NAV-direktør Sigrun Vågeng avviser at alle ansatte i etaten i februar 2019 var kjent med straffesaker knyttet til feiltolkningen av EØS-regelverket. Foto: Jørgen Braastad

NAV-sjefen slår tilbake mot Hauglie: Visste ikke om uskyldig dømte

NAV-direktør Sigrun Vågeng avviser blankt at NAV visste om at folk satt uskyldig fengslet allerede i februar i år. SV mener arbeidsministeren opptrer uredelig.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Bjørn Haugan
 • Oda Ording
 • Eiliv Frich Flydal

Tirsdag viste arbeidsminister Anniken Hauglie til et internt brev datert 25. februar, som blant annet ble sendt til ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV.

Hauglie mener brevet viser at NAV allerede da satt på kunnskap om at det fantes pågående straffesaker som følge av feil rettspraksis.

– I denne e-posten vises det til pågående straffesaker og hvordan de skal håndteres – et halvt år før denne informasjonen nådde departementet, sa Hauglie til VG tirsdag.

les også

Les mer om bakgrunnen for saken: Trygdemottagere uriktig dømt til fengsel

Det mener NAV-direktøren er en uriktig tolkning av innholdet i brevet.

– En klønete formulering i en intern e-post har skapt et inntrykk av at NAV allerede i februar 2019 visste at folk satt i fengsel fordi vi behandlet saker feil. Det stemmer ikke – og det var ikke det denne e-posten adresserte. Da denne mailen ble skrevet, var vi ikke klar over at vi hadde feil lovforståelse om opphold i EU/EØS, skriver Vågeng i en uttalelse til VG.

Minst 48 personer er dømt til fengselsstraff for trygdesvindel og har sonet på urettmessig grunnlag, fordi NAV i en årrekke har tolket EØS-reglene feil.

VG har onsdag fått tilgang på en intern epost som viser at departementet skrev til Nav i februar 2019 at de ikke trengte å gjennomgå saker tilbake i tid. Les mer om dette her.

les også

Nytt NAV-brev vekker oppsikt: - Har visst mer enn de har sagt

– Systemet er i full oppløsning

Freddy Øvstegård (SV) i kontrollkomiteen på Stortinget mener det fremstår som om arbeidsministeren prøver å fraskrive seg ansvar.

– Hauglie og regjeringen er så desperat på jakt etter å skylde på andre at de forsøker å vrenge på virkeligheten. Nå har ministeren angrepet egen etat i avisene basert på feil opplysninger. Det er en ekstremt uredelig form for ansvarsfraskrivelse og villedning. Dette svekker tilliten til Hauglie og regjeringens håndtering betydelig.

KRITISK: Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV). Foto: Odin Jæger, VG

Eva Kristin Hansen (Ap) er saksordfører for gjennomgangen av NAV-skandalen. Hun mener ordvekslingen mellom NAV-direktøren og arbeidsministeren er bekymringsverdig.

– I går skjøt statsråd Hauglie på Vågeng for å komme unna selv. Uttalelsene fra NAV-sjefen i kveld viser at systemet er i full oppløsning. Det er noe alvorlig galt her, sier Hansen til VG.

Anniken Hauglie svarer i en epost til VG at Øvstegårds påstander får stå for hans regning.

– Jeg er opptatt av å rydde opp, slik at de berørte får en rask og grundig behandling av sakene sine. Nå skal denne saken granskes, og da vil vi få vite mer om hva som har skjedd, skriver hun.

les også

Arbeidsdepartementet til NAV i februar: Trenger ikke gjennomgå gamle saker

Da trygdeskandalen ble kjent 28. oktober, uttalte NAV at de rammede var mottakere av arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger, som hadde oppholdt seg midlertidig i andre EØS-land.

Nå skal imidlertid en faggruppe undersøke 31 nye trygdeytelser, for å finne ut av om også andre saker kan ha blitt feilbehandlet.

Les også

Mer om

 1. Nav-skandalen
 2. Trygdeskandalen
 3. EØS
 4. Sigrun Vågeng
 5. Anniken Hauglie
 6. Nav

Flere artikler

 1. Åpen strid mellom Hauglie og NAV-sjefen: Støre krever svar

 2. Anniken Hauglie med sjokkbrev: NAV kjente til straffesaker i februar

 3. Reaksjoner på nye opplysninger om NAV-skandalen: – Nesten ikke til å tro

 4. Kontrollkomiteen krever bedre svar fra Hauglie

 5. Åpen høring om NAV-skandalen 9. januar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder