GIR SEG: Torsdag ble det klart at riksadvokat Tor-Aksel Busch har søkt om avskjed fra 1. november. Foto: Krister Sørbø

Slik vil riksadvokaten kjempe mot ungdomskriminaliteten

Riksadvokat Tor-Aksel Busch peker på større likhet, å slå ned på kriminelle forbilder og kortere tidsbruk som midler for å bekjempe ungdomskriminalitet.

Det var fullsatt i salen på Litteraturhuset da riksadvokaten, justisministeren, politimesteren i Oslo og barneombudet var samlet for å diskutere ungdomskriminalitet og straff torsdag.

Under seminaret ble det også klart at Tor-Aksel Busch har søkt om avskjed som riksadvokat fra 1. november. Han har sittet som riksadvokat siden 1997. Det gjør han til den lengstsittende riksadvokaten i Norge.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch: – Det er vel ikke så mye av den menneskelige ondskap jeg ikke har sett

Da han skulle oppsummere torsdagens seminar kom han med sitt syn på hva som skal til for at ungdomskriminaliteten skal gå ned.

Det var særlig to formuleringer fra ungdommer fra organisasjonen Forandringsfabrikken Busch oppfordret salen til å ta med seg:

  1. «Atferd er et språk».
  2. «Jeg må søke for å finne et miljø som vil ha meg».

UNGDOMSKRIMINALITET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch (t.v.), barneombud Inga Bejer Engh, Petter Eide (SV) og generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith var alle på scenen for å diskutere ungdomskriminalitet torsdag. Foto: Trond Solberg

Ønsker større likhet

Riksadvokaten sa først at han ikke ønsket at man skal gjøre problemet med ungdomskriminalitet større enn det er.

– Vi skal ikke ha overoppmerksomhet rundt dette. Vi skal ikke gjøre det større enn det er, sa han.

Videre fortalte Busch at han ønsket likere behandling av likere problemer, også barneombud Inga Bejer Engh tok opp dette i sin tale. De viste begge til hvordan man har ulike behandlingstilbud avhengig av hvor i landet man bor.

– Dette er en klar politisk utfordring, og den må få en politisk løsning, sa riksadvokaten.

les også

Justisministeren om Listhaug-forslag: – Interessant tanke

– Straff skal servers varmt

I likhet med justis- og innvandringsministeren Jøran Kallmyr, barneombud Inga Bejer Engh og politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold pekte riksadvokaten på at tiden mellom handling å straff må reduseres.

– Vi kan ikke la det ta for lang tid. Straff skal serveres varmt. Det er da det har størst virkning, sa Busch.

Han snakket også om viktigheten av forebyggende innsats og viktigheten av at institusjoner som barnevernet bygger tillit til barn og unge.

I tillegg ønsker Tor-Aksel Busch at ungdomsstraff blir brukt oftere enn det gjør i dag.

les også

Politiet ransaker Kartselskapet – eieren siktet

Kriminelle forbilder

Busch var tydelig på at man ikke må snakke om ungdommer og gjenger som synonymer.

– Det blir feil å likestille ungdomskriminalitet med gjengkriminalitet. Det finnes ungdommer som kanskje er i ytterkanten av gjengene, men de er kanskje der fordi det er her de finner tilhørighet, sa han.

Både riksadvokaten og Kallmyr var opptatt av viktigheten med å slå ned på forbilder innenfor gjengmiljøene.

– Det er et problem at ungdom som ikke finner sin gjeng ser til rollemodeller som flasher gullsmykker og flotte biler på sosiale medier. De virker vellykkede. Det må rettes fokus på disse, sa riksadvokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder