Broren ble knivstukket på Grünerløkka: – Heldigvis ble han ikke drept

Broren til den filippinske mannen som ble knivstukket på Grünerløkka i Oslo i dag tidlig, forteller om en sjokkartet dag.

Ifølge broren til den knivstukne mannen, som TV 2 og Dagbladet intervjuet først, skal han ha forsøkt å redde en kollega som ble forsøkt angrepet av den nå drapssiktede russiske statsborgeren i 30-årene.

– Vitner på stedet forteller at mannen med kniv prøvde å angripe en kollega av broren min, helt uprovosert. Dersom broren min ikke hadde forsøkt å hjelpe ham, kunne det ha vært mye verre. Broren min prøvde å ta fra ham kniven, men ble i stedet stukket, sier han til VG.

Han har vært flere ganger på sykehuset i ettermiddag for å se til broren. Han er nå utenfor livstruende skader, men punkterte en lunge, ifølge broren.

– Heldigvis ble han ikke drept. Nå er vi alle litt rystet, sier broren til VG.

Truet med kniv

VG møtte i dag tidlig flere av dem som skal ha bodd i kollektiv med mannen som ble pågrepet for knivstikkingen på Ankerbrua på Grünerløkka i Oslo tirsdag morgen.

– Han truet oss med kniv, hevder en av kvinnene som bodde i samme kollektiv som den nå pågrepne mannen.

– Der og da trodde jeg at jeg skulle dø. Jeg var skikkelig redd.

Nesten samtidig som politiet fikk flere meldinger om en ustabil mann med kniv på Schous plass ved 8-tiden i da, ble det også meldt om en brann i en leilighet i området.

Politiet avfyrte varselskudd og brukte elektrosjokkvåpen under pågripelsen av mannen, som skjedde rundt klokken ti over åtte.

LEILIGHETEN: Politiet gjør nå undersøkelser i leiligheten hvor gjerningsmannen skal ha bodd. Foto: PRIVAT

Knivmannen skal ha jaget en kvinne i det samme området, kort tid før mannen ble angrepet på broen. Kvinnen kom seg unna ved «å løpe for livet», forteller et vitne til VG.

Siktede er tidligere dømt for vold etter en episode i 2017 hvor han rev ned gjerdet til en byggeplass og angrep de som jobbet der. I 2014 ble han dømt for vold mot offentlig tjenestemann og kroppskrenkelse.

I den siste dommen kommer det frem at han har slitt med psykiske utfordringer, rus og sinnemestring.

Ropte «Allahu Akbar»

Politiet jobber nå med å finne ut om mannen hadde en direkte tilknytning til brannen. Han er ikke avhørt, og er nå til helsemessig vurdering.

Kvinnen som bor i kollektivet forteller at hun våknet av en sterk lukt inne på rommet. Samtidig hørte hun mannen skrike.

– Leiligheten er helt svart, sier hun.

Flere vitner opplyser til VG at den pågrepne mannen skal ha ropt «Allahu Akbar» en rekke ganger – både i leiligheten og da han løp rundt i gatene på Grünerløkka.

– Vi har per nå ikke opplysninger som tilsier at dette er en terrorrelatert hendelse, sier Anne Alræk Solem, sjef for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo.

BODDE HER: Den drapssiktede russiske statsborgeren bodde i et kollektiv på Grünerløkka. Foto: Trond Solberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder