KAN BLI GLATT: Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for underkjølt regn i indre strøk på Østlandet. Foto: Meteorologisk institutt

Pass på! Fra fredag morgen kan det bli underkjølt regn i indre strøk på Østlandet

Regn etterfulgt av klarvær og minusgrader kan være en skummel kombinasjon. Meteorologene har derfor sendt ut gult farevarsel for underkjølt regn i Telemark og Buskerud.

– Det har akkurat regnet i det området, men det vil etter hvert klarne opp, og stedvis i indre strøk blir det minusgrader. Det kommer også et nytt nedbørsfelt fra sørvest, og det ser ut til at kaldluften kan bli liggende på bakken der. Da kan regnet fryse, sier Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han forteller at farevarselet gjelder for morgentimene og formiddagen fredag.

– Det er første gang dette skjer i år, og folk er kanskje ikke klar over det, derfor sender vi ut dette farevarselet, sier Løvdahl.

For Østlandet generelt vil fredagen starte med mye tåke, og der det ikke er tåke vil det bli kaldt, før regnet kommer inn utover formiddagen.

Sjekk hvordan været blir der du er her

SÅPEGLATT: Underkjølt regn kan føre til såpeglatte veier fredag morgen og tidlig formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Salter og gruser

Vegtrafikksentralen sør opplyser fredag morgen til VG at de har sett lite til det varslede underkjølte regnet.

– Foreløpig har det egentlig vært lite problemer. Vi har fått inn meldinger på to fjelloverganger helt i øvre Buskerud, fylkesvei 51 Golsfjellet og fylkesvei 50, der vi har henholdsvis saltet og gruset, sier trafikkoperatør Andreas Larsen.

Farevarselet gjelder helt fram til lørdag morgen, og forholdene kan variere lokalt utover døgnet, advarer Larsen.

– Først og fremst må du ha vinterdekk hvis du skal ferdes i dette området. Og hvis du kommer over et sted der det er glatt og ikke tør å kjøre videre, er det best å stoppe og vente på at det kommer tiltak, sier han.

Fin helg i store deler av Nord-Norge

I Rogalandet og på Sørlandet kan fredag morgen by på tordenaktivitet.

– Det er ganske udramatisk, men det er mulighet for tordenbyger, men også dette passerer og det vil bli lettere vær utover dagen.

les også

Snøtrøbbel i Sør-Norge: – Det er vinterdekk som gjelder

Vestlandet vil få en fredag med skyer og regnbyger, noe som også kan prege værsituasjonen i Trøndelag. Nordland og Troms kan imidlertid vente seg sol og pent vær, mens det i Finnmark blir regn og sludd.

– Også lørdag vil det være pent vær i Nordland, og til dels i Troms, og Finnmark vil få færre byger, sier meteorologen.

Også Østafjells vil regnet stort sett holde seg borte på lørdag. På Sørlandet blir det imidlertid en liten vindøkning, som kan gi stiv kuling fra sørvest fra Kristiansand og vestover.

– Hummerfiskerne bør følge med på det, oppfordrer Løvdahl.

Slik så det ut da underkjølt regn skapte problemer i hovedstaden i 2017:

Stiv kuling og regn

– Søndagen starter stille og rolig i Sør-Norge sør for Dovre, før et nytt lavtrykk kommer inn mot Skagerak. Da får vi en vindøkning på Sørlandet, som drar seg til med stiv kuling og regn på Sørlandet, Telemark og utover.

Lavtrykket fra sør er godt nytt for vestlendingene, hvor det fører til lite skyer og lite nedbør fra Bergen og nordover.

– I Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark vil det bli skiftende skydekke og noen regnbyger her og der, sier Løvdahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder