leder i Mental Helses hjelpetelefon, Aslaug Timland, sier de har hatt hundre prosent økning i pågang på hjelpetelefonen og sine chat-tjenester siden første juledag. Organisasjonen vil fortsette med ekstra bemanning gjennom helgen.

– Budskapet er en styrke til å be om hjelp. Når man kan snakke om ting er det alltid håp. Maud Angelica er en bidragsyter til å bryte ned tabuer og fordommer, sier Timeland til VG.

Timeland sier det kan være vanskelig for andre å vite hvordan mennesker egentlig har det, og at det er viktig at Maud Angelica tok dette opp.

– Det er viktig å spørre mennesker om hvordan de har det.

les også

«Talen fra Ari Behns 16-årige datter Maud Angelica kommer til å bli sitert og brukt i mange sammenhenger i årene som kommer.»

Mange med selvmordstanker

Kommunikasjonssjef Kristin Bergersen i Mental Helse berømmer Maud Angelica for å tørre og snakke på en annen måte.

– Det tror jeg kan bidra til at flere søker hjelp. Jeg tror flere lytter til budskapet fordi det kommer fra en 16 år gammel jente som viser sorgen sin. Selv ikke voksne klarer å se ut over sin egen sorg i en slik situasjon, sier Kristin Bergersen.

Hun sier Mental Helse har hatt voldsom pågang på sin døgnåpne hjelpetelefon siden første juledag, da det ble kjent at den 47 år gamle forfatteren Ari Behn var død, og at han tok sitt eget liv.

– Mange som ringer har tanker om selvmord. Noen trenger råd for å veilede noen i sin krets og andre sliter med ekstensensielle tanker.

HAR FLERE VERKTØY: – Vi har flere verktøy tilgjengelig, men de må dekke hele befolkningen, sier Professor i psykiatri og suicidologi, Lars Mehlum som leder Nasjonalt Senter for Selvmordsforskning og – forebygging. Foto: Ingunn Saltbones, VG

– Imponerende bevissthet

Professor Lars Mehlum roser Maud Angelica Behn for å være så bevisst på betydningen av den situasjonen hun står midt oppe i.

– Det er veldig tøft for et ungt menneske. Hun vet at så mange mennesker ser på og vil være påvirket, likevel tar hun et ansvar for andre mennesker som kan få både positive og negative reaksjoner på det de er vitne til.

Mehlum tror familien og hun selv har tenkt på alle de andre menneskene rundt omkring som kan kjenne at alt håpløst.

– Hun formidler at det er mulig å endre en vanskelig situasjon og at det er viktig og be om hjelp. Det er imponerende at et ungt menneske tar ansvar og omsorg for andre mennesker på denne måten.

les også

Datteren talte i Ari Behns bisettelse: – Du var helten min

Ingen nedgang i antallet selvmord

Til tross for økt åpenhet er det ingen nedgang i antallet selvmord.

Hvert år tar rundt 600 mennesker i Norge livet sitt, omtrent tre ganger så mange menn som kvinner, opplyser Mehlum. I 2018 var det et unormalt høyt tall, 674.

Selvmord forsvinner ikke bare ved åpenhet, mener professoren.

– Vi får stadig nye og effektive behandlingsmetoder, som gjør det mulig med forebygging på et enda tidligere tidspunkt. Her er det snakk om å hindre at sykdom ikke får utvikle seg så langt før vi gir hjelp, sier han.

Her finner du en samleside med artiklene om Ari Behns bortgang og begravelse.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

Les også

Mer om

  1. Ari Behn
  2. Selvmord
  3. Psykiatri

Flere artikler

  1. Slik snakker du med en som går med selvmordstanker

  2. Hudløst ærlig bisettelse

  3. Hyller Mauds gripende tale til pappa Ari: – Både trist, jævlig og inspirerende

  4. Selvmordsforsker kritisk til mediedekningen av Ari Behns død

  5. Datteren talte i Ari Behns bisettelse: – Du var helten min

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder