Mann med øks skutt av politiet – kritisk skadet

SKJETTEN (VG) Politiet avfyrte fredag kveld skudd mot en mann i 30-årene bevæpnet med øks på Skjetten utenfor Lillestrøm. Mannen er kritisk skadet, men stabil.

Det var etter melding om at en kvinne var alvorlig skadet at politiet rykket ut i 18-tiden fredag kveld.

Politiet fikk raskt lokalisert kvinnen, og ambulanse var også raskt på stedet.

Kvinnes skadeomfang ble sett på som alvorlig på stedet, men Akershus universitetssykehus der kvinnen er innlagt opplyser at kvinnen ikke har noen alvorlige skader.

– Hennes tilstand er stabil og hun har ingen alvorlige skader, forteller Geir Lindhjem, pressesjef på A-hus til VG.

Ifølge politiet er hun i 40-årene.

Angrep politiet

På stedet der den skadede kvinne ble funnet, ble det observert en mann med øks.

– I forbindelse med pågripelse av denne mannen, oppsto en situasjon hvor politiet måtte avfyre skudd, sier politiinspektør Olav Unnestad til VG.

– Han ble skutt av politiet da han nektet å etterkomme ordre og etter hvert gikk til angrep på patruljemannskapene.

Han er fraktet til Ullevål sykehus i Oslo og tilstanden betegnes som kritisk, men stabil.

Like før klokken 10 lørdag morgen opplyser politiet på Twitter at mannen er våken og stabil etter å ha blitt operert i natt, og at han muligens kan avhøres i løpet av dagen.

Fornærmede kvinne er også våken og behandlet for kuttskader. Hun ligger til observasjon og vil trolig bli avhørt i løpet av dagen.

Politiadvokat Dag-Fredrik Reymert sier til VG i 11-tiden lørdag at han ikke kan svare på om det er noen relasjon mellom fornærmede og mistenkte.

– Det er en av de tingene etterforskningen skal gi svar på. Nå har vi fokus på å få kastet lys over hendelsen fra fredag kveld, sier han.

Mistenkte er siktet for grov kroppsskade med en strafferamme på inntil ti år.

Kjenning av politiet

Mannen er en kjenning av politiet, forteller politiinspektøren til VG. Han vil imidlertid ikke kommentere hvilke type saker mannen har vært involvert i tidligere.

Politiet har foreløpig ikke opplyst om kvinnes skader skyldes øks.

Spesialenheten etterforsker

Hendelsen skjedde utendørs, opplyser politiet til VG. Politiet opprettet etterforskning og jobbet på stedet fredag kveld.

– Det vil også være en etterforskning av skadene kvinnen er påført, sier Unnestad.

Politiinspektøren sier til VG at ingen polititjenestemenn kom til skade under pågripelsen, men at de blir tatt vare på av lokal arbeidsgiver.

Spesialenheten er rutinemessig varslet om hendelsen og etterforsker saken.

– Vi kan ikke si noe mer konkret om hendelsesforløpet, det skal vi klargjøre. Det eneste vi kan si er at vi startet etterforskning fredag kveld, gjennomførte flere avhør på kvelden og i natt, og fortsetter med avhør i dag, sier Liv Øyen ved Spesialenheten til VG i 09.45-tiden lørdag.

– Kripos har bistått med krimtekniske undersøkelser på stedet, og når vi er ferdig med den innledende etterforskningen vil vi fortsette etter hva vi anser som nødvendig, sier Øyen.

Hun opplyser at mannen foreløpig ikke er avhørt, siden han er alvorlig skadet.

Saken oppdateres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder