LEDET TOGET: Arne Johannessen holdt appell da politifolk i uniform marsjerte til Stortinget i 2009. Nå sier han at han undervurderte symbol-effekten av uniformene. Foto: Eivind Griffith Brænde

Politi i uniform marsjerte mot Stortinget: Nå angrer politi-lederen

I en skarp konflikt om arbeidstid, stilte omlag 4000 uniformerte politifolk opp foran Stortinget i 2009, anført av fagforbundslederen Arne Johannessen. Nå angrer han.

– Vi var ikke gode nok til å vurdere den symboltunge effekten. Det var ingen av oss som forutså de kraftige reaksjonene. Det kan jeg ta selvkritikk på, sier Arne Johannessen til VG.

Konflikt

For 10 år siden sto Politiets Fellesforbund (PF) og Politidirektoratet midt oppe i en konflikt om arbeidstid. Den våren hadde regjeringen suspendert forhandlingsretten til politiets største fagforening. Det utløste raseri blant menige politifolk over hele landet.

25.mars 2009 samlet Politiets Fellesforbud 4000 politifolk i uniform til et massemøte på Youngstorget i Oslo. Deretter gikk de i tog med tydelige paroler mot regjeringen. Utenfor Stortinget samlet politifolkene seg, fortsatt i uniform, og Johannessen holdt appell.

Minnet om statskupp

Inne i Stortinget var reaksjonene skarpe. Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim reagerte voldsomt, og sa at uniformert politi i marsj mot nasjonalforsamlingen kunne minne om et statskupp.

les også

Sponheim: - Politibråket minnet om statskupp

– Jeg opplever det som en trussel mot Stortinget: De viser muskler. De sier «hvis dere ikke gjør som vi sier, blir det alvor. Denne gang har vi ikke våpen med oss, men neste gang, kan det være vi har det», uttalte Sponheim til VG etter demonstrasjonen.

– Det var en tåpelig uttalelse. Men jeg er i ettertid enig med Sponheim i at det vi gjorde var prinsipielt alvorlig, sier Johannessen nå.

I dag er han sjef for politiet i Sogn og Fjordane, under Vest politidistrikt.

POLITI I MARSJ: Politi-demonstrasjonen i 2009 startet på Younngstorget i Oslo og endte opp foran Stortinget. Foto: Eivind Griffith Brænde

Angrer

I et intervju som er publisert på Politidirektoratets interne nett, «Kilden», tar den tidligere PF-lederen selvkritikk.

«Jeg angrer på at jeg ikke klarte å forutse reaksjonene. Kombinasjonen politirollen og fagforeningsmakt mot Stortinget ble for symboltungt. Det var ikke bra», sier han.

Overfor VG utdyper Johannessen:

– Etter at regjeringen suspenderte vår forhandlingsrett om arbeidstid, kom det en enorm intern reaksjon. Det var et sterkt krav fra medlemmene og de tillitsvalgte om en markering. Når politiet skulle demonstrere, ville vi bruke det kraftigste uttrykket vi har, nemlig å gå i vårt arbeidsantrekk. Det gjorde vi med åpne øyne, selv om det var i strid med uniformsreglementet. Men da var vi ikke gode nok til å se symboleffekten. Det er lett å se i ettertid, sier han.

les også

2013: Arne Johannessen går av som forbundsleder

Fikk avtale

Politi-konflikten roet seg ned i juli 2009 da Johannessen og den daværende politidirektøren Ingelin Killengreen kom fram til en avtale, som også ble godkjent av regjeringen.

Arne Johannessen ga seg som PF-leder i 2013 etter 21 år som heltids tillitsvalgt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder