IKKE TILFREDS: Jon Helgheim, Fremskrittspartiets innvandringspolitisk talsperson, vil ikke at KrFs vedtak skal bli regjeringens politikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

KrF-vedtak splitter regjeringen: – Uaktuelt å hente IS-krigere til Norge

SOLA (VG) KrF vil hente hjem alle barn av norske IS-krigere, og vil ikke akseptere en forutsetning om at de skal skilles fra foreldrene for å hentes hjem. Statsministeren utelukker ikke at det kan påvirke hva regjeringen mener, men Frp avviser det.

– Regjeringen lager felles politikk. Dette er en sak som vi diskuterer hele tiden, men det vi må være enige om er at det ikke er straffefrihet for straffbare handlinger og at vi sørger for at sikkerheten ivaretas for Norge, sa Erna Solberg til VG tidligere lørdag.

Hun lukket altså ikke døren for at vedtaket på KrFs landsmøte kan påvirke Norges arbeid. Men hun understreker igjen at regjeringen skal prioritere de foreldreløse.

– Vi har sagt at vi skal prioritere de som er foreldreløse, og da vil vi også måtte se på om vi klarer å få det til. Vi har tatt stilling til at vi kommer til å jobbe med disse.

Frp er imidlertid tydelige på at dette er noe de ikke vil akseptere at skal påvirke regjeringens politikk.

– Det er uaktuelt for oss å gå med på å hente IS-krigere til Norge, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp, til VG.

TALTE TIL KRF: Statsminister Erna Solberg var lørdag gjest på landsmøtet til regjeringspartikollega KrF. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

KrF-uttalelsen som ble vedtatt like etter Solbergs besøk, ble foreslått fredag etter at flere KrF-ere samlet seg om å kreve at partiet skulle stemme over en tydeligere uttalelse om barn av IS-krigere.

Den slår fast at KrF vil prioritere å hente hjem barn av IS-krigere - uavhengig av om de er foreldreløse eller ikke, og at det er uakseptabelt med en forutsetning at barna må skilles fra foreldrene.

«En individuell vurdering må legges til grunn. Foreldrene må likevel stilles til ansvar handlingene sine. IS har utført de grusomste krigsforbrytelser, og de ansvarlige må straffeforfølges», heter det videre i uttalelsen uttalelsen.

Bakgrunn: – Dette hadde vi aldri akseptert om vi ikke satt i regjering

POPULÆR GJEST: Da Erna Solberg besøkte KrFs landsmøte lørdag, takket hun partiet for at hun fortsatt er statsminister. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

– Et kjempesignal fra landsmøtet

Regjeringen, som KrF nå er en del av, har gått inn for å hente foreldreløse barn fra Syria, og gikk senere ut og sa at de ville hente alle barn. Men kun dersom mødrene blir igjen, og frivillig gir dem fra seg.

Det har vært en følelsesladet diskusjon om denne håndteringen av barn av norske IS-krigere på KrFs landsmøte - og et oppgjør med KrFs håndtering av saken i regjering.

– Dette her er testen til KrF- hvor vi viser at vi ikke bare er ord, men klarer å handle når det er viktig og vanskelig. Dette er et kjempesignal fra vårt landsmøte i en sak som er brennaktuell, sa Oddbjørg Minos i Oslo KrF til landsmøtet under debatten om uttalelsen.

Nyvalgt partileder Kjell Ingolf Ropstad gikk ut med støtte til uttalelsen:

– Vi må ha tydelig vilje for å hente hjem ungene, og som det står i resolusjonen, så innebærer det at vi ikke skal ha et krav om å skille barn og familie heller, sier han.

Men han påpeker samtidig at det ikke er en enkel sak med et enkelt svar, og at dersom en tidligere IS-kriger for eksempel søker om familiegjenforening til et barn som er i Norge, kan det være gyldig grunn til å avvise dem av sikkerhetsgrunner.

les også

Kjell Ingolf Ropstads KrF: Vil legge debatten om selvbestemt abort død og kjempe mot aktiv dødshjelp

Solberg: Dette er hindrene

Det er flere ting som gjør dette arbeidet vanskelig, mener Solberg.

– Hindrene er å identifisere dem, DNA-teste dem, komme seg inn til dem, finne ut hvem de er og sikre at de er norske. Og så er det det å få dem sikkert ut. Alle de tingene er krevende og vi vet ikke om vi kommer til å få det til. Vi jobber også internasjonalt med land og organisasjoner, sa statsministeren før vedtaket.

Regjeringen har åpnet for å lempe på passforeskriftene når barna skal hentes hjem. For at barna skal hentes hjem, krever passforskriften at det foreligger fødselsattest. Mest sannsynligvis har ikke barna dette dokumentet. Regjeringen jobber derfor med å lempe på attestkravet.

– Vi ville aldri akseptert en fødselsattest fra IS i Raqqa i det hele tatt. Disse er født i en situasjon der det ikke er noen legitim myndighet som kan utstede fødselsattest, sa Solberg før vedtaket.

– Det er derfor DNA-testingen er viktig, for vi må sikre at disse er barn av de som de sier de er barn av.

les også

Regjeringen: Krevende å hente hjem barna i Syria

Statsministeren kan ikke uttale seg om når dette vil skje.

– Dette er helt umulig å spå om. Vi vet ikke om vi klarer det. Derfor sier jeg at det er ekstremt viktig at vi ikke har forventninger om at ting skal skje raskt. Det kan gi forhåpninger som ikke kan gjennomføres, sa Solberg, i forkant av KrFs vedtak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder