BERGING: Torsdag kveld startet bergingsarbeidet etter at «Idar Ulstein» havnet på land. Foto: Redningsselskapet

Redningsskøyte krasjet på land: – En alvorlig hendelse

Politiet er koblet inn etter at et redningsfartøy med høy fart krasjet på land utenfor Ålesund torsdag. De ønsker ikke å uttale seg om hastigheten på båten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Operasjonsleder Erik Mikalsen i Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til VG at politiet har gjennomført flere avhør i saken. De tekniske undersøkelsene vil trolig bli foretatt fredag.

LES OGSÅ: Redningsskøyte kjørte på land og knuste naust på Sunnmøre

– Vi kartlegger hva som har skjedd, men det er for tidlig å gå ut med noe mer informasjon om hendelsen, sier operasjonslederen.

Beredskapssjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet forteller at det foreløpig er ukjent hvor høy hastigheten var da redningsskøyta krasjet.

– Den kom et stykke opp på land. Det har vært høy hastighet.

Beredskapssjefen beskriver hendelsen som trist og lei.

les også

Redningsskøyte kjørte på land og knuste naust på Sunnmøre

– Vi i Redningsselskapet er vant til å hjelpe andre som har problemer. Vi blir berørt når det skjer med våre egne, sier Pedersen til VG.

Det var redningsskøyten «Idar Ulstein» som tidligere i dag gikk på land ved Grytastranda i Haram kommune på Sunnmøre.

Mannskapet var på vei tilbake til Ålesund fra et dykkeroppdrag like ved Grytastranda da ulykken skjedde i 12-tiden torsdag.

Ingen av de tre personene som var om bord i båten fikk alvorlige skader. To av dem ble sendt til sykehus med lettere skader. De er ventet å bli utskrevet i løpet av kort tid, ifølge Pedersen.

GIKK PÅ LAND: Et naust ble skadet da redningsskøyten «Idar Ulstein» gikk på land torsdag ettermiddag i Haram. Foto: Kristoffer Antonsen/Nordrenett.no

En krisestab ledet av beredskapssjefen er satt på saken.

– Vi kommer til å sette i gang en undersøkelse med eksterne ressurser. Politiet er koblet inn. Det er usikkert hvorvidt havarikommisjonen kommer til å se på saken, sier beredskapssjefen i Redningsselskapet.

Torsdag kveld møter han resten av mannskapene på et hotell i Ålesund, der de skal ha ytterligere orienteringer om hendelsen.

– Det vil danne grunnlaget for videre undersøkelser, sier Pedersen.

– I dag har vårt fokus vært på å ta vare på mannskapet. Vi har hatt god dialog med de pårørende, og det er det dagen i dag har gått med til. Det er en alvorlig hendelse.

Ifølge Redningsselskapet sine hjemmesider skal «Idar Ulstein» ha reddet tre liv, assistert 1539 personer og 400 fartøy siden den ble satt i drift.

Pressevakten opplyser til VG at redningsskøyten kostet i overkant av 40 millioner kroner da den var ny i slutten av 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder