LØNNSKUTT: Hvis Rødt får det som de vil, får både kong Harald og kronprins Haakon mindre i apanasje neste år. Her fra åpningen av Stortinget i oktober.

Rødt vil ta millioner fra kongen

– Jeg tror at det å spare litt på designerveskene kunne vært en fordel også for kongehusets rennommé, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Av 

Runa Fjellanger

 og 

Publisert:

Partiet Rødt kutter 25 prosent i apanasjen til kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen i sitt alternative budsjett. Sammen med kutt i bevilgninger til kongehuset utgjør det 11 millioner mindre til kongefamilien enn i Ap/Sp-regjeringens budsjettforslag.

– Så dere vil avvikle kongehuset, men det er ikke det som skjer i dette budsjettet?

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen ler.

– Jeg tror at det er veldig viktig at folk i Norge bestemmer styreformen i Norge. Det er ikke noe skrikende krav i befolkningen akkurat nå for å avvikle kongehuset, sier hun og legger til:

– Det foreslås av og til i Stortinget og da stemmer Rødt for, men jeg tror at det å spare litt på designerveskene kunne vært en fordel også for kongehusets rennommé.

FORSLAG: Fredag la Rødt frem sitt alternative statsbudsjett. Her er nestleder Marie Sneve Martinussen og leder Bjørnar Moxnes under en pressekonferanse tidligere i høst.

– Vise moderasjon

Både Solberg-regjeringen og Støre-regjeringen foreslo 310 millioner kroner i bevilgninger til kongehuset og apanasje i 2022. Martinussen mener kutt i kongehuset og lønnen til regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter er nødvendig.

– De kan bidra til dette spleiselaget og vise moderasjon på toppen når det er så mange i Norge som har så dårlig råd og trenger dette mer enn oss, sier hun.

Budsjettet tar utgangspunkt i Støre-regjeringens forslag, som partiet mener har «for mange spor etter Solberg».

Totalt vil Rødt øke skattene totalt med 38,4 milliarder sammenlignet med det Støre-regjeringen foreslår.

Folk med høy inntekt, de med store formuer, selskaper som går med overskudd og de som tar ut aksjeutbytte er de som får svi mest med Rødts skatteøkninger.

Blant annet vil partiet innføre en egen «dynasti-skatt» for å skattlegge de aller rikeste. Den består av tre deler: formuesskatt, økt skatt på utbytte og arveskatt.

– Det er fire grupper vi mener at har mer enn nok å bidra med, sier Marie Sneve Martinussen.

Vil gjøre corona-ordning permanent

– Det haster å gjøre noe med forskjellsutviklingen. Coronakrisen har blitt en forskjellskrise, der vanlige folk har tatt regningen, sier Sneve fredag.

Rødt vil videreføre den økte dagpengesatsen også etter coronakrisen, altså 80 prosent av inntekt opp til 3G, som i dag er rundt 320.000 kroner. De vil også halvere nedre inntektsgrense til cirka 75.000 kroner og fjerne tre ventedager uten lønn. Det vil koste 2,7 milliarder kroner.

SVs linje er at de ikke vil kjempe inn Ap og Sps løfter i Hurdalsplattformen i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, for eksempel feriepenger til arbeidsløse.

Partiet til venstre for dem har også lagt inn dette i sitt alternative budsjett – og er uenige i SVs strategi. I Rødts budsjett vil det koste 1,8 milliarder kroner hvis alle arbeidsledige skal få feriepenger til sommeren.

– Det har vært veldig mye snakk om hvem sin tur det er nå, men noe som er helt klart for Rødt er at de arbeidsledige ikke kan vente på å få sikret inntekten sin, sier Martinussen.

To milliarder til billettpris-kutt

– Vi vet at mange kvier seg for å gå tilbake til kollektivtransport og bruker privatbil. Den utviklingen må vi snu, sier Martinussen.

Partiet foreslår to milliarder som skal gå til å kutte billettprisene i kollektivtransporten.

– Det vil gjøre at alle billetter kan kuttes med 20 prosent, som er et betydelig kutt, sier Martinussen.

Rødt foreslår også en «klimarabatt»:

– Økt CO2-avgift skal tilbakebetales til folk flest på samme måte som man får barnetrygd skattefritt inn på kontoen hver måned mener vi at man kan tilbakebetale den inntekten fra CO2-avgiften likt til alle, sier Martinussen.

Dette er noen av forslagene i Rødts budsjett:

 • Fjerne tollfri grense for netthandel av klær
 • Kutte apanasjen til kongen, dronningen, kronprins og kronprinsesse med 25 prosent og redusere økningen av bevilgning til kongehuset. Til sammen foreslår de 11 millioner kroner kutt til kongehuset
 • Styrke krisesentrene med 100 millioner kroner
 • Bevare Andøya flystasjon. Bygging av base for maritime overvåkingsfly på Evenes avsluttes og midlene overføres til oppgradering av Andøya flystasjon, slik at de nye P-8 overvåkings- flyene kan innfases der
 • Øke barnetrygden med 300 kroner i måneden for barn mellom 6 og 18 år
 • Begrense maks sparebeløp i BSU til 150.000
Publisert:

Les også

 1. SVs budsjettforslag: Slik skal skattene opp

  SV mener regjeringens budsjett må bli mer klimavennlig og ha langt mer sosial profil.
 2. Rødt reagerer på SV-uttalelse: Uverdig spill om feriepenger

  LO håpet at SV skulle presse fram feriepenger til de som mistet arbeidet under pandemien.

Mer om

Rødt

Støre-regjeringen

Bjørnar Moxnes

Budsjett

Politikk

Flere artikler

 1. Rødt om brillestøtten: - Opprettholder smålige kutt

 2. Listhaug: – Ikke et budsjett for vanlige folk

 3. Rødt reagerer på SV-uttalelse: Uverdig spill om feriepenger

 4. LO reagerer: Innfrir ikke løfter om pensjon og feriepenger

 5. Strid om klima og bilister i det nye budsjettet

Fra andre aviser

 1. LO reagerer: Innfrir ikke løfter om pensjon og feriepenger

  Bergens Tidende
 2. SVs budsjettforslag: Slik skal skattene opp

  Aftenposten
 3. SV: For grått og smått for Norge

  Aftenposten
 4. SVs krav til Støre-regjeringen: Øk skatten for de aller rikeste

  Aftenposten
 5. Strid om klima og bilister i det nye budsjettet

  Bergens Tidende
 6. Ap og Sp klar for endringer i budsjettet: – Mye å rette opp i

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no