Rahila-saken starter i morgen

(VG Nett) Etter over ti utsettelser kan straffesaken etter Rahila Iqbals (19) død endelig starte i Pakistan lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

INGEN TILTALE: Ashar Iqbal vil heller ikke bli straffeforfulgt i Norge etter datterens dødsfall i Pakistan. Foto: Fredrik Solstad

Forrige lørdag var det et innledende rettsmøte i tingretten i Mandi Baha-du-Din. Saken må behandles på nytt i laveste rettsinstans i Pakistan etter at høyesterett i sommer beordret saken sendt tilbake på grunn av manglende bevis.

Starter igjen

I 17 måneder har Rahilas far, Ashar Iqbal, ventet på å få en avklaring omkring hva som skjer i den alvorlige saken. Rahila Iqbals norske enkemann mener hun ble utsatt for et æresdrap da bilen hun kjørte gikk i elven slik at 19-åringen druknet.

- Så sant dommeren dukker opp, advokatene er forberedt, og det ikke skjer noe uforberedt så vil saken komme i gang lørdag, tror advokat Abid Q. Raja som bistår Rahilas far fra Norge.

DRUKNET: Rahila Iqbal døde 1. juni ifjor. Nå er faren hennes, Azhar Iqbal, frikjent for æresdrap for andre gang. Foto: Privat

Under rettsmøtet lørdag ble de siste formelle tingene avklart. Blant annet ble en begjæring om at moren til Rahila skulle møte i retten avvist. I flere uker etter hendelsen var også hun etterlyst og mistenkt for drap. Hun er nå utenfor mistanke, og ikke en del av straffesaken.

Vitner avhøres på nytt

Lørdag skal retten etter planen høre politiets vitner fra landsbyen hvor bilen gikk i vannet 1. juni ifjor. Disse vitnene benektet imidlertid i forrige rettsrunde at de har noe å bidra med i saken.

De har tidligere underskrevet skriftlige erklæringer - utstyrt med fingeravtrykk - hvor erklærer at de ikke har snakket med politiet om Rahila Iqbals død.

Da saken ble behandlet i Lahore High Court for ett snaut år siden ble politiet refset for de svake bevisene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder