TAUS: Statsministeren vil ikke kommentere om hun har pratet med Siv Jensen. Foto: Gorm Kallestad

Erna om hjemhentingen av IS-kvinne og hennes barn: - Det har vært tøffe forhandlinger

Midt i et nytt regjeringsdrama var det en ordknapp statsminister som kom ut av Høyres gruppemøte.

– Det har vært tøffe forhandlinger. Dette er en vanskelig sak for regjeringen,sier Erna Solberg til VG onsdag ettermiddag.

– Har du snakket med Siv Jensen?

– Jeg kommer ikke til å kommentere hvem jeg har pratet med eller hva det dreide seg om. Jeg prater med mange hver dag.

les også

Siv Jensen truer med å gå ut av regjering

Regjeringen har lenge stått fast på at det kun er barn som får anledning til å bli hentet hjem til Norge, ikke voksne med tilknytning til IS.

Nå har regjeringen snudd i den sterkt opphetede saken om å hente den norsk-pakistanske IS-kvinnen (29) og hennes to barn fra Syria.

Frp-trussel: Ut av regjering

Tirsdag ble to barn og deres mor hentet ut fra Al Hol-leiren. Dette fordi det ene barnet er alvorlig syk, og vil få behandling på et norsk sykehus.

Flere i Frp har reagert sterkt på nyheten om at Norge skal hente hjem både barna og moren fra Syria.

les også

Støre om regjeringsdramaet: - Oppsiktsvekkende

Onsdag ettermiddag svarte Frp-leder og finansminister Siv Jensen med å true med å ta Frp ut av regjering.

Frp vil ikke hjelpe IS-kvinner hjem. På grunn av dette tok partiet dissens i regjeringen.

– Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris, sier Siv Jensen til Dagbladet.

– Fremskrittspartiet har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med, sier FrP-leder Siv Jensen til egne nettsider.

Erna: Ikke optimalt

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte tidligere onsdag til VG at hjemhenting også av IS-kvinnen var eneste mulighet for å å gi det syke barnet helsehjelp.

– Dette var en vanskelig sak for alle de fire partiene i regjeringen. Utgangspunktet vårt er at vi har gjort en humanitær handling for å hente hjem et barn som er sykt. Den eneste muligheten vi hadde for å gjøre det, var også å hente hjem moren, sier Erna Solberg til VG.

REGJERINGSDRAMA: Statsministeren omringes av presse på stortinget onsdag. Foto: MATTIS SANDBLAD

Statsministeren innrømmer derimot også at dette ikke er optimal løsning.

– Nei, det var ikke optimalt. Hele vår ambisjon var å få hjem dette syke barnet, eller gi det syke barnet en behandling lokalt. Men det viste seg umulig, fortsetter hun.

Rettelse: I første versjon av denne saken ble Erna Solberg sitert på at det har vært tøffe forhandlinger i dag. Erna snakket om forhandlinger i fortid. VG har derfor fjernet «i dag». Dette ble rettet klokken 17.44 15. januar 2020.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder