Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen hevder han ble sensurert av Facebook. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingsrepresentant mener Facebook driver politisk sensur

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) hevder Facebook slettet et av hans innlegg og at den sosiale plattformen driver politisk sensur.

 • Stella Bugge
 • VG / NTB

Amundsen forteller at innlegget, som nå skal være slettet, handlet om den britiske islamkritikeren og aktivisten Tommy Robinson.

– Fredag ble jeg oppringt av Facebook og advart: dersom jeg ikke slettet min status om Tommy Robinson, ville de sensurere den. Tilsvarende tok de også kontakt med Statsministerens kontor(!) og Frps administrasjon, skriver Amundsen på Facebook.

les også

Tommy Robinson slettet fra Facebook og Instagram

Han opplyser til VG at Facebook slettet innlegget fra siden hans tirsdag.

– Dypt problematisk

– Dette demonstrerer et problem som jeg mener er reelt, nemlig at Facebook driver med politisk sensur basert på meningsinnhold de ikke liker, sier Amundsen til VG.

– Jeg synes dette er dypt problematisk rett og slett fordi det de driver med er ren sensur basert på meningsinnhold. Det avgjørende er at jeg har kommet med en helt legitim ytring. Ja, den er kontroversiell, men desto viktigere er det å ta vare på ytringsfriheten, utdyper han.

Facebook vil imidlertid ikke bekrefte at de har slettet innlegget.

– Vi kommenterer ikke enkeltpersoners innlegg av hensyn til personvernet, sier policy manager Janne Elvelid i Facebook Norge til NTB.

Facebook bekrefter imidlertid at selskapet sletter alle innlegg som støtter personer eller organisasjoner som de selv har pekt ut som «farlige». Tommy Robinson er blant dem, skriver NTB.

Robinson er knyttet til UKIP og tidligere leder for det nå forbudte English Defence League.

les også

Derfor ble den tidligere høyreekstreme lederen Tommy Robinson arrestert

I innlegget som ifølge Amundsen nå er fjernet og som han har sendt VG en skjermdump av, tok den tidligere justisministeren fra Frp til orde for at Robinson bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten.

Mener Robinson er politisk forfulgt

– Han er politisk forfulgt. Facebooks sensur, som mange på høyresiden har blitt utsatt for, er forkastelig, heter det i innlegget som også viser et bilde av Robinson med tape foran munnen.

I februar, etter gjentatte advarsler, slettet Facebook og Instagram Robinson fra sine plattformer.

Forbudet er for godt og Facebook, som også eier Instagram, begrunner det med at Robinson har brutt reglene knyttet til «organisert hat». Her kan du lese hele den skriftlige uttalelsen.

Robinson har slått seg opp som en islamfiendtlig røst på sosiale medier hvor han har mange trofaste tilhengere, både i Storbritannia og utlandet.

les også

Facebook og Instagram vil bannlyse hvit nasjonalist-støtte

– Man kan mene hva man vil om Robinson. Uavhengig av det, så er det skremmende at Facebook har lagt seg på en linje at de sletter og sensurer meningsinnhold, sa Amundsen til Medier24 som omtalte saken tidligere tirsdag.

– Mener du virkelig at han bør få asyl i Norge?

– Det er satt på spissen, men det er åpenbart at når man ser på behandlingen han har fått i Storbritannia er det grunn til å stille spørsmål ved om hans rettigheter blir godt nok ivaretatt, sier Amundsen og understreker at det er ytringsfriheten det handler om.

les også

Facebook snur – vil tillate berømt vietnambilde

– Vanskeligere å uttale seg

Frp-politikeren mener at Facebook de facto er en monopolist fordi plattformen er så stor i Norge og at den for mange en primær kilde til nyheter og diskusjoner.

Amundsen synes Stortinget bør vurdere lovgivning for å beskytte lovlige ytringer på Facebook.

– Jeg mener at vi seriøst bør vurdere om vi gjennom nasjonal lovgivning må sørge for å ivareta de viktige prinsippene som er helt fundamentale i et demokrati.

– Toleransen i ytringsrommet blir smalere og smalere og det å uttale seg i kontroversielle saker er blitt svært vanskelig etter hvert, sier han og understreker at det er nettopp de kontroversielle standpunktene som trenger beskyttelse.

Ifølge Amundsen kontaktet Facebook også Statsministerens kontor (SMK) i forkant av at de fjernet innlegget

– Jeg ble først gjort oppmerksom på dette via SMK som hadde blitt kontaktet av Facebook. Et par timer senere ble jeg oppringt av Facebook selv som anbefalte meg å slette innlegge. Hvis ikke kom de til å gjøre det.

Amundsen nektet, og tirsdag, sier han, ble altså innlegget fjernet av Facebook.

– Jeg kan vanskelig forestå hvilken relevans Statsministerens kontor har til mine Facebook postinger, men det kan være at Facebook ikke forstår maktfordelingsprinsippet og tror at statsministeren har innvirkning på hva stortingsrepresentanter skriver på Facebook, sier Amundsen.

Han har i ettertid hørt at SMK visstnok ble kontaktet for å få kontaktinformasjon til ham.

– Men all info om meg ligger åpent, avslutter Amundsen.

Les også

Mer om

 1. Facebook
 2. Per-Willy Amundsen
 3. Politikk
 4. English Defence League
 5. UKIP
 6. Samfunnsdebatt
 7. Medier24

Flere artikler

 1. Listhaug og Jensen i full ordkrig med Tajik om ytringsfriheten

 2. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

 3. Bahare Letnes’ Insta-hyllest til Soleimani fjernet

 4. Bekymret for netthets: – Forsvinnende lite handling

 5. Facebook-hets i Høyesterett: – Ser i ettertid at hun kunne brukt andre ord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder