MINK: Fra 1. februar 2025 er det forbudt med oppdrett av pelsdyr, slik som mink. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Enighet mellom Frp og regjeringen: Dette er pelsdyrforliket

Fremskrittspartiet har blitt enige med regjeringen om en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene.

 • Runa Fjellanger
 • Ole Løkkevik
 • Mattis Sandblad (foto)

Etter at Stortinget vedtok et forbud mot pelsdyrhold i juni 2019, har kampen stått om fremtiden til pelsdyrbøndene som må legge ned driften før 1. februar 2025.

Vedtaket er slutten for 170 pelsdyrgårder, og forbudet vil føre til store økonomiske tap for pelsdyrbøndene.

Den største seieren for pelsdyrbøndene og deres forkjempere er at kompensasjonen ikke skal regnes ut ifra bokført verdi.

Dette er saken: 5 punkter om pelsdyrnæringen

– Vi må se på dette som en seier, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.

Medlemsorganisasjonen for norske pelsdyrbønder sparer likevel noe av jubelen til ordningen faktisk er på plass.

– Alle som vet hva som skjer i regjeringskontorene, vet at det er ingen som står opp om morgenen og går på jobb for å bruke mest mulig penger. Men dagen i dag viser at utrettelig arbeid på så mange plan har virket.

ANSVARLIG: Olaug Bollestad er landbruksminister. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Umulig å anslå beløp

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) og Morten Ørsal Johansen (Frp) presenterte forliket på en pressekonferanse 09:30.

Der varslet Bollestad at forskriften skal kjapt på plass.

– Vi vil at den skal ut på høring og bli ferdig til sommeren, sier hun.

Regjeringen har tidligere foreslått rundt 700 millioner kroner i kompensasjon – over 3,5 millioner kroner til hver gård. Hverken Bollestad eller Frps Morten Ørsal Johansen kan svare på hva forliket vil koste.

– Det er umulig å anslå noe beløp på det, for dette skal takseres. Det er ingen i hele verden som kan anslå noe på dette, sier Ørsal Johansen.

Dette er forliket:

VG har fått tilgang på forslaget som Frp, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har blitt enige om:

Stortinget ber regjeringen endre kompensasjonsordningen for pelsdyroppdrettere som holdt pelsdyr 15. januar 2018 og som rammes av vedtaket i Stortinget 13. juni 2019 om forbud mot hold av pelsdyr, slik at det gis kompensasjon som om det dreier seg om et ekspropriasjonsartet inngrep.

Stortinget ber regjeringen om å erstatte gjeldende kompensasjon basert på bokført verdi og/eller antall avlstisper, med en økonomisk kompensasjon til pelsdyroppdretterne basert på verdivurdering av hvert enkelt pelsdyranlegg.

Stortinget ber regjeringen om å utforme et opplegg for taksering av pelsdyranlegg basert på faglige verdivurderinger som tar utgangspunkt i ekspropriasjonsrettslige regler.

Stortinget ber regjeringen om å videreføre øvrige ordninger tilknyttet avvikling av pelsdyrnæringen som fastsatt i gjeldende forskrift.

ENIGE: Regjeringen og Frp presenterte i dag et forlik i saken om pelsdyrbøndenes kompensasjonsordning. Her er landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) og Morten Ørsal Johansen (Frp). Foto: Mattis Sandblad / VG

I tillegg har Høyre, Venstre, KrF og Frp inngått en avtale:

Det er enighet om at kompensasjonsordningen skal utformes som om det dreier seg om et ekspropriasjonsartet inngrep.

Ved utforming av forskrift som skal gi grunnlag for taksering og verdivurdering av pelsdyranlegg skal det benyttes:

 • En diskoteringsrente på fire prosent
 • En diskoteringsperiode på 100 år
 • Forutsetninger om skinnpriser som gjenspeiler gjennomsnittspriser basert på trendutvikling og -beregning
 • En vurdering av forventet salgsverdi i et marked uten forbud mot hold av pelsdyr

Pelsbøndene feirer

– Hva er den største seieren?

– At man skal forholde seg til de faktiske verdiene bøndene har og at tapene skal dekkes ut ifra det. Dette dreier seg om verdiene som er nyttet til pelsdyrdriften og ingenting annet, sier Wormdahl.

Hun skryter av det nylig avgåtte regjeringspartiet Frp.

– Så må jeg si at Frp har jobbet bra i den forstand at nå gjør regjeringen noe de hele tiden har sagt at de ikke ønsket å gjøre, sier hun og legger til:

– Og til alle andre der ute må jeg si: Det er smart å ikke gi seg.

REAGERER: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Mattis Sandblad / VG

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at regjeringen ikke vet prislappen på forliket ennå.

– Lærdommen for Erna Solberg må være at hun utreder ting i forkant, sier han.

Forbudet mot pelsdyrdrift er det første næringsforbudet i Norge siden grunnloven kom på plass i 1814.

– Nå håper jeg at regjeringen gjør opp for seg selv. Hvis du mister huset ditt fordi regjeringen bestemmer at de skal bygge en vei gjennom der du bor, så er det ikke du som skal ta kostnaden.

PELSDYRBONDE: Gunnar Dolve møtte opp med datteren Ingeborg utenfor Stortinget tirsdag formiddag, før pelsdyrforliket ble lagt frem. Foto: MATTIS SANDBLAD

– Demotiverende

Pelsdyrbonde Gunnar Dolve var en av de mange bøndene som hadde reist fra gårdene sine for å stå utenfor Stortinget tirsdag formiddag.

Dolve driver en pelsdyrfarm i Hardanger med kona Sigrid Karin og datteren Ingeborg, som står sammen med faren utenfor Stortinget.

– Vi har drevet med pelsdyr på gården vår i 35 år. Det har vært en god næring frem til vedtaket for et par år siden om at vi må legge ned, forteller han og fortsetter:

– Det har vært veldig demotiverende, og vi er blitt fortalt gang på gang at vi driver med dyremishandling i mediene og fra politikere – et generelt press i samfunnet om at man føler seg lite verdsatt når man da driver en næring som gir både god inntekt og eksportinntekter til landet.

Avtalen var ikke presentert da VG snakket med Gunnar Dolve, som hadde håp om at regjeringen ikke skulle gi erstatning basert på bokført verdi – slik avtalen omsider ble.

– Vi håper på en taksering av verdiene våre i motsetning til bokført verdi. For vår del er bokført verdi cirka en halv million, mens taksten for vår eiendom er på fem millioner – og forskjellen mellom bokført verdi og takseringsverdi kan være større hos andre. Bokført verdi er i en erstatningsmessig sammenheng en tilfeldig verdi som har mest med uttrekning av skatt å gjøre, sa Gunnar Dolve til VG før pelsdyrforliket ble lagt frem.

PELSDYRBONDE: Gunnar Dolve fra Hardanger var en av mange som møtte opp utenfor Stortinget tirsdag formiddag. Foto: MATTIS SANDBLAD

Datteren Ingeborg forteller at hun synes nedleggingen av pelsdyrnæringen var urettferdig og at hun tidligere har sendt brev til statsminister Erna Solberg, der hun uttrykte misnøye med beslutningen.

– Jeg skrev brev til Erna Solberg. Jeg sa at det var urettferdig gjort og ikke så veldig snilt, sier Ingeborg.

– Dette oppleves urettferdig. Jeg har vært med mamma og pappa i gården hver vinter helt siden jeg var en liten jente.

Mer om

 1. Pelsdyrnæringen
 2. Regjeringen

Flere artikler

 1. Rødt og MDG føler de blir utestengt fra spørretimen: – Udemokratisk

 2. Pollestad ut mot dyrevernere: - Svindel

 3. Frp-topp vil ha innvandreropprør: – Nå skal silkehanskene av

 4. Frp ute av regjering – varsler omkamp og nye slag

 5. Siv har hatt telefonmøte med fylkesledere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder