Foto: Mattis Sandblad

Kommunene: Derfor vil det ta tid å åpne skolene

Regjeringen vil ikke åpne barnehager og skoler før systemer for å hindre smitte er på plass, men legger opp til at skolene skal åpne på samme tid over hele landet, får VG opplyst.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Runa Fjellanger

Artikkelen er over 126 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Ifølge VGs opplysninger er det uaktuelt å starte full drift av skoler og barnehager allerede uken etter påske. Det er også uklart om det blir satt en fast dato fra regjeringens side.

Statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) skal møte pressen klokken 16 tirsdag og kunngjøre regjeringens videre corona-tiltak etter påske.

les også

Aftenposten: Småskolen åpner om tre uker, barnehager om to

Flere medier, blant annet NRK, melder tirsdag at barnehagene og skolene for de yngste elevene kan åpne allerede mandag 20.april, altså en uke etter påske.

Aftenposten melder at regjeringen vil gjenåpne barnehager 20. april, og 1.–4. skoletrinn 27. april.

Bjørn Arild Gram (Sp), leder i kommunenes sentralforbund KS, sier at svært mange skoleskyss-sjåfører er permittert. De må kalles tilbake på jobb før det er aktuelt å starte full drift på skolene.

– Det er også en forutsetning at personalet i barnehager og skoler får grundig smittefaglig opplæring før de tar imot barna, sier Gram til VG.

les også

Høie: – Vi har coronaepidemien under kontroll

Smittetiltakene virker

En sentral kilde i regjeringssystemet sier til VG at de strenge tiltakene som ble satt i verk fra fredag 13.mars, da alle skolene og barnehagene og store deler av samfunnet i praksis stengte ned, blir vurdert som svært vellykkede, og at de har hindret stor smittespredning i befolkningen.

Samtidig er det behov for å sette deler av samfunns-maskineriet i gang igjen, og da må barnehager og skoler åpne igjen, i alle fall for de minste elevene, slik at foreldrene kan vende tilbake til jobb.

Flere kommer til skolene

– Gjenåpning av skolene må skje innenfor en nasjonal ramme, men med behov for lokale tilpasninger. Smittebildet varierer fra sted til sted, sier Bjørn Arild Gram i KS til VG.

– Nasjonale smittevernregler må kunne oppfylles. Undervisningen må kunne gjennomføres slik at krav til avstand og andre smittevernhensyn ivaretas, skriver KS på sine nettsider tirsdag.

Da skolene stengte ned 13.mars, ble de samtidig pålagt å ta imot barn med spesielle behov og barn av nøkkelpersonell, blant annet i helsesektoren og på sykehusene slik at mor og far kunne være på jobb.

- Bruken av de unntakene har vært klart økende fram mot påsken. Men vi vet jo ikke om alle med spesielle behov har meldt seg. Vår grunnholdning er jo at vi vil ha undervisningen i gang igjen så snart det ligger til rette for det, sier Gram.

KS har anbefalt regjeringen at skolene må ta imot de yngste elevene først. En annen gruppe som å få tidlig tilgang, er elever i videregående skole som skal ut i lærlingkontrakter fra sommeren, slik at de har med seg det nødvendige teoretiske grunnlaget.

Foto: Janne Møller-Hansen

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Skole
 3. Erna Solberg
 4. Bent Høie
 5. Guri Melby

Flere artikler

 1. Ber regjeringen vurdere stengte skoler til over påske

 2. Lærer om å åpne skolene igjen: – Uforsvarlig

 3. Utdanningsforbundet om gjenåpning av skolene: – Må skje på en måte som oppleves som trygg

 4. Massiv barnehage-motstand mot åpning etter påske

 5. Videregående skoler stenges i hele landet - barnehager og skoler i Oslo, Bergen og Ålesund stenges

Fra andre aviser

 1. Skoler og barnehager åpner ikke 14. april

  Fædrelandsvennen
 2. Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen

  Fædrelandsvennen
 3. Rekker ikke å åpne skolene rett etter påske

  Fædrelandsvennen
 4. Regjeringen bestemte at de dramatiske tiltakene skal fortsette. Dagen før ga ekspertene råd om å vurdere åpne skoler.

  Aftenposten
 5. Kommune-Norges klare krav til ministeren: Vi trenger mer tid før skolene kan åpne

  Aftenposten
 6. Vi åpner delvis skoler og barnehager

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder