HEDERSMANN: Ragnar Ulstein var med i Kompani Linge, og var en fremstående motstandsmann under andre verdenskrig. Bildet er tatt under et intervju med VG i 2018. Foto: Krister Sørbø, VG

Krigshelten Ragnar Ulstein er død

Krigsveteranen, forfatteren og historikeren Ragnar Leif Ulstein er død, 99 år gammel. Ulstein var en del av Kompani Linge under andre verdenskrig.

 • NTB
 • Frank Ertesvåg

Ulstein døde tirsdag morgen. Det opplyser Ulsteins sønn Anders Ulstein til NTB.

Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein i Møre og Romsdal og var en fremtredende motstandsmann under andre verdenskrig.

Ulstein var løytnant i den britiske militæravdelingen Kompani Linge, som besto av norske frivillige som skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge under krigen og organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen.

HEDRET: Ragnar Ulstein mottok forsvarets hederskors i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ulstein deltok under flere operasjoner, deriblant landgangen i Reine i desember 1941 og i en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen utenfor Svelgen i 1943.

les også

Vennen om tungtvannshelten Joachim Rønneberg: – Han kunne ikke la Norge bli «tatt»

Pluss content

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrken med kodenamnet «Siskin» i Sogn.

Ulstein jobbet etter krigen som journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat og skrev flere bøker om norsk deltakelse i andre verdenskrig. Han tok aktivt del i kampen for at de norske fangene i tyske konsentrasjonsleirer skulle få erstatning fra Forbundsrepublikken Tyskland, og var sterkt engasjert i arbeidet for krigsinvalidene. Ulstein var også aktiv politisk i Venstre.

Forfatter og mangeårig NRK-journalist Gunnar Myklebust, skrev biografien om Ulstein. Han mener Ragnar Ulsteins innsats som rapportør om den norske krigsmotstanden - etter krigen, ikke kan overvurderes.

Fantastisk formidler

– De fleste vil nok huske Ragnar Ulstein mer som forfatter og formidler av motstandskampen enn som aktiv Linge-kar. Han intervjuet mellom 1200 og 1400 førstehåndskilder som opplevde krigen og hjemmefronten, sier Myklebust til VG.

Han beskriver Ulstein som en gudbenådet historieforteller både muntlig og skriftlig.

– Ragnar så dette med at folk som hadde opplevd krigen, ofte slet i ettertid. I dag ville vi nok kalt det posttraumatisk stressyndrom i mange tilfeller. Den gang het det seg at de slet med ettervirkninger og demoner. Dette skrev han om som journalist i Bergens Tidende og som forfatter og historiker, gjerne med et korthugget språk slik mange journalister liker, sier Myklebust.

Som krigshistoriker skrev Ulstein om flyktningloser, englandsfarere, etterretningsfolk og jøder som ble berget frå dødsleirene.

«Arbeidet hans sikret historiene til disse gruppene for ettertiden, og rettet lyset mot de som kom merket og ødelagte tilbake fra krigen,» heter det i omtalen av Gunnar Myklebusts biografi, Ragnar Ulstein i krig og fred.

les også

Norsk krigshelt fikk personlig takkebrev fra Churchill

Pluss content

– Et av de siste tidsvitnene

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har også mottatt budskapet om Ragnar Ulsteins bortgang med sorg.

HEDRER ULSTEIN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen omtaler Ragnar Ulstein både som en fremragende motstandsmann og en glitrende formidler. Foto: Helge Mikalsen, VG

Ragnar Ulstein var motstandsmann, journalist og forfatter. Han opplevde selv noen av de mest dramatiske episodene i den norske krigshistorien som høyt dekorert befal i Kompani Linge. Med glitrende penn kunne han senere formidle historier om nordmenn i krig og okkupasjon, basert på egen forskning. Å spre denne historien var viktig for ham, skriver Bakke-Jensen i en uttalelse. 

I likhet med biograf Myklebust, fremhever han Ulsteins arbeid også etter krigen.

– Hans arbeid for fred og frihet etter krigen står ikke tilbake for hans fremragende innsats i den militære motstanden under andre verdenskrig. Ragnar Ulstein holdt god kontakt med historikermiljøet og spesialstyrkene til det siste, registrerer forsvarsministeren.

– Han var et av de siste tidsvitnene. Når han nå er borte, minner det oss om hvor viktig det er å ta vare på historiene om kampen for fred og frihet og bringe dem videre til de yngre generasjoner, sier Frank Bakke-Jensen.

Hedret

Ulstein ble for sin krigsinnsats tildelt blant annet St. Olavsmedaljen med to ekegrener, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og britiske Military Medal.

For sitt arbeid etter krigen er han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og Forsvarets hederskors. Ulstein er for deltakelsen i Tysklandsbrigaden tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje.

Les også

 1. Krigsveteran Ragnar Ulstein om Michelet: – Alvorlig tillitsbrudd

  Krigsveteran og krigshistoriker Ragnar Ulstein (98) reagerer sterkt på hvordan Marte Michelet har behandlet hans bidrag…
 2. Krigshelten Joachim Rønneberg bisatt: – Han var et fint menneske

  Mannen som ledet den berømte tungtvannsoperasjonen ble bisatt i Ålesund tirsdag.

Mer om

 1. Krigsveteraner
 2. Krig

Flere artikler

 1. Ragnar Ulstein gravlegges

 2. Pluss content

  Ragnar Ulstein dro til fiendelandet for freden

 3. De siste tidsvitnene i unik serie: «Ta ikke friheten for gitt»

 4. Disse gikk bort i 2019

 5. Etterretningslegende Ørnulf Tofte er død: – Et langt, rikt liv

Fra andre aviser

 1. Krigshelten Ragnar Ulstein er død

  Aftenposten
 2. Krigshelten Ragnar Ulstein bisatt: – Vil bli stående som en bauta i norsk historie

  Bergens Tidende
 3. Minneord: «Han var ein krigar i både krig og fred»

  Bergens Tidende
 4. Grenselosene levde i livsfare døgnet rundt, nå få de fortjent heder i ny bok

  Aftenposten
 5. Han var Bergens ukjente krigshelt: – Fortjener å bli løftet frem

  Bergens Tidende
 6. Hun var sykepleier i to kriger og overvintret på Svalbard. Les den utrolige nekrologen over Gerd Elisa Semb

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no