Vil forby konverteringsterapi: − Dette er en veldig viktig dag

Statsråden vil ha et totalforbud mot såkalt homoterapi. – Et skritt i retning mot et mer inkluderende Norge, sier Anette Trettebergstuen.

 • Ingrid Bjørndal Farestvedt
 • Vilde Elgaaen
 • Anna Tørmoen
 • Kaja Marie Andreassen
Publisert:

Da Solberg-regjeringen la frem et lovforslag om å forby konverteringsterapi, også kjent som homoterapi, overfor barn enten før 16 eller 18 år i fjor sommer, mente kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) at det ikke gikk langt nok.

– Dette er en veldig viktig dag, en dag jeg har gledet meg til. I dag så tar vi et nytt og stort viktig skritt på veien mot et friere og mer inkluderende Norge, sier Trettebergstuen under en pressekonferanse torsdag.

– Noen blir altså utsatt for konverteringsterapi. Det er en skadelig praksis der noen metodisk og med hensikt forsøker å endre på andre folk på grunn av hvem de er og hvem de elsker. Nå blir det endelig forbudt, sier statsråden.

Morten Hegseth er blant dem som har engasjert seg mot homoterapi - se hans reaksjoner her:

Praksisen har som mål å endre en persons legning fra for eksempel homofil, lesbisk eller bifil, til heterofil, og er svært omstridt.

– Nå legger vi fram et endelig forbud mot konverteringsterapi, et forbud som vil endre folks liv og forhindre at mange i framtiden blir utsatt for overgrep, sier statsråden.

Dersom forslaget til straffelovens paragraf 270 blir vedtatt, vil den som metodisk forsøker å få en annen til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet på en klart psykisk skadelig måte bli straffet med bot eller fengsel inntil tre år.

Dersom loven blir vedtatt vil den også gjelde for nordmenn som blir utsatt for slik terapi i utlandet. Den nye straffeparagrafen vil også ha en såkalt skeiv norm. Trettebergstuen sier det vil bety at utgangspunktet for hele lovteksten og forståelsen av den, er hva en skeiv person i et miljø omringet av press vil ta psykisk skade av.

Risikerer fengsel

– Det er noen handlinger som helt åpenbart rammes av forbudet, for eksempel samtaleterapi, hypnose eller ulike medisinske behandlinger – det regnes åpenbart som metoder. Men paragrafen skal ha og får et bredere nedslagsfelt, for vi vet at dette også gjøres helt klart ofte utenfor de etablerte og behandlingslignende situasjonene, sier statsråden.

– Hva vil du si til kritikerne?

– At jeg kan ikke skjønne hvorfor noen mener det skal være lovlig å bevisst og metodisk forsøke å endre en person på en slik måte at det kan påføre personen stor psykisk skade, svarer Trettebergstuen til VG.

I lovforslaget heter det at den som har utført såkalt homoterapi og påført en person betydelig psykisk skade kan straffes med fengsel i inntil seks år.

– Det avgjørende er altså et handlingen eller handlingene er preget av en planmessighet. Paragrafen er altså ment til å ramme den som holder på med aktiv innblanding i en persons legning eller kjønnsidentitet, forklarer Trettebergstuen.

Den som markedsfører konverteringsterapi vil kunne straffes med bøter eller fengsler i inntil seks måneder, dersom loven blir vedtatt.

– Dette gjelder promotering som gis både muntlig og skriftlig, for eksempel via en talerstol, en SMS, direktemeldinger i sosiale medier eller oppsøkende informasjonsvirksomhet, sier statsråden.

Venstre sier de støtter det nye forslaget om forbud mot markedsføring, men mener dette burde vært skilt ut som et eget forslag.

– Ny lov på høring betyr ny runde før forbud er på plass. Jeg er bekymret for at politisk ego kommer i veien for å få et forbud på plass raskt nok, sier Grunde Almeland, stortingsrepresentant for Venstre og leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget

Les også

Støre til de skeive i Norge: - Unnskyld

50 år etter at homoseksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert i Norge får homofile en offisiell beklagelse fra den…

En solid innstramming

– Sånn som det ser ut umiddelbart i dag er dette en solid innstramming fra hva Solberg-regjeringen presenterte under Pride i fjor, sier lederen av foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang.

FRI står for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Under sin presentasjon av det nye lovforslaget pekte Trettebergstuen på forskjeller mellom dagens forslag og forslaget fra Solberg-regjeringen i 2021. Trettebergstuen viste til flere endringer i ordlyden på forslaget, som hun mener er strengere.

– Vi forbyr konverteringsterapi uansett hvilken alder du er, og for alle, også hvis det er begått i utlandet. Vi hever strafferammene og vil også forby markedsføring av konverteringsterapi, sier statsråden til VG.

Les også

Vil forby reklame for homoterapi: – Det oppleves svært krenkende

Mer enn to år er gått siden Arbeiderpartiet, med Anette Trettebergstuen i spissen, først foreslo å forby homoterapi.

– Det er veldig viktig. Som statsråden var inne på så er det en uverdig praksis, det er overgrep, det er tvang, det er praksiser som fører til psykisk uhelse hos personer i alle aldre. Det er veldig viktig å få på plass en stopper for den uverdige praksisen nå, sier Gjestvang.

FRI-lederen sier til VG at loven vil være en ny pakke som sikrer «en slutt på den uverdige praksisen».

– Nå skal gjennom en høringsrunde, som jo er viktig i prosesser med nye lovforslag. Det er viktig hvor organisasjoner som Fri og andre har muligheten til å gi sin tilbakemelding. Vi må avvente det komplette lovforslaget, og så må vi komme til våre detaljerte innspill under høringen, sier Gjestvang videre.

I 2019 frontet Morten Hegseth dokumentarserien Homoterapi på VGTV. I serien møter han mennesker som på ulike måter har erfaring med konverteringsterapi.

Du kan se hele serien om homoterapi her.

– Det er absolutt en seier at det blir forbudt, sa Hegseth til VG da det i høst ble klart at Støre-regjeringen i sin regjeringsplattform gikk inn for et forbud.

Hegseth håpet da på et totalforbud – uten aldersgrense.

Morten Hegseth er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Publisert:

Mer om

LHBT

Homoterapi

Anette Trettebergstuen

Støre-regjeringen

Flere artikler

 1. Må jeg i fengsel, Trettebergstuen?

 2. Intervjuet av sin «besteste» venninne på Dagsnytt 18

 3. Russland sier trolig ja til strengere homo-lov: – Tar av silkehansken

 4. Klaveness frykter det kan oppstå eskalerte situasjoner i Qatar

 5. Sjøvold-saken: Spesialenheten ønsker de hadde etterforsket mer

Fra andre aviser

 1. Regjeringen vil forby konverteringsterapi

  Aftenposten
 2. Forslag om forbud mot konverteringsterapi: – Et skritt mot et friere og mer inkluderende Norge

  Bergens Tidende
 3. Trettebergstuen om eget homoterapiforbud: – I ytterkantene av hva som er juridisk mulig

  Aftenposten
 4. Erna Solberg usikker på om Høyre vil støtte totalforbudet mot homoterapi

  Aftenposten
 5. Reagerer på nordmenns holdninger til koranbrenning: – Religioner skal ikke vernes fra å bli krenket

  Bergens Tidende
 6. Reagerer på nordmenns holdninger til koranbrenning: – Religioner skal ikke vernes mot å bli krenket

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no